Vin og øl kappes om at være danskernes foretrukne drikkevare, når vi går ud og spiser, men hvorfor egentlig vælge, når man kan få begge dele? Restaurant og bryggeri Flakhaven i hjertet af Odense har i flere år været en institution indenfor revitaliseringen af Fyns ældgamle ølkultur, og nu får vinens fascinerende verden også mulighed for at udfolde sig på adressen, nærmere bestemt i kælderen.

Her har Michel Rex, tidligere ejer af Svinedrengen, nu åbnet madstedet BeeWino, som bliver Odenses første vinbar med tilhørende køkken.

Et strejf af noget sydlandsk

Egentlig er Flakhaven navnet på det torv, hvor Odense Rådhus ligger, og pladsen kan dateres helt tilbage til 1200-tallet, dengang Odense var en lille middelalderby præget af handel og leben. Man mener, at Knud Lavards kongsgård også lå tæt på Flakhaven – Knud Lavard blev senere helgenkåret af den katolske kirke – og sammen med Odense Rådhus mægtige bygning i nyrenæssancestil sender det tankerne på langfart til noget lunt og italiensk.

Det er som om at resten af pladsen har opfanget den samme sydlandske vibration. I hvert fald restaurant og bryggeri Flakhaven, hvor man i hylder sultens berettigelse og sørger for at servere rigelig drikkelse til, og nu også i form af liflig vin på vinbaren BeeWino:

”Jeg syntes det var helt oplagt at Odense fik sig en vinbar med et seriøst køkken i ryggen, og jeg ville rigtig gerne lave et samarbejde med Michel. Han ved en masse om vin og havde brug for at starte forfra, og det kan være svært at få et sted til at løbe rundt, hvis der er gæld, eller hvis beliggenheden er forkert”, siger ejer af Flakhaven og køkkenchef Jesper Danielsen. Han henviser til at Michel, som har været meget åbent omkring sin situation i medierne, simpelthen uvidende overtog et sted med en dårlig, akkumuleret økonomi. Desuden var Svinedrengens placering en udfordring, så nu kan Michel Rex nyde godt af Flakhavens nærhed til nogle af de største gader i Odense.
 

Øl og vin for både begyndere og kendere

BeeWino åbnede i midten af august efter at Flakhavens kælder havde fået sig en overhaling, og Michel har i de sidste måneder arbejdet fokuseret på at skabe en særlig menu til vinbarens koncept sammen med Jesper:

”Vi kommer til at servere en særlig menu til vinen nede i kælderen, men ellers er det meningen at man kan komme spontant ind på baren og få sig et godt glas vin og nogle lækre snaks og tapas, som er perfekt tilpasset vinene. Man behøver altså ikke at skulle spise sig mæt. BeeWino er især åbnet så vi kan tilbyde de lokale en god og hyggelig oplevelse, også for vinkendere, der gerne vil prøve noget anderledes i glasset”, fortæller Jesper.

Flakhaven holder dog stadigvæk fast i den gode øl som den vigtigste del af sit dna, og i stedets bryggeri eksperimenteres der løbende udi nye øltyper. Det har skabt grobund for en spændende udvikling, hvor de fleste af de ansatte har taget en øl sommelier-uddannelse, og hvor der hele tiden sker nye ting inde i de skinnende bronzekar på bryggeriet:

 

”VI har som altid 25 øl på fadølsanlægget, der spænder fra det helt klassiske til det mere eksperimenterende. Og fordi vi kan lave vores helt egen øl til maden, kan vi virkelig lege, tilpasse vores smage og udfordre vores gæster. Lige nu er vi for eksempel i gang med en brunsvigerøl. Brunsviger er lidt af en kultdessert her i Odense, og øllen skal være klar til brunsvigerens dag i oktober. Det er en ret vild ting at lave en ny øl, for er man dygtig, kan man forvandle en øl til noget banebrydende, der hverken er set eller smagt før.

Brunsvigerøllet har vi lavet med masser af brun farin, brunsvigergær og en kæmpe portion vaniljestænger samt tongabønner. De bønner dufter fuldstændig som brunsviger, og da jeg begyndte at dufte til øllet, efter det havde stået og hygget sig, blev jeg bare vildt overrasket over den stærke duft af min yndlingskage”, fortæller Jesper entusiastisk.

Men Flakhaven bevæger sig også elegant i den lettere ende af smagsskalaen: for tiden er restaurantens gæster vilde med Flakhavens egen champagne-øl, der er lavet på champagnemetoden med champagnekær og ligner hvidvin i glasset – en frisk pilsneragtig øl, der er perfekt for dem, der ellers ikke drikker øl. Og så er der de mange fadlagrede øl, som ligger og hygger sig i sherryfade og romfade og især bliver perfekte til det koldere efterårsvejr.

BeeWino bliver desuden også en vigtig medspiller i Flakhavens tema-tirsdage, hvor folk kan nyde gode menuer til en rigtig god pris. På den måde håber Jesper og Michel at få fyldt stolene op på en dag, der er notorisk langsom i forhold til resten af ugen, og BeeWinos enkle koncept vil netop være en god grund til at besøge det livlige og historiske torv med den sydlandske stemning.