I den hyggelige cafe er der dæmpet belysning, rolig stemning og god plads til at sidde langs væggene og ved vinduerne og arbejde lidt med laptoppen eller bare slappe af for en stund.

I køkkenet på Hafnia Bar står kok og medejer Carsten Jacobsen. Han er udlært fra michelinrestauranten The Paul i Tivoli og har efterfølgende slået sine folder på steder som Skt. Gertruds Kloster, Krogs Fiskerestaurant og Skt. Petri Hotel.

En plantebaseret udfordring
Den 1. januar overtog han nøglerne til Hafnia Bar, som nu er åbnet efter en finpudsning af køkkenet og restauranten. Selv om lokalerne har ændret sig, har han på menuen fastholdt fokus på de sunde, økologiske og overvejende vegetariske og veganske retter. Mad, som taler til det moderne storbymenneske, som gerne vil leve sundt, men som også stiller store krav til råvarekvalitet og velsmag. Carsten er klassisk udlært, så skiftet til en overvejende plantebaseret menu har været en spændende udfordring, fortæller han.

"Jeg må tilstå, at det er et helt nyt område for mig. Men jeg synes, at det er spændende med nye udfordringer og det her er noget, der er med til at udvikle mine evner i en anden retning end tidligere. Jeg spiser selv kød, men jeg må indrømme, at det grønne køkken har vundet meget på mig, efter at jeg selv er begyndt at arbejde intenst med det."

Stegt kød indeholder rigtig meget umami, som er en intens grundsmag, som menneskets hjerne forbinder med velsmag. Et hovedmåltid uden umami er en lidt fattig oplevelse, så i stedet for kød arbejder Carsten med for eksempel at tilsætte gærflager til maden og bruge for eksempel stegte svampe og soya - ingredienser, som er enormt rige på umami og i stand til at pifte ethvert måltid op. Der er dog også blevet plads på enkelte kødretter på menuen, som i øvrigt er 90-100 procent baseret på økologiske råvarer.

"Det er vigtigt at huske hele tiden at tænke i umami, så der er masser af smag, også selv om der ikke er kød involveret. Personligt kommer jeg ikke selv til at sige helt farvel til kød lige foreløbig, men mit arbejde har inspireret mig til at spise mere plantebaseret derhjemme. Og så har jeg opdaget, at det veganske univers indeholder mange sjove plantebaserede substitutter for blandt andet yoghurt og mælk, som er interessante at arbejde med," fortæller Carsten Jacobsen.

En af Carstens opdagelser er blandt andet de sydamerikanske acai-bær, som han bruger til Hafnia Bars sunde, farverige og vitaminrige 'acai-bowls', som er blevet et hit blandt sundhedsbevidste verden over. Acai-bærrene har nemlig et superhøjt indhold af antioxidanter og c-vitaminer. I skålen er også mandelmælk, banan, gojibær, ristet kokos og chia-frø. Et sundt og mættende mellemmåltid, som allerede er blevet populært blandt Hafnia Bars gæster. De har også taget godt imod de mange friskpressede juicer, som fås i en lang række kombinationer, for eksempel en 'Power Boom' med æble, blåbær, citron og gojibær.

Velsmag med og uden kød
Du kan også få mere klassisk morgenmad med blødkogte eller pocherede økologiske æg med ost, økologisk pølse og avocado. Og selvfølgelig masser af kaffe i alle varianter - naturligvis med plantebaseret mælk, hvis det ønskes.

Igennem hele dagen er der mulighed for lækre sandwiches, sunde asiatisk-inspirerede salater og lækre desserter som for eksempel romkugler lavet på dadler, mandler, kokos og kakao, eller måske en kokosbar på kondenseret mælk og mørk chokolade.

På aftenmenuen har Carsten sneget lidt kød ind på menuen. Blandt andet på Hafnia-burgeren, som dog også fås med en kikærtebøf i stedet for kød.

"Under min læretid syntes vi altid, at det var lidt irriterende, når der var gæster, der skulle have veganske eller vegetariske versioner af retterne. Det er sjovt, som det har ændret sig. Nu synes jeg, at det er interessant at se, hvor langt man kan tage velsmagen uden at bruge kød, Men trænger man til en bøf, så klarer vi selvfølgelig også det."