Picture

Top-gourmet i Slotskøkkenet i Hørve

Den ultimative spiseoplevelse i Nordvestsjælland får man på Dragsholm Slot. I slottets gourmetrestaurant, Slotskøkkenet, talte man om et regionalt egnskøkken længe før, det blev rigtig moderne, og når Slotskøkkenet bliver kaldt for ‘mini-Noma’ er det ikke kun fordi, køkkenchef Claus Henriksen har en fortid på Noma.

Han og hans kokke tjener også, som Noma, som inspirator for den nye generation af kokke, som lader deres retter tage udgangspunkt i naturen omkring dem. Det er gourmet på allerhøjeste plan med Lammefjordens grøntsager, kød og kokkenes hjemmeplukkede urter i fokus.

Picture

Hverdagsagtigt i Lammefjordens Spisehus i Hørve

Lammefjordens Spisehus er Dragsholm Slots mere hverdagsagtige restaurant, men som i Slotskøkkenet tager menuerne her også sit afsæt i det, det vokser omkring slottet. Lammefjordens produkter forvandles her til hverdagsretter af rigtig høj kvalitet og til priser, hvor de fleste kan være med. Prøv fx køkkenchefens egen slotspølse serveret med kartoffelsalat.

Slottet tilbyder overnatning med mulighed for at se spøgelser, hvis turen hjem bliver for lang efter et besøg i Slotskøkkenet eller Lammefjordens Spisehus.

Picture

Ægte madglæde på Højby Kro i Højby

I køkkenregionerne på Højby Kro regerer Jan Kristensen, som tilbage i starten af 1980’erne var med til at starte yuppiernes yndlings-etablissement, Café Victor. Sammen med sin smukke kone Malene har Jan Kristensen trukket sig tilbage fra storbyens ræs som restauratør og kroejer, men maden - den er på samme høje niveau, som har sikret Café Victors mangeårige succes.

Lokale råvarer, kærlighed til det franske og ægte dansk madglæde er, hvad man finder på Højby Kro, som også har værelser til de vejfarende.

Picture

Avanceret gourmet på SuRi i Holbæk

Udover at tjene som Holbæks fiskeforretning er Restaurant Suri også byens fineste restaurant. Her laves mad med udgangspunkt i sæsonens gode råvarer - grøntsager og kød - fra den nærliggende Lammefjord og alt godt (og superfriskt) fra havet omkring Holbæk og Sjællands Odde.

A la carte- og frokostkortet byder på klassiske retter, mens månedens menu er udtryk for det mere avancerede gourmetkøkken. Uanset om man er til klassisk eller moderne, er udsigten over lystbådehavnen fra restauranten og den store terrasse uforlignelig.

Picture

Oprigtigt sæsonbaseret på Elmely Kro i Ugerløse

På Elmely Kro praktiseres et oprigtigt og sæsonbaseret køkken, hvor stort set alle grøntsager, kød og fisk er fra lokale leverandører. Øllet er fra et lokalt bryggeri, Sofielyst, som også laver hjemmelavede likører specielt til kroen. Elmely Kro er oven i købet dyrlægegodkendt til at flå og udskære det vildt, der kommer ind fra lokale jægere, så der er altså tale om et fuldstændigt kompromisløst kvalitetskøkken med ganske kort vej fra jord til bord.

Bag kroen står Poul, som også har en finger med i spillet på Suri, men hvis hjerte banker allermest for den gamle kro, som har været i hans families eje i generationer.

Picture

Moderne bistrostil på Restaurant Linden i Holbæk

Anders Larsen, kokken og restauratøren bag Restaurant Linden midt i Holbæk, har en fortid som køkkenchef på det ærkeklassiske københavnersted, Lumskebugten. Fortiden fornægter sig ikke her, hvor maden er god, portionerne er rigelige og råvarerne - sæsonens gode danske - er helt i orden. Linden betegner meget passende sig selv som en “moderne bistro.”

Stilen er fransk/dansk; onsdag og torsdag med mest vægt på det danske med husmandskost som stegt flæsk og krebinetter på menuen og i weekenderne mere til den franske side med lidt mere avanceret gastronomi som trækplaster.

Picture

Lokale delikatesser på Madkunsten i Nykøbing Sjælland

Madkunsten midt i Gågaden i Nykøbing Sjælland er åben til frokost og aften flere dage om ugen, og til restauranten hører desuden en lille delikatesseafdeling, hvor man kan købe specialiteter med hjem. Alt, der serveres, er lavet i eget køkken, som tager udgangspunkt i sæsonernes skiften, og en stor del af råvarerne fås fra lokale landmænd, kødproducenter, frugt- og bæravlere.

Køkkenet henter sin inspiration i Frankrig, Italien og naturligvis Danmark. Man bænkes enten ude i den skønne gårdhave, på fortovet med udsigt til gadens liv (nok mest livligt i turistsæsonen) eller inde i restauranten, hvor der dufter af nybagt brød, som også sælges ud af huset.

Picture

Uforlignelig udsigt på Restaurant Gisseløre i Kalundborg

Gisseløre er Kalundborgs fine restaurant, hvilket kommer til udtryk på menuen, som har et noget mere ambitiøst udtryk end de øvrige restauranter i “Danmarks fedeste kommune.” Stilen henter noget af det fine fra det franske, men udgangspunktet er sæsonens gode råvarer og klassisk køkkenhåndværk.

Læg dertil en udsigt, der er helt uforlignelig, især hvis vejret arter sig så godt, at middagen kan foregå på terrassen, som ligger helt ud til Kalundborg Fjord.