Spiseliv har – lidt sent måske? – fundet ud af, at man kan købe alle sine dagligvarer på nettet! Sympatisk tiltag, når nu man bor på fjerde og har bedre ting at bruge sin sparsomme tid på end at suse i SuperBrugsen. Men hvilket netsupermarked skal man vælge, og hvordan finder man ud af det?

Kan man købe en kylling uden at have hilst på den i køledisken?
Spiseliv har iværksat en empirisk undersøgelse af netsupermarkeder. Den går i korte træk ud på, om man kan få en bestemt række varer, samt hvor meget de koster. Vi er gået uden om frugt og grønt, fordi vi har den holdning, at lige det er noget, man har brug for at se på og måske endda røre ved, inden man beslutter sig. Vi er også lidt skeptiske over for det med køb af kød og fjerkræ uden at kunne se det først, men okay, vi har taget en kylling med på listen, om ikke andet så for at se, hvad mulighederne er; de er ikke spændende! Mht. køb af kød synes vi, det er lidt svært. Men det er det om vendt også fysisk i butikkerne. Her er det bedste bud nok aarstiderne.com, der handler med økologisk kød fra Mineslund, et lille landbrug med kødkvæg og eget slagteri. Omvendt har de ikke mælk, smør og æg, hvilket er lidt en mangel, når nu man er igang. Derudover har vi – som de miljø-, øko- og kvalitetsbevidste forbrugere vi er – kun kigget på økologiske varer eller i hvert fald det, vi vil betegne som kvalitetsvarer.

Hvilket netsupermarked passer til dine behov?
Vi har udvalgt tre online supermarkeder (som leverer forskellige steder i landet og en landsdækkende), men der er jo mange flere! De tre er ikke valgt for at sammenligne som sådan, blot for at få en idé om, hvordan net-markedet ser ud, og hvem der kan hvad. Ift. pris tyder det på, at varens pris er den samme som i virkeligheden (!). Irmatorvet.dk er ligesom en rigtig Irma, stort set; der er nok lidt færre varenumre og lidt færre valgmuligheder på de enkelte varer, men der er jo også forskel på Irma'er. Under alle omstændigheder er Irma, også når det kommer til netshopping, det kvalitetsbevidste valg, mens nemlig.com måske mere henvender sig til den prisbevidste kvalitetsforbruger, hvis man kan sige det sådan. De har kvalitet (fx Naturmælks mejeriprodukter), men de har også discountudgaver af varerne, og det giver jo unægteligt forbrugeren mulighed for at vælge. Ricewood leverer i kølebiler, og man kan få varer leveret i termokasser, der dog tilhører Ricewood.dk, og som altså leveres retur ved næste varelevering. Man har reklamationsret.

Sur mælk i nettet, nej tak!
Irmatorvet.dk har en friskhedsgaranti på de varer, de leverer via nettet, således at man er sikker på, at mælken kan holde sig mindst 6 dage, kød mindst to dage og brød mindst fire dage. Dette er naturligvis et plus, eller nærmest en forudsætning for overhovedet at handle dagligvarer på nettet. På irmatorvet.dk står det klart over tydeligt som et punkt i menuen til venstre, og den gennemsigtighed er naturligvis tillidsvækkende. På nemlig.com måtte vi lede så meget efter det, at vi til sidst sendte en mail for at spørge. Svaret lyder sådan, at de beklagevis rigtignok ikke oplyser om det på hjemmesiden, men holdbarheden hedder 7 dage for mælk, 5 dage for brød og 2 dage for kød. Med andre ord – friske varer. Ricewood garanterer friskhed på deres ferskvarer. De bestiller først ferskvarerne hos deres leverandør, når en kunde bestiller det hos dem. De gør i det hele taget meget ud af at forklare deres filosofi – som både er økologisk orienteret og kvalitetsorienteret.

Konklusionen på undersøgelsen er måske lidt vag. På den ene side er det praktisk at kunne få sine varer bragt (tænk hvis man lå derhjemme med benet i gips?), og på den anden side kan det jo ikke lade sig gøre at få alt det, man helst vil have et og samme sted. Fuldkommen som når man handler helt fysisk i butikkerne. Og når man nu alligevel skal til baghaven efter grønt, så kan man måske lige så godt købe alt det andet også? Hmm. Måske er vi bare for gamle eller ikke gamle nok til det der net-noget?

Varelisten:

 • Heinz ketchup (øko)
 • Øko sødmælk
 • Øko smør
 • Øko speltmel
 • Øko rørsukker
 • Hanegal wienerpølser
 • En hel kvali-kylling
 • Kvali-tomat på dåse/flaske/koncentrat
 • Kvali-pasta
 • Parmesan
 • Øko opvaskemiddel
 • Øko vaskemiddel

 

Irmatorvet.dk
Øko-sødmælk: Irmas Gårdmælk fra Bjørnsholm 10,50 kr.
Øko-smør: Irmas smør Økologisk Balance 19 kr.
Øko-speltmel: Irmas økologiske speltmel 1 kg 39 kr.
Øko-rørsukker: Irmas rørsukker Økologisk Balance 500 g 20 kr.
Hanegal wienerpølser (øko): 1 pakke (5 pølser) 39,50 kr.
En hel kvali-kylling: 1 kylling fra De 5 Gaarde 65 kr.
Flåede tomater (øko): Irmas flåede tomater, Økologisk Balance 400 g 9 kr.
Heinz øko-ketchup: 580 g 32 kr.
Kvali-pasta: Irmas pasta Økologisk Balance linguine 500 g 19 kr.
Parmesan: Irmas Udvalgte Parmigiano Reggiano 150 g 41,50 kr.
Øko-opvaskemiddel: Irmas Tusindfryd opvask 500 ml 15 kr.
Øko-vaskemiddel: Irmas Tusindfryd vaskepulver 2 kg 69 kr.

Kommentarer
Kyllingen: Eneste valgmulighed er den fra De 5 Gaarde, den er ikke økologisk, og det er ikke angivet, hvor stor den er. Den ville vi ikke købe. Sandsynligvis er det, fordi alle kyllingerne fra De 5 Gaarde er stort set lige store, hvilket umiddelbart vidner om en vis kønsløshed og industrialisering i produktionen. 65 kr. er ikke meget for en kylling. Hellere betale lidt mere – og få lidt mere af det hele!

Levering til privatpersoner i stort set hele landet: 49 kr., medmindre der er tale om en specialkasse med frugt og grønt, som man kan abonnere på.

nemlig.com
Øko-sødmælk: Biodynamisk gårdmælk fra Naturmælk 12,95 kr.
Øko-smør: Økologisk smør fra Naturmælk 17,95 kr.
Øko-speltmel: Kornkammeret økologisk speltmel 1 kg 29,50 kr.
Øko-rørsukker: Svansø økologisk rørsukker 1 kg 16,50 kr.
Hanegal wienerpølser (øko): 1 pakke (5 pølser) 39,50 kr.
En hel kvali-kylling: fås ikke
Flåede tomater (øko): Urtekram flåede tomater 400 g 9,95 kr.
Heinz øko-ketchup: 580 g 32,95 kr.
Kvali-pasta: De Cecco pasta (øko) spaghetti 500 g 20,95 kr.
Parmesan: Parmigiano Reggiano (øko) 150 g 44,95 kr.
Øko-opvaskemiddel: Ecover (øko) 1 l 26,95 kr.
Øko-vaskemiddel: Neutral vaskepulver 1,85 kg (ca.) 35,95 kr.

Kommentarer
Basisvarerindkøbssted. Ligner til forveksling SuperBest. De handler med Naturmælk mejeriprodukter og Ecover husholdningsmidler, hvilket vi synes er dejligt. Derudover et stort udvalg af pasta, både øko og ikke-øko. Men ikke skyggen af en hel kylling og ikke skyggen af økologiske grillpølser. Desuden er mange er deres kvalitetsprodukter tilsyneladende ikke hele tiden lige på lager.

Levering 29 kr., kun i Storkøbenhavn. Man kan selv vælge leveringstidspunkt på dagen dagen efter bestillingen. Der skal bestilles for minimum 400 kr.

ricewood.dk
Øko-sødmælk: Biodynamisk gårdmælk fra Naturmælk 13,95 kr.
Øko-smør: Thise økologisk smør 18,95 kr.
Øko-speltmel: Aurion økologisk speltmel 1 kg 29,95 kr.
Øko-rørsukker: Urtekram rå rørsukker (øko) 1 kg 29,95 kr.
Hanegal wienerpølser (øko): Haves ikke.
En hel kvali-kylling: Se kommentar nedenfor.
Flåede tomater (øko): Green Valley (øko) 400 g 12,95 kr.
Heinz øko-ketchup: 460 g 37,95 kr.
Kvali-pasta: Økologisk pasta fra Bio Idea spaghetti 500 g 16,95 kr.
Parmesan: Haves ikke.
Øko-opvaskemiddel: Haves ikke.
Øko-vaskemiddel: Haves ikke.

Kommentarer
Helt klart den pæneste hjemmeside. Dertil stor gennemsigtighed, hvilket øger tilliden. Hanegal wienerpølser har de ikke, og det er ok; i stedet har de 8 wienerpølser (44 kr.), som det ikke er til at se, hvor kommer fra, men de reklamerer med, at de er uden farvestoffer og fyldstoffer, og under menupunktet Varen oppe øverst redegør de klart og tydeligt for, hvad det indebærer. Desuden skriver de, at alt deres kød er dansk. De angiver, at de har ferske unghaner, men man skal ringe for pris, og der står ikke noget om, hvor de kommer fra eller andre nyttige informationer. Men noget kunne tyde på, at de ikke er lige store allesammen, siden man skal ringe for at få en pris, hvilket er et godt tegn. De sælger også øko-varer fra Bio Idea, bl.a. pasta og tomatkoncentrat, og det er gode ting! Det kan indimellem være svært at se mærket på varen, hvilket er irriterende, da fødevarer jo også er mærkevarer. Udvalget af husholdningsvarer som opvaskemiddel og vaskepulver er yderst sparsomt og er noget tilfældigt sat op under menupunktet Kolonial. Det er tydeligvis ikke det, de satser på, forståeligt på sin vis, men også lidt ærgerligt, når det blandt andet er det, man gerne slipper for at skulle slæbe selv.

Leverer gratis i Århus og omegn. Man skal minimun bestille for 500 kr., til gengæld er levering gratis. Leveringstiden er ret lang (op til en uge). Levering til andre dele af landet mod ekstrabetaling; hvor meget fremgår ikke af deres hjemmeside.