“På mange restauranter er det sådan, at hvis du er gammel og snakker meget højt, eller hvis du har jakkesæt og slips på og taler meget højt i mobiltelefon, så er du velkommen. På Victor er du velkommen, hvis du hedder Klaus Pagh og står og råber op. Men børn vil både gæster og restauratører helst være fri for.”

Morten Bech Køster er indehaver af den prisvenlige gourmetrestaurant Århusgade No. 1 og den franske Bistrot Bobo, som denne artikel skal handle om. For på Bistrot Bobo er børn i hvert fald meget velkomne, også selvom de måske nogen gange larmer lidt mere end os andre. Et helt rum er indrettet med legesager, tegneredskaber og video. Der er ammelounge, høje stole og puslefaciliteter. Og det første, der kommer på bordet efter bestilling, er et glas grøntsagsstænger.

Alligevel lægger Morten Bech Køster meget vægt på, at det ikke er en børnerestaurant, men en restaurant, hvor der både fysisk og mentalt er plads til alle.

"Det er ikke et spørgsmål om børn eller ikke børn. Vi ønsker blot, at alle vores gæster føler sig velkomne. I Italien og Frankrig kan man have børn med ud, uden at man behøver kategorisere stedet som en familierestaurant. Mit håb er, at Bobo kan være med til at gøre det samme i Danmark. Det er ikke enten eller, det er både og. Alle skal føle sig velkomne, og her er også plads til folk, der ikke just er vilde børn. Hvis du sidder i den børnefri ende af restauranten, lægger du slet ikke mærke til, at det er en børnevenlig restaurant, fordi lokalet er så stort, at der er plads til det hele.”

Gæsterne begyndte at sive væk
Morten Bech Køster har ikke selv børn, men som mangeårig restauratør på Østerbro har han set, hvordan hans stamgæster begyndte at sive væk, efterhånden som familieforøgelser indtraf.

“På No. 1 er der absolut ikke plads til børn hverken fysisk eller niveaumæssigt, og selvom gæsterne begyndte at komme tilbage, efter at de havde været på barsel, var det svært for dem at gå ud, hvis de gerne ville have børnene med.”

Ideen til Bistrot Bobo var født, og lokalerne havde Morten Bech Køster allerede i form af selskabslokalerne i Domus Portus, som han havde drevet i nogle år. Lokalerne tjener stadig af og til deres oprindelige formål, men oftest står a la carte menuen på fransk bistromad, som hele familien kan lide. Med retter som foie gras terrine, løgsuppe, muslinger og confit de canard på kortet er madstilen på voksenniveau, men man kan også få pommes frites. Naturligvis hjemmelavede, ligesom nuggets’ene lavet af kyllingebryst paneret i boghvederasp og bolognesen med revne gulerødder.

"Mange restauratører har ikke luret, at det er et statussymbol at have børn."

“Vi gemmer grøntsager i børneretterne og laver det lidt sundt, men det er ikke et helsested. Det er op til forældrene, om de vil tvinge deres børn til at spise grøntsager, det vil vi ikke bestemme, ligesom vi heller ikke vil opdrage på andre folks børn. Det er det værste, du kan gøre.”

Gider ikke høre på nabobordets børn
For alle gæsters skyld og for at tjenerne kan udføre deres arbejde forsvarligt, ligger der dog på hvert bord et lille ‘regelsæt’, hvor der blandt andet står, at man ikke må løbe, råbe og skrige eller have legetøj med ud fra legerummet, og Morten Bech Køster fortæller, at hvis et barn bliver ved med at løbe rundt, beder tjenerne - med et smil på læben - forældrene om at holde poden i lidt kortere snor.

“Forældrene gider jo heller ikke høre på nabobordets børn, og i grunden er det ret simpelt; man skal bare opføre sig, som man ville gøre derhjemme - der sidder man jo heller ikke og råber og skriger ved bordet.”

Forfærdeligt mange kokke
Blandt gæsterne på Bistrot Bobo, fortæller Morten Bech Køster, er mange kendisser, forretningsmænd og “forfærdeligt mange kokke.”

Prisen på hovedretter starter ved 75 kr. for en løgsuppe og slutter på 185 kr. for en steak frites med béarnaise, så som han siger:

“Man bliver ikke flået. Til gengæld bruger folk faktisk overraskende mange penge på vin. Det er nok noget psykologisk, hvor folk tænker, at nu har de brugt så lidt på maden, så kan de godt forkæle sig selv med en god flaske vin. Det viser meget godt, hvorfor jeg gør det her, for det er ikke fordi, jeg har en frelst idé om, at jeg gerne vil hjælpe hele verden.”

Det er ren business
Derimod, fortæller han, gør han det, fordi han er købmand af hjertet - og forøvrigt har taget en merkonomuddannelse sideløbende med sit arbejde som kok.

“Det er selvfølgelig også ren business. Jeg forsøger altid at ramme gæsterne, der hvor de er, det er jo det, jeg lever af, når alt kommer til alt. En af grundene til, at jeg er i stand til at fortsætte år efter år, er nok, at jeg forsøger at køre en professionel forretning, og her betyder det da meget, at jeg også kan lære af mine gæster. Vil man overleve i denne branhe, skal man forstå markedet, man må ikke blive arrogant og tro, at man kender den endegyldige sandhed.”

Bistrot Bobo er naturligvis åben i efterårsferien, hvor der udover den sædvanlige menu bl.a. serveres lune kastanjer til børnene og rødvin til de voksne.