Er det rimeligt? Tjah, nøh, det er det vel ikke. Bordeaux kan stadig være med, naturligvis kan det det, men det er rigtigt, at i disse tider, hvor både journalister og forbrugere vægter økologi, pris og bællepotentiale højt, der har bordeaux det lidt svært. Så derfor er det ofte ikke gæsternes første valg, når de er ude at spise, og det er ofte heller ikke det, sommeliererne har vægtet højest, når de har sammensat vinkort. (De to størrelser hænger nok sammen på en eller anden led...). Der ligger vel også et vingenerationsoprør eller -opgør i det. I årtier var St. Émilion og Pomerol det eneste, man kunne drikke, når det skulle være rigtig fint; siden har Bourgogne taget over som sommelierers og vindrikkeres kældedægge.

Bordeaux med bællepotentiale
Men de gode flasker fra Bordeaux findes, vel gør de da det (og her taler vi ud over diverse chateau'er Margaux, Lafite, Cheval Blanc, Latour og co., der i dag er blevet så dyre, at det vist kun er kineserne, der har råd til skidtet) , og de restauranter, der tilbyder dem, findes også, ligesom vinbutikker, der har (drikbar) bordeaux på hylderne, findes. Gode gedigne vine, der er vellavede og ordentlige, pæne i tøjet og med slipset bundet korrekt. Ofte lidt dystre i udtrykket, med en vis sans for drama og storhed. Ikke uefne til det danske vintervejr. Og danske vintergryder med danske vinterknolde!

Der er flere vinbutikker, der er værd at besøge, når det handler om pris- og drikkevenlig Bordeaux, fx H.J. Hansen Vin, Vinoble, Magasin Mad & Vin og Theis Vine. Men hvis skal nøjes med at fremhæve en enkelt, bliver det Niche Vine. Af flere grunde. Blandt andet fordi det ikke nødvendigvis er en vinbiks, man selv lige falder over.

Herluf fra Niche Vine har i det hele taget mange gode sager. Han er en af de kvalitetsbevidste importører, der rent faktisk har noget i Bordeaux, som man gider drikke, fx danskeren Iakob Schierbecks cru bourgeois Divin, der er som skabt til rødt kød og svulstig gryde. Bredskuldret, maskulin, en anelse dyster og en smule kradsbørstig. Divin koster plus/minus 200 kr., afhængigt af årgangen, mens Divin 2 ligger på lidt over 100 kr.
www.nichevine.dk

Restauranter med bordeaux-vin på kortet er der naturligvis også flere af. To af dem er: Le Sommelier – har alt og lidt til, også inden for Bordeaux. Spørg sommelieren om gode råd og vejledning, hvis du ikke ved, hvad du skal vælge. Og: A Hereford Beefstouw – vinkortet er noget mindre end på Sommelier (!), men der er et par gode flasker bordeaux, fx 2000 Ségla (andenvinen til Château Rauzan-Ségla, som de også har, men i årgang 2002, som ikke er den mest optimale for nu at sige det!) til en absolut overkommmelig pris.

Afslutningsvis har vi et spørgsmål til jer, kære læsere: Hvorfor er det lige, det er så sjovt at sige Chatoks (altså chateaux, men med overdreven dansk udtale?). Til sammenligning synes vi, at det rent faktisk er sjovt, når man møder japanske vinopkøbere og menige turister, der i Bordeaux går rundt med kamera om nakken og beder om en flaske Guran Curu (sagt med overdreven japansk accent).