Picture

Malmø Saluhall – byens længe ventede torvehaller

Byens torvehaller, som åbnede sidste år i nogle renoverede fabrikshaller fra 1800-tallet, er ligesom Torvehallerne i København blevet et vigtigt pit stop for dem, der godt vil købe sig noget ekstra godt med hjem. Torvehallerne ligger kun et stenkast fra Malmøs hovedbanegård og er ikke kun et sted hvor man kan finde friskfangede rødspætter fra havet omkring Hven, håndlavede pølser, hvidløg høstet i Sverige, kaffe, frugt, grønt og alskens krydderier, det er også et lille mekka for street food og småretter, der kan nydes på farten: tænk sprøde falafler, store burgere, Koreansk gademad, frisk gedeyoghurt, sandwiches, hjemmelavet is og meget mere. Se mere på www.malmosaluhall.se. Torvehallerne har åbent hver dag fra kl 10-19.
 

Picture

Gallery Night og designermarked på Lilla Torg

Den 30 september folder Malmø sig ud som et sandt kunstmekka, når Gallery Night skydes i gang og mange af byens gallerier holder natåbent. Det er en af Malmøs livligste begivenheder, og resulterer i gader der er fulde af kunsglade gæster, som tripper rundt til de forskellige gallerier og udstillinger i centrum. Selvfølgelig går man ikke sulten hjem derfra: mange af galleristerne sørger for, at der er lækre snacks og vin at muntre sig med. Men vil man have sig en stor designoplevelse – og en god middag inden turen går ud i den skånske sensommernat – er det værd først at lægge turen forbi Lilla Torg, hvor omkring 50 kunstnere og håndværkere kommer for at sælge deres ting. Vælg mellem keramik, glas, sølvsmykker og tekstiler af høj kvalitet. Helt oplagt kan maden indtages her, for pladsen er omgivet af rigtig gode spisesteder, feks. Jospers Vin & Grill, der serverer autentiske grillede tapas, eller en god bøf på Cafe Victor.
 

Picture

Elektronisk musikfestival i Folkets park

Folkets Park er et naturligt mødested i Malmø, og hører blandt verdens ældste folkeparker, hvor byens arbejdere ofte kom for at nyde picnic, høre taler, holde møder og gå sig en tur. Da den blev grundlagt i 1891 havde den stor politisk betydning, og I 1909 samledes der sig intet mindre end 13000 arbejdere her for at strejke. Med tiden fik parken mere karakter af et underholdningssted, hvor man byggede karusseller og forlystelser, og i dag kan man især nyde synet af Moriska Pavillonen, der på bedste Tivoli-stil er udstyret med høje spir og lamper. Folkets Park samler stadigvæk byens indbyggere, for eksempel til den elektroniske musikfestival Sessioner i Baghaven, som løber ad stablen den 26-27 august. Folkets Park ligger ved Admiralgaden og er altså en del af centrum, hvorfor der ikke er langt herfra til et godt måltid. Festivalen starter om dagen lørdag og fortsætter så til morgenen næste dag. Af samme grund serveres der brunch til festivalen, som selvfølgelig er klar til at tilfredsstille sine sultne gæster med godt til ganen og halsen. Har man appetit på mere ligger den franske bistro Gamla Brogatan ikke langt herfra i gaden af samme navn.
 

Picture

Afternoon tea og guitarspil hos Bloom in the Park

I en anden park, nemlig Pildammsparken, er der også fest på færde, om end af den mere afslappede og finurlige af slagsen. Her ligger nemlig den på alle måder usædvanlige restaurant Bloom in the Park, der drives af den karismatiske Igi Vidal og hans kvindelige chefkok, Titti Qvarmström, der har sørget for at hente en velfortjent michelinstjerne hjem til restauranten. Der er dog ikke kun muligt at spise sig mæt på michelinmad: Igi har nemlig sørget for, at dem, der hælder mere til kanapeer og dampende, varm te, også har mulighed for at nyde de smukke faciliteter i restauranten. Om søndagen kan man nemlig opleve Afternoon Tea på ærke-Igi-Vidalsk manér, når Bloom skaber rammerne for weekendhyggen med et væld af fingerfood, hjemmelavede scones med clotted cream og syltetøj og naturligvis den gode te. Det hele akkompagneres af guitarspil fra virtuosen Chico Lindvall.
 

Picture

Farmers Market på Dronningetorvet

At bønder fra en pågældende bys opland hver dag drager til staden for at sælge af sine varer har været sådan lige siden middelalderen, men traditionen blev flere steder afbrudt, eller i hvert fald voldsomt hæmmet, dengang vi fik supermarkeder og den industrielt forarbejdede mad vandt indpas. Nu er det ikke desto mindre atter blevet hot at afholde Farmers Markets, og, heldigvis, ligeså hot at besøge de mange stader, der på grund af den korte vej til oplandet har et trumfkort hvad angår friskhed og autencitet. I Malmø har Drottningtorget i lang tid været stedet, hvor Skånes bønder tog hen for at afsætte deres varer, og markedet er umådeligt populært. Traditionen tro har bønderne dog holdt pause fra markedet henover sommeren for at dedikere sig til det væld af afgrøder, som sommersæsonen altid afføder, men fra den 26 august til den 7 oktober er de mange stader atter at finde. De holder åbent hver lørdag fra kl 9-14. Har du mod på en frisk gåtur, og har du lyst til at komme ud til vandet, kan du efter markedet spise lækker fisk og skaldyr hos Salt & Brygga langs Malmøs havnekaj.
 

Picture

The Organic Food Fair og det økologiske Malmø

Der er stadigvæk god tid endnu, men er du glad for økologi er det værd at skrive den 15-16 november i kalenderen. Den dag afholdes Nordens største økologiske messe nemlig i Malmø for nysgerrige gourmet’er og branchefolk. Messen skal ses i lyset af Malmøs satsning på økologi, og faktisk har Malmø kommune bedyret, at alle madvarer, som byen selv producerer i skoler, på hospitaler og andre af kommunens institutioner skal være 100% økologiske inden 2020. Målsætningen hænger sammen med et generelt fokus på at formindske byens negative miljøaftryk, og man håber at messen kan øge fokus på økologi ikke bare i Sverige, men i hele Skandinavien. Messen vil indeholde talrige producenter af økologiske råvarer og produkter, og der vil være fokus på trends, innovation og fremtidsscenarier, hvor man ruster sig til at gøre morgendagen helt økologisk. Se mere på Nordicorganicexpo.com