Der er kommet ny vinbar i Torvehallerne. Le Petit er navnet på den lille, men meget åbne og hyggelige vinbar, hvor du kan drikke større eller mindre mængder vin, spise snacks og mærke pulsen i Torvehallerne. Og netop den åbne facon gør, at du virkelig oplever at være en del af livet og travlheden i Torvehallerne. ”Mange af vores gæster vidste ikke, de skulle herind, da de tog hjemmefra. Le Petit er bare sådan et sted hvor man dropper forbi, når man handler”, fortæller Ole – en mand i sin bedste alder, som med en baggrund som grafiker altid har elsket mad- og vinbranchen. Siden han var helt ung mand, har han sideløbende med sit grafikerarbejde hele tiden holdt fast ved maden og vinen.

”Husholdningstimerne var det eneste,der interesserede mig i skolen”, forklarer han, og Ole begyndte da også at lave mad til selskaber på amatørbasis, mens han var under uddannelse som grafiker. Da han som ung mand i København stødte på vinhandleren Carlo Merolli, fik han øjnene op for Barolo og siden har Ole flere gange årligt rejst rundt i Barolo, hvor han gerne bor hos vinproducenterne. 

 

De tre store B’er

Barolo har en særlig plads i Oles hjerte, men han elsker også Bordeaux og Bourgogne og det kan ses på Le Petits vinkort, der i øvrigt også har to gode champagner til utroligt fornuftig pris. For man skal jo have champagne – og der drikkes også ret meget af det i den hyggelige bar. Vinkortet skifter tit. Der er populære emner, som bliver på kortet, men ellers skiftes der meget ud. Priserne ligger fra 45-125 kr. pr. glas.

Den første torsdag i hver måned er der vinsmagning på Le Petit med begrænsede pladser. Denne torsdag er det Barolo det gælder, og næste måned bliver det Bourgogne.

Fortsættes nedenfor...

 

Biodynamik i baren

Noget af det mest populære blandt gæsterne er biodynamiske vine, der prismæssigt ligger i mellemklassen på Le Petit. Ole forklarer, at Le Petit ikke som sådan er en biodynamisk vinbar, men der er stor efterspørgsel på det, så de har det. ”Jeg søger ikke bevidst efter biodynamiske producenter, men mange af f.eks. Barolo producenterne er biodynamikere uden dog at være certificerede. De interesserer sig ikke for stemplerne, men gør bare som deres fædre og deres fædre igen altid har gjort”.

En kærlig hilsen til Bornholm

Ole har også en forkærlighed for Bornholm, hvor han i sin tid startede Skafferiet i Gudhjem Mølle – et lille marked for lokalt producerede fødevarer. Fra baren på Le Petit serverer Ole og Sylvain bl.a. charcuteri fra bornholmske Hallegård, der laver lækre salamier. Charcuteriet kan også – lige som vinene – købes med hjem.

Der er også andre lækre retter på det lille menukort – bl.a. steaksandwich og hjemmelavet toast. Og her i vintersæsonen er der altid en simreret på kortet i vinbaren. Ole brugte hele sin fridag i mandags på at lave 15 kg boeuf bourgignon til baren. Og man kan endda få morgenmad, der mere eller mindre improviseres efter hvad gæsten har lyst til. ”Vi er her jo alligevel – og vi skal jo også selv have morgenmad”, siger Ole og griner.

 

Lokale varer

Flest muligt af de råvarer, der bruges i Le Petits køkken, er købt fra andre stadeholdere i Torvehallerne. Sådan gør man på de store markeder i resten af verden og sådan gør de også på Le Petit. ”Det giver os et godt kollegialt forhold til de andre stadeholdere. Vi ser dem ikke som konkurrenter, men som kolleger”, siger Ole, mens han krammer en flaske champagne tæt ind til sig.

 

Telepati på jobbet

Ole og Sylvain er egentlig meget forskellige, men de arbejder nærmest telepatisk sammen. Ole fortæller: ”På en vagt taler vi faktisk ikke så meget sammen, men det fungerer helt vildt godt med nogle få rappe bemærkninger for at underholde folk. Det spiller bare. Et super samarbejde. Og så har vi pudsigt nok fødselsdag samme dag.”

 

Mere om Sylvain og Ole

Sylvain Codron er franskmand og har bl.a. drevet Sushitarian og arbejdet bag baren på adskillige københavnske barer og caféer.

Ole Mejlby Jørgensen har i en lang årrække importeret vin og delikatesser fra Piemonte. Han har arbejdet på bl.a. Ensemble, Gastronomique og PatéPaté.