Sandt er det, at det var folkene bag LêLê nhà hàng, der i 2003 introducerede det farverige sansemættede og -mættende vietnamesiske gadekøkken for københavnerne. Et 'hurtigt' køkken baseret på dynamiske retter, der vægter den umiddelbare smagsoplevelse. Det var der på hjørnet af Vesterbrogade mellem Vesterbro Torv og Det Ny Teater.

Kejserkøkken midt på Vesterbrogade
Det er det på sin vis stadigvæk. Men gadekøkkenet rykker ud, og kejserkøkkenet rykker ind. Kejserkøkkenet? Ja! Godt nok har Vietnam i dag en præsident, men det er jo et tidligere kejserdømme, og selvfølgelig har kejseren haft en mening om det, han spiste. Eller faktisk mere end bare en mening om det. Snarere et særligt mål. At finde en til den mest delikate og komplekse smagsnuance, og man da godt se for sig, at der er blevet hunset godt og grundigt rundt med kejserlig kok eller to under Vietnams kejserdømme!

Fermenteret fisk i en moderne version
Ikke desto mindre er der altså kommet et køkken ud af det. Et kejserkøkken, intet mindre. Og det er det, LêLê nu går igang med at fortolke i en moderne version. Selv siger Anh Lê, der er LêLê's udviklingschef, således om det nye koncept: “Vi har altid vægtet kvalitet højest, og med LêLê's moderne version af kejserkøkkenet vil vi bruge flere råvarer fra nærmiljøet.” Det er fx vagtler, frølår og kammuslinger i samspil med de mange karakterfyldte vietnamesiske krydderier. Og det er fermenteret fisk, syltede tigerrejer eller kød og fisk serveret sammen i udfordrende smagskonstellationer.

Godt nyt til øbroerne
Heldigvis betyder denne subtile udvikling i det lille LêLê-imperium ingenlunde farvel og tobak til gadekøkkenet. Det rykker blot videre. Til Østerbro. For enden af søerne, der hvor Café Svanen lå i mange år, og hvor Café Riviera havde en noget kortere levetid, der åbner nu LêLê med endnu en take-away (take-away'en på Vesterbrogade beholder de fortsat), hvor man kan få alle de gode LêLê-gadekøkken-kendinge som risnudelsalater, ragouter og friske ruller, som den pris- og kvalitetsbevidste øbroer kan købe med hjem i emballage, der er 65 % miljøvenligt (lavet af bl.a. bioplast, bambus og palmeblade).