”Dér står valnøddetræet,” siger Gin Isabel Kristensen, da hun leder Spiseliv rundt i det vinterpyntede Tivoli. ”Og derhenne står de røde paradisæbler, som en af vores snapse også er lavet på. Du skulle have set både kokke og gartnere, da Rasmus krøb rundt mellem forlystelserne for at høste urter og frugter til snapsene,” siger Gin, der er restaurantchef på Nimb Brasserie. ”De lignede små børn på en juleaften.”

 

Hvorfor er det egentlig ikke gjort før, kunne man komme til at tænke, når tanken falder én ind: Hjemmelavet kryddersnaps lavet på egne afgrøder fra den 171 år gamle have, hvor glødende lamper, omvandrende påfugle og højtideligt påklædte Tivoli-billetmænd med store skæg i forvejen sætter gang i fantasien og giver de besøgende en følelse af, at alt er muligt. Et eventyr.

 

Det var Tivoli, der selv rettede henvendelse til kok og snapseentusiast Rasmus Leck Fischer med idéen om at brygge snapse på Havens frugtbare bevoksninger. I forvejen er den gamle have kendt for sine smukke, grønne områder, hvor gartnere dagligt kæler om buske og roser, og da man sammen med Rasmus stak en finger i jorden, kunne man straks se, at den bugnede med gastronomiske muligheder. Med en fortid som kok på både Søllerød Kro og Dragsholm slot samt forfatter til bogen 'Snaps', som udkom sidste år, havde Rasmus den perfekte indgangsvinkel til at se mulighederne i hjemmelavede Tivoli-snapse. Så i september måned tog han på strandhugst i det grønne.

 

Resultatet af Tivoli-høsten anno 2014 blev skønne og vidt forskellige smagsgivere som laurbær, røde og grønne paradisæbler, ristet birkebark, lyng, rosengeranium, fennikel og valnød – i alt 8 slags, der blev blandet med Klar Brøndum snaps, lagret i 3 måneder og så hældt på flasker så Tivolis gæster kan få en lækker og unik snaps til deres julefrokost på Nimbs Brasserie.

 

”Snapsene passer perfekt til det lækre smørrebrød, som vi serverer her på Brasseriet,” fortsætter Gin Isabel Kristensen. ”Rosengeranium er helt ideel til vores laksemad, leverpostej og stegte sild, mens laurbærsnaps virkelig spiller godt sammen med flæskestegen og rullepølsen. Paradisæblerne elsker vores sylte, mens valnød, fennikel og birkesnapsene er stolte ledsagere til vores cremede andekød på rugbrød.”

 

Nu glæder Nimb sig over gæsternes feedback på snapsene, der indtil videre har været overvældende. Gin har flere gange måtte i kælderen for at tappe de smukke, buttede glasflasker, som står og frister på de hviddækkede borde i brasseriet, fordi de bliver skænket af så ofte. Så planerne om et regulært urtebed står lige for, især fordi snapseprojektet har udviklet sig til et unikt samarbejde mellem Nimbs køkken og Havens gartnere.

 

3 cl. unik Tivoli-snaps koster 45 kr. og fås kun på Nimb Brasserie. Og så er alle velkomne til smagning og historier om hele processen den 18 december, hvor Rasmus tropper op på Nimb Vinotek kl. 17:00 og også giver gåde råd til, hvordan du selv kan lave din egen snaps. Du får også mulighed for at smage de otte snapse, Rasmus foreløbig har lavet til Nimb. Arrangementet er gratis men kræver pladsreservation. Send navn og antal til: vinotek@nimb.dk