Sexet. Skulle man blot bruge et enkelt ord, må det være det. Et par BH’er ophængt på en påklædningsskærm ved indgangen symboliserer det næsten for eksplicit, og det er ikke det, der afgør, at sexet må være ordet, der bedst beskriver Københavns nye libanesiske restaurant, Manzel. Det handler om helheden; belysningens rosa tone, loungemusikken, de bløde puder, rosenvandet i cocktailsene, opfordringen til at spise med fingrene, den linde strøm at små skåle, som bæres frem til bordet, den søde sirup og krydderierne, som hænger i næsen længe efter, man er gået derfra. 

 Bag restauranten står Mikkel Shafi, som også har michelinrestauranten Kokkeriet og Spisebaren i Illum. Mikkel Shafi har selv mellemøstlige rødder – familien kommer fra Palæstina – og når man spørger ham, hvorfor det lige er det libanesiske køkken, han har kastet sin kærlighed på, forklarer han: 
 
”Libanon er ikke som andre mellemøstlige lande associeret med krig, det er mere uskyldigt. Samtidig er det libanesiske køkkens retter beregnet til at dele, og share food er jo moderne, bare se dig omkring.” 
 
Og han har ret. Selv på tidens trendy, nordiske restauranter serveres maden nu, som man altid har gjort det i Mellemøsten, på massevis af små fade, som rækkes rundt mellem gæsterne.
 
Retter fra 1000-og-én nats eventyr
Mange af retterne på Manzels kort har genkendelige navne som hommus, falafel, baba ganoush og tabbouleh. Andre er nye for Spiselivs udsendte, såsom fatayer, khadra, samak og knafe; ord der dækker over små, fine serveringer, dejpakker med spinat, mange tout ærter med chili og nigellafrø, grillet guldbars serveret på benet og libanesisk mozzarella omviklet med tynde pastatråde, dyppet i rosensirup. Her spares ikke på de varme krydderier, men friske indslag holder sammen på helheden, og menuen rundes af med søde, syndige desserter. Det er i virkeligheden ikke avanceret gastronomi, men præcis den slags mad, de må have spist i 1000-og-én nats eventyr. 
 
Vælger man den store menu, bliver man ført gennem det libanesiske køkken med ikke mindre end 16 retter, men det er også muligt at komme fra gaden og få et par serveringer og et enkelt glas vin eller en af husets eksotiske cocktails med eller uden alkohol. 
 
”Vi vil hellere have, at folk kommer her ofte, end at de tror, det forventes af dem, at de tager den helt store menu hver gang. Det vigtigste er, at vores gæster føler sig hjemme,” siger Mikkel Shafi.
 
Af samme grund gør det ham glad at se gæster komme igen, eller når festen udvikler sig efter middagen, og folk bliver hængende i gårdhaven til sent.
 
“Manzel betyder hjem på arabisk, og stilen her skal afspejle den personlighed, hjertelighed og varme, der opstår, når man som gæster træder ind af døren hjemme hos gode venner eller familie. Det er det, vi gerne vil,” siger han.
 
Ja, hvorfor har man ikke sådan nogen spændende venner, der bor i en kulisse fra et moderne 1000-og-én nats eventyr? Det har Spiselivs udsendte ikke, men til gengæld har vi og resten af København med Manzel fået et nyt potentielt in-sted, som oser af sex og dufter af varme krydderier. Der findes muligvis andre mellemøstlige restauranter i byen, der laver ligeså god mad, men ingen med så unik en atmosfære.