Hvis KB-Hallen var en ret - hvordan ville den så smage?

Rimelig brændt, selvfølgelig, men samtidig virkelig velsmagende, hvis man spørger Rasmus Lund Jonasson, som er køkkenchef på københavnerrestauranten Kjøbenhavn i Dronningens Tværgade.

Brunet smør, knust kartoffel, brændt porre og aske ledsager den braiserede kalv på retten, der er opkaldt efter den hedengangne københavnerinstitution, som brændte ned i 2011.

Sammen med bl.a. Reden, Tivoli og Københavns Havn er den at finde på Kjøbenhavns menukort, som ifølge Rasmus Lund Jonasson skal fungere som et slags gastronomisk kort over den by, han elsker.

“Vi vil gerne vise vores kærlighed til København og hylde vores by. Man skal kunne se København i alle retter,” fortæller han.

Udover de nævnte steder er der lige nu fx ristet hotdog og rødgrød på menuen, og mens vi taler sammen, ringer kokkeeleven for at spørge, hvor i Botanisk Have hun skal plukke ramsløg til retten af samme navn. Den smager af picnic i det grønne med friskplukkede urter, (kølig) hvidvinssauce, saltbagte beder og gedeost med sprødt brød i solen.

På Kjøbenhavn kan man med andre ord smage på København i helt koncentreret form.

Tid til en venskabelig sludder
Væggene er dekoreret med københavnermotiver, og det unge team, som styrer slagets gang i restauranten, arbejder i deres eget tøj og tager sig hellere end gerne tid til en venskabelig sludder med gæsterne.

“Restauranten er vores andet hjem, og vi vil gerne give vores gæster en oplevelse af at være hjemme hos gode venner. Det skal være næsten som at være i sin egen stue,” siger Felix Franz, som er restaurantchef.

“Vi vil gerne holde det folkeligt, og her kommer både mange af vores venner og mange, som bliver vores venner,” siger daglig leder Simon Leo Hansen, og Felix Franz tilføjer:

“Man må ikke glemme hyggen, det er næsten det vigtigste.”

Kjøbenhavn har åbent alle aftener undtagen mandag. Fredag-søndag er der desuden åbent til morgenmad og frokost. Menuen skifter med sæsonerne og alle retter er inspireret af København. Hver måned er der en “Månedens Københavner” at på kortet - i maj måned Peter fra Nørrebro Bryghus, som lægger navn til en hovedret med ølbraiseret svineskank, ølsauce, maltcrumble og masser af flæskesvær til.