Hotel Røde-Kro – Rødekro: historisk gæstgiveri ved Hærvejen

Jyllandsguide fra syd til nord_29

Der var engang hvor Danmarks infrastruktur havde anderledes interessepunkter end i dag – et godt eksempel er Hærvejen, som går op igennem Jylland og i århundreder har haft vigtig betydning for handlende og soldater. Med industrialiseringen blev Danmarks storbyer vigtigere, og trafiktyngden lagt på tværs af landet. Det efterlod steder som Hotel Røde-Kro nord for Aabenraa, som kan dateres tilbage til 1650 og givet den omgivende by sig navn, som et vigtigt kulturelt fikspunkt, der i dag vidner om den nærliggende Hærvejs betydning. Hotellet har stadig stor betydning for lokalsamfundet, og stedet holder den sønderjyske gæstfrihed og gastronomi i hævd med elegant kromad i sin restaurant og rigtig godt øl.

LÆS MERE OM HOTEL RØDEKRO KRO OG BOOK BORD

Vægterkælderen – Ribe: historie i 2 etager

Jyllandsguide fra syd til nord_2

Det er især på de gamle torve i Danmarks provinsbyer, at man kan finde de lokales mødesteder, og også i Ribe fortsætter man denne tradition på Vægterkælderen i Ribe, hvis bastante mure kan dateres helt tilbage til 1581. det er lidt af en tidslomme, man stiger ned i, når man går ned i kælderen og sætter sig opad munkestenene, og den rustikke stemning understreges af menukortet, der især byder på saftig kylling fra stedets eget rotisserie, burgere og stegte rødspætter. Oppe i stuen ligger den elegante Restaurant Dagmar i hotellet af samme navn, møbleret i gammeldags bedsteborgerstil og med dansk/franske retter i gourmetliga på menuen. 
LÆS MERE OM HOTEL DAGMAR OG VÆGTERKÆLDEREN OG BOOK BORD

Valdemar – Kolding: hjemmelavet med hjemmelavet på

Jyllandsguide fra syd til nord_30

I udkanten af Akseltorv ligger Restaurant Valdemar med den karakteristiske mørkegrønne facade og den statslige fæstning, Koldinghus, i baghaven. Spisestedet åbnede i efteråret 2014, og ejerne er Dorte Bichel og Peter Møller, der har skabt en restaurant med fokus hyggelig atmosfære, afslapning og hjemmelavet mad. De to første ting oplever man især på stedets store terrasse, der er integreret i bygningens facade og det meste af året gør det muligt at sidde udenfor i læ. Det sidste er en gennemgående tråd i alle retter, fra smørrebrødet med hjemmelavet pålæg og surt til de elegante aftenretter med fokus på den franske bistrotradition med et nordisk twist. Bestemt et godt bud, hvis man vil spise rigtig godt i Kolding.
LÆS MERE OM RESTAURANT VALDEMAR OG BOOK BORD HER

Ovenvande i Fredericia: bøffer i den gamle sølvfabrik

Jyllandsguide fra syd til nord_20

Da Henrik Lyager og fruen, Lise Lotte Gaarde, flytter deres restaurant, Oven Vande, fra Sønder Voldgade i Fredericia C-området op i Norgesgade og ind i byens gamle sølvvarefabrik, blev de med ét en del af Fredericias historie: Sølvvarefabrikken havde siden 1940’erne lavet smukke brugsgenstande til både Danmark og udland, men i 1987 gik den i betalingsstandsning, og den gamle fabriksbygning med det høje loft og de enorme vinduer stod for fald. Heldigvis har senere generationer i Fredericia forstået at sætte pris på fabrikken, der er vigtig i dansk sølvsmedehistorie, og ikke revet bygningen ned, men omdannet den til restaurant. Således kunne Oven Vande rykke ind i 2018 og invitere på gode bøffer i det kombinerede steakhouse/restaurant/brasserie. Interiøret er unikt, fordi fragmenter af gamle mure er blevet bevaret og sindrigt blandet med nutidig indretning. Henrik og Lise Lotte serverer alt fra klassiske danske A la Carte retter, franske gourmet anretninger, tilføjet friske råvarer og garniture der er tilpasset årstidens sæson.
LÆS MERE OM RESTAURANT OVENVANDE OG BOOK BORD

Atami Sushi – Vejle: Sushi-krigere mod madspild

Jyllandsguide fra syd til nord_21

”Vi opfordrer gæsterne til ikke at bestille mere, end de kan spise, så der må max ligge tre stykker sushi tilbage. Ellers koster det lidt ekstra, og man kan få levningerne med hjem. Vi vil gerne undgå madspild.” Sådan siger sushi-restauranten Atami, der har taget konsekvensen af at sushi er blevet en fast favorit hos danskerne – både når de skal spise ude, og bestille take away. Indehaver Zenghui Lin har tre restauranter: Atami Sushi i Kolding og Vejle og Atami Sushi i Billund, hvor man også kan få kinesisk buffet. Restauranterne udmærker sig især ved sin anderledes metode for at bekæmpe madspild: Levner man mere end tre stykker sushi, koster det ekstra, og man kan få resterne med hjem. 
LÆS MERE OM ATAMI SUSHI OG BOOK BORD HER

Brdr. Price – Herning: Ville du ikke også servere dine egne livretter?

Jyllandsguide fra syd til nord_22

”Hedebank-bygningen” fra 1911 er i dag en af Hernings absolut smukkeste bygninger, og netop her ligger Brdr. Prices restaurant, med flot kig til det centrale Torv og byens livlige centrum. Price-brødrene var nogle af de første til at gøre bistro til dansk hverdagseje både på tv og på tallerkenen, og deres særlige koncept handler især om at forbinde klassiske, dansk/franske retter med familiehistorier. Og er det ikke også vore alles drøm altid at kunne lave og spise vores egne livretter? Klassikere på menukortet er tatar, croque monsieur og croque madame , James’ porrestrudel og nogle gedigne højrebsbøffer.
LÆS MERE OM BRDR PRICE OG BOOK BORD HER

Brasserie Underhuset – Silkeborg: folkelighed på ternede duge

Jyllandsguide fra syd til nord_23

Brasserie og restaurant Underhuset er byens ældste brasserie, der har ageret som hyggeligt mødested for de lokale i et halvt århundrede. Huset er tilmed byens ældste og huser og hotel Dania, hvilket er belejligt hvis man ikke lige orker at tage hjem efter en våd aften. Inde i selve Underhuset kan man hygge sig i historiske omgivelser med slagbænke, fritlagte spær og en velassorteret bar med fadøl og skarpere varer. Brasserie Underhuset er et dansk/fransk køkken og i frokosten serveres, sild, smørrebrød, pariserbøf, stjerneskud, østers, rejer og andre danske frokostspecialiteter, som kan spises på de ternede duge.
LÆS MERE OM BRASSERIE UNDERHUSET OG BOOK BORD HER

Juliette – Aarhus: fransk hygge i den gode gade

Jyllandsguide fra syd til nord_24

En af de gader, som i den grad har fået en renæssance, er Jægergårdsgade. En lang gade, der starter i Sydhavnen og snor sig gennem Aarhus. Et stort udvalg af caféer og restauranter med store og små ambitioner findes her. Den har et hyggeligt liv, og er man netop ude efter hygge, er det afslappede, franske spisested Juliette oplagt at besøge. Et forenklet og uformelt brasserie med maden er inspireret af fransk comfort food – iblandet få internationale/etniske inspirationer. Især brunchen er populær, og er ligesom a la carte retterne præget af gode ingredienser som ventreche, hønserilette, confit de canard og ratouille. Retter fra Juliettes menu er unghane, quiche-tærter, bøffer og bisque. 
LÆS MERE OM RESTAURANT JULIETTE OG BOOK BORD HER

Bistroteket – Randers: restauranten der både er fugl, fisk, okse og gris

Jyllandsguide fra syd til nord_25

Peter og Johanne har langet mange retter over disken siden 2015, da de åbnede Bistroteket i Randers. Det var deres første, fælles restaurant, og den første rigtige bistro i byen. Placeret i en sidegade ved siden af det gamle Rådhus emmer Bistroteket af intimitet og hygge. På Bistroteket serverer man udover veltillavet smørrebrød af friske råvarer også salater, elegante forretter og rustikke hovedretter taget direkte fra den franske bistrotradition, men for at udfordre sig selv sørger man hver dag for at servere den perfekte ret fra henholdsvis svin, okse, fiskeverdenen og fugleriget. Det har udmøntet sig i retterne Fuglen, Fisken, Oksen og Grisen, som skifter hver 14 dag. Det stiller krav til kreativitet og håndværk, ligesom dengang de begyndte at komme gulerod i bearnaisesaucen:”vi fandt ud af at en gulerods sødme bare passer perfekt med lakridssmagen i estragon. Og så begyndte vi at eksperimentere, og det gør at vi i dag kan servere en fantastisk sauce til vores bøf.” 
LÆS MERE OM BISTROTEKET OG BOOK BORD

Karma sushi – Aalborg: miljøbevidst fusionssushi til nordjyderne

Jyllandsguide fra syd til nord_26

Der er en grund til at vi anbefaler denne restaurant-filial i Nordjylland, for Karma Sushi blev oprindeligt født i Frederikshavn med en intention om at skabe et marked for sund mad og take away i et hjørne af Jylland, hvor kunderne dengang i 2007 havde meget få muligheder for at smovse i den japanske spise. Morten Hansson måtte både ofre sin bil og sin andelslejlighed i København for at få råd til eventyret, men det svarede sig, og i dag findes der Karma sushi’er i Frederikshavn, Aalborg, Århus og København. Det kan man kalde god karma, sammen med konceptets fokus på miljø og bæredygtighed: Karma Sushi er altid i tæt dialog med sine leverandører for at sikre sig fisk, der er fanget under de bedst mulige forhold. Dertil er deres tryksager trykt CO2-neutralt og Svanemærket, hvilket man også finder på rengøringsartiklerne. Deres vaskeri, der ligeledes er Svanemærket, har stort fokus på minimering af kemikalier og miljøbelastning. Flere dele af emballagen er lavet af pap og genbrugspapir, og dele af madaffaldet bliver genanvendt til biogas, biodiesel og grønne CO2-venlige løsninger.
LÆS MERE OM KARMA SUSHI OG BOOK BORD

Se flere guides under Spiseliv.dk/guide