Elvio Milleri kom egentlig til Danmark som investment banker. Men i fritiden lavede han mad hele tiden - både derhjemme og hos vennerne, som gerne inviterede ham i håbet om, at han ville stå for maden. 

Flere år gik på denne måde, indtil det gik op for Elvio, at det egentlig var maden, han brændte for. Han sagde sit bankjob op og åbnede i 1983 sin første restaurant, Era Ora, sammen med hustruen Edelvita. 5 år senere sluttede Elvios vend Alessandro Jacoponi sig til og i dag driver de sammen Era Ora, L'Altro, Ché Fé og ikke mindst det efterhånden store brød- og delikatessefirma, Il Fornaio.

 

Et hjerte der banker for brød

Elvio Milleri er efter hånden en erfaren restauratør. Men det er brødet, der er hans store misson. "Fra vores restauranter kan jeg give mange folk gode oplevelser med italiensk mad af de bedste råvarer. Men med brød kan jeg virkelig komme ud til mange. Og derfor er brødet det vigtigste for mig", forklarer Elvio Milleri om Il Fornaio. Han begyndte at få italienske bagere til Danmark fra hjemegnen i Perugia, fordi han i Danmark ikke kunne finde det rigtige brød at servere for gæsterne på Era Ora. Det var lettere at få det bagt selv. Efterspørgslen på det gode, stenovnsbagte brød blev større og større og i dag er Il Fornaio en stor virksomhed som har udvidet sortimentet, så det udover brød også består af forskellige italienske delikatesser som olivenolie, oliven, ris og mel. 

 

Ja til økologi - nej til salt

Både på Era Ora og hos Il Fornaio er økologi i fokus. Faktisk er Il Fornaios brød 100% økologiske. Der er et kæmpe arbejde i at udvælge de rigtige leverandører i Italien, for Elvio og hans team stiller høje krav til råvarernes kvalitet - både til maden på hans restauranter og til produkterne i Il Fornaio regi. Og så har han en kæphest med danskernes brug af salt i brød. "Man kan slet ikke smage kornet med alt det salt", udbryder han. Han bruger meget lidt eller ingen salt i brødene fra Il Fornaio. Det gør, at brødene smager næsten sødt og kornsmagen fra de forskellige slags mel træder tydeligt frem. "Når først du vænner dig til usaltet brød, som vi spiser det i Italien, vender du aldrig tilbage til det saltede".

 

Et samlet Italien - Inner fusion

Til dagens frokost på Era Ora serveres en menu, der samler de meget forskellige, regionale køkkener i Italien. Altså en slags fusionskøkken, men altsammen indenfor Italiens grænser. "Italien var ikke samlet som ét land før i 1861", forklarer Elvio Milleri i starten af frokosten. Indtil da fungerede Italien som en masse forskellige kongedømmer, som bekrigede hinanden. Det kan forklare de enorme forskellige i de forskellige regioners køkken. Det, og så selvfølgelig klimaeforskellene i det lange støvleland, som gør at maden er helt anderledes i bjergene i Alto Adige end i svedne, solvarme Calabrien.

På Era Ora elsker de hele Italien, så her plukker man i regionale specialiteter, samler råvarer fra hele landet og samler det hele i de delikate retter, der serveres på gourmetrestauranten - selvfølgelig med Il Fornaio brød til. Era Ora kalder det for Inner Fusion.

Du kan se hele den spændende Inner Fusion menu nedenfor.

 

Inner Fusion menu - Era Ora

 

Sellerishot med grønt æble, grappa, kartoffel, caviar og chilikaramel
-
Grissini med toskansk pancetta, rødløg og citronspinat
-
Lollipop af mozzarella, tomat og basilikum med puffede ris
_

Stør med puntarelle, cedrat, nødder og lakrids
-

Siciliansk artiskok med montasio ost, primitivo brød og sprøde olivenoliestænger
-

Pølse af Cinta Senese gris, sprød polenta, cime di rapa og balsamico
-

Cappellaccio med pappa al pomodoro, tomatcarpaccio, taggiasche oliven og kapers
Trofie med falsk tomatsovs og cimbro ostefondue
Gratineret spaghetti med ragusano ost og peber
-

Gedekid med Sarconibønner, karamelliserede løg og fennikelfrø
-

Amarettobudding, mandarin sorbet og karamelsauce