Langs Strandvejens smukke gennemskæring af Sjællands nordøstlige kyst støder du på Mikkelgaard. Den rødkalkede, firlængede herregård var i 1990’erne en kulinarisk, nordsjællandsk bastion, som sammen med Søllerød Kro var de gastronomiske højborge uden for København. Det var her velhaverne kom efter finere, franske middage, der nærmede sig Michelin-klasse.

Men meget vand er løbet gennem herregårdens afskærmende voldgrav sidenhen, og mens Søllerød stadig holder skansen højt, måtte Mikkelgaard skrue ned for blusset. Men er der én ting, man ikke kan fjerne fra gården, er det dens absolutte idyl.

Stedet er fuldstændig oplagt til selskaber: Bryllupper, konfirmationer, julefrokoster og alle andre tænkelige, festlige scenarier.
I fællesskab har Knud Rüsz og Jesper Ulriksen derfor sat sig for at skabe et sted, hvor både omgivelser og den gastronomiske helhedspakke efterlader en totaloplevelse for de selskaber, som booker sig ind i det fortryllende univers.

Mikkelgaard er til romantikerne
Når du drejer fra Strandvejen og ind på den lille allé, som – omgivet af store birketræer – fører dig gennem det grønne, isolerede parkareal, transporteres du ikke kun fysisk, men også mentalt til en helt anden dimension. For enden af alléen leder en lille stenbro over voldgravens vand, og her venter indgangen til en uforglemmelig oplevelse i den bevaringsværdige Mikkelgaard, der allerede er fredet af staten som et unikt bygningsværk.

»Mikkelgaard er sindssyg charmerende,« fortæller medejeren Knud Rüsz, inden han – med et glimt i øjet – begiver sig ud i beskrivende generalisering. »Der er to slags mennesker; dem, der synes alt skal være snorlige og spritnyt. Dem henvender Mikkelgaard sig ikke til. Mikkelgaard er til romantikerne. Dem, der kan lide den klassiske, engelske cottage-stil, hvor der er frilagte bjælke, optændt pejs og lidt skæve vinkler.«

Fra spisestuen – der har plads til 130 gæster – er der frit udsyn til Øresunds skvulpende bølger, som bryder kun 15 meter fra Mikkelgaards store glasparti. Et syn, der kun får dig til at synke endnu dybere ned i velvære-universet.

Herregården er bygget i 1916 som sommerresidens for den svenske komponist Hakon Schmedes, og er en kopi af 1600-tals firlænget herregård. Residensen er tegnet af den danske arkitekt Povl Baumann, som var en af tidens fanebærere for klassicismen i Danmark.

Skønne, gastronomiske kreationer
For nylig er Knud Rüsz gået sammen med kokken, Jesper Ulriksen, som fremover er med til – i et tæt fællesskab med kunderne – at kreere en gastronomisk menu, som opfylder alle behov og lyster; hvad enten ønskerne er funderet i klassisk gastronomi eller en mere legende tilgang udi de uendelige, kulinariske muligheder.

»Vi har menuforslag klar, men de bliver altid tilrettet gæstens ønsker. Det er deres fest, så de bestemmer smagsnuancerne,« fortæller Jesper Ulriksen. »Vi vil genskabe det gamle, gastronomiske Mikkelgaard, men med fornyet inspiration. Vi er ikke decideret fransk mad, og vi er heller ikke nynordiske. Vi laver god, ærlig mad, hvor smagen og kærligheden altid er i hovedsædet.«

Jesper Ulriksen kommer selv med masser af velsmag i bagagen. Kokken har skrabet sig uvurderlig erfaring sammen fra sin læretid hos Francis Cardenau, der om nogen bragte den højere, franske gastronomi til Danmark. Cardenau var kompromisløs i sin stil og sit niveau, og kun de bedste råvarer tog han mellem hænderne – en tilgang Ulriksen har bragt med sig rundt på sin videre rejse ud i gastronomiens mange hjørner. Hjørner, som blandt andet tæller ophold hos Restaurant Nimb, de ultra-franske, Michelin-præmierede restauranter, Galvin at Windows og One Lombard Street, i London og senest hos københavnske Zeleste.

De fleste af Mikkelgaards råvarer kommer således også fra lokale producenter, der har et fokus på økologi og naturligvis sæsonbetonede grøntsager.
 

Selskaber udover det sædvanlige
Med Knud Rüsz og Jesper Ulriksen er der opstået et makkerpar, som har stor erfaring i at arrangere uforglemmelige selskaber og levere middage, der emmer af velsmag og kærlighed. Det kommer nu Mikkelgaards fremtidige selskaber til gode.

Det er dog ikke kun Mikkelgaards gæster, der kommer til at nyde godt af makkerparrets kunnen. Sammen har de startet portalen FoodVenue, som afvikler selskaber – med samme høje fokus på en gnidningsløs selskabsklargøring og et højtstræbende gastronomisk niveau til følge – ved forskellige, klassiske locations, som tilbyder en hel del udover de sædvanlige selskabslokaler.

Så kan gæsterne ’nøjes’ med at bekymre sig om at nyde deres selskab i fulde drag i fortryllende omgivelser.