Guide til Smørrebrød i København

20/4 2015

 

Den danske klassiker Smørrebrødet har fået en renæssance. Det kan godt være at ny nordisk mad stadig er et hit og der eksperimenteres på livet løs i mange af de danske banebrydende restauranter. Men smørrebrødet er atter på restaurationsbranchens menukort, her kan man nemlig eksperimentere i det uendelige og konstant videreudvikle de gamle kendinger, som Dyrelægens natmad eller Sol over Gudhjem.

Det højtbelagte smørrebrød så første gang dagens lys i 1880’erne, hvor der rundt i København dukkede små smørrebrødsrestauranter op. Det er ikke oprindeligt særligt dansk at servere smørrebrød, det er kendt fra andre lande, især i Norden. Det særligt danske er derimod det pyntede og højtbelagte smørrebrød, som bliver serveret ved festlige lejligheder og det er det, som vi er kendt for i udlandet.

Tivolihallen

Tivolihallen

Tivolihallen ligger lige over for Tivoli på Vester Voldgade ganske tæt på Rådhuspladsen. Restauranten er en af Københavns ældste frokostspisesteder og hed frem til 1912 Fredensborg. Indendørs er der hyggeligt indrettet i gammeldags stil, og om sommeren serveres der udenfor i den smukke baggård. Her serveres fortsat klassisk dansk smørrebrød efter originale opskrifter som vor mor lavede det, og Tivolihallens specialitet er klipfisk, som her laves bedre end nogen andre steder i byen. 

Tivolihallens profil på Spiseliv »

Cafe Gl. Torv

Cafe Gl. Torv

Cafe Gl. Torv Huset Med Det Grønne Træ på det sydvestlige hjørne af Gammeltorv er en af byens bedste smørrebrødsrestauranter. På tallerkenerne finder man klassisk dansk smørrebrød og traditionelle retter lavet med udgangspunkt i det klassiske forlæg, men ofte med nyopfundne, moderne indslag som supplement til det velkendte. Velsmag vinder dog altid over innovation, og maden er først og fremmest ærlig, sæsonbetonet og alt er hjemmelavet fra bunden, lige fra rugbrødet og mayonnaisen til silden og rullepølsen. 

Cafe Gl. Torvs profil på Spiseliv »

Amalie

Amalie

Tæt på Amalienborg slot ligger denne smørrebrøds perle. I køkkenet står garvede smørrebrødskokke og laver både klassisk smørrebrød men også Amalies egne kreationer, som f.eks. Mary’s Kiss med kogt skinke, kylling, champignon a la creme og bacon. Alt er hjemmelavet af gode råvarer, portionerne er flotte uden at være groteske og udvalget er lige det, man har brug for og lidt til. 

Amalies profil på Spiseliv »

Det Lille Apotek

Det Lille Apotek

Med en historie, der strækker sig helt tilbage til 1720, kan Det Lille Apotek med rette kalde sig Københavns ældste restaurant. Det nydeligt nostalgiske interiør vidner ligesom menukortet om stedets stolte traditioner. Her kan man få klassiske danske retter, men også mere moderne indslag, særligt på aftenmenuen. Men man går aldrig forgæves efter hverken smørrebrød eller flæskesteg. 

Det Lille Apoteks profil på Spiseliv »

Petersborg

Petersborg

Café Petersborg er med rødder tilbage til 1700-tallet en af Københavns ældste restauranter, og her serveres fortsat den samme slags mad, som man altid har gjort: ærlig dansk mad til rimelige priser. Til frokost finder man et bredt og klassisk smørrebrødskort. Aftenmenuen byder på alle de danske klassikere fra biksemad til engelsk bøf og en dagens ret.

Café Petersborgs profil på Spiseliv »

Kanal cafeen

Kanal cafeen

Den københavnske frokostrestaurant Kanal Cafeen er fyldt med gammel dansk atmosfære og bærer tydeligt præg af sit naboskab med kanalen. Stemningen er hyggelig og der er masser af billeder på væggene fra livet på søen. Cafeen er populær for deres smørrebrød og udvalget er stort og rummer bl.a. specialiteten kogt syltet sild lavet efter en hemmelig opskrift. 

Kanal Cafeens profil på Spiseliv »

  • Dyrlægens natmad, et stykke smurt mørkt rugbrød, toppet med et lag af leverpostej, en skive saltkød og et stykke sky, som er dekoreret med rå løgringe og have-karse.
  • Sol over Gudhjem, smurt rugbrød, røget sild, purløg eller løg og evt. radiser, samt en rå æggeblomme. Navnet er relateret til byen Gudhjem på Bornholm.

Hvad drikker man til smørrebrød

  • Øl
  • Hvidvin eller sodavand
  • Snaps især til fiskeanretninger

Smørrebrødsjomfruen er uddannet i at sammensætte danske råvarer og derved frembringe gode smagsoplevelser for kunderne. Det kan både være varme og kolde anretninger og det er vigtigt at man som smørrebrødsjomfru har lyst til at eksperimentere og arbejde kreativt, da man ofte skal finde på nye former for smørrebrød. 

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra Spiseliv med inspiration til madoplevelser – ude og hjemme.