Picture

Salt & Brygga

Dette sted har i lang tid været en institution i Malmø: først blev stedet, der ligger smukt i Malmøs havn, drevet af grundlæggeren Björn Stenbeck, som allerede fra starten havde fokus på økologi og bæredygtighed i restauranten. I 2015 gik han dog på pension, og Salt & Bryggas nye ’mamma’ blev Anette Berlin, som sammen med Stefan Åkesson har gjort Salt & Brygga til en populær bistro, der især trækker på alt det gode fra havet lige udenfor spisestedet. Anette har skabt en indretning med inspiration fra det maritime, med store fotos af brusende sejlskibe på væggene, og et menukort der lige nu bugner af sommerlækkerier: rogn fra heltling serveret med creme fraise, rødløg og smørstegt brød og de pocherede, hvide asparges med hollandaisesauce er sæsonråvarer direkte fra den svenske muld, mens Anette på dessertsiden serverer jordbær på svensk manér, og masser af søde rabarber.
 

Picture

Bloom in the Park

Det er som udgangspunkt ikke muligt at se menuen hos Bloom in the Park. Denne på mange måder usædvanlige restaurant vil nemlig udfordre sine gæster og vende den gængse spiseoplevelse på hovedet, så man slapper af og for en gangs skyld slipper tøjlerne. Det er dog ingen overdrivelse at sige at man nok skal komme til at smage det ypperste fra det svenske køkken her, for chefkok Titti Qvarnström og stedets daglige leder, Igi Vidal, har netop de lokale råvarer i fokus når de udarbejder den aktuelle menu. Og man skal ikke blive overrasket over at få serveret sort, ’forkullet’ brød og retter i alskens forklædninger, mens stubbe og mos kommer med ind på bordet. I løbet af aftenen spiller Igi den oplagte vært og kæler om sine gæster med omhu og stor viden.
 

Picture

Gamla Brogatan

Ligesom i Danmark er det franske køkken en kær kending i det sydsvenske, og landets ypperste kokke har i årtier arbejdet på at formidle det sydeuropæiske køkken til skandinaverne, for at lade dem opleve den megen saft og kraft i den franske gastronomi. Der er ingen tvivl om at de sydeuropæiske dogmer om friske, lokale råvarer har lært vores egne kokke mangt og meget, og de kan derfor takkes for, at vi selv begyndte at se os omkring efter vores egne afgrøder og glemte opskrifter, i takt med at det nordiske køkkens vandt indpas. Der er dog alligevel intet der slår et godt, fransk måltid, og i dag trives små, frankofile oaser blandt de mange nye restauranter med nordiske islæt. En af dem er Gamla Brogatan, hvor blandt andet Hampus Ponné laver rigtig lækre retter med udgangspunkt i det franske. Køkkenets dogmer om friske råvarer bliver naturligvis hørt, og høstes flittigt i de sydsvenske omgivelser. Således tæller den aktuelle menu både stenbiderrogn, friske ærter, spæde gulerødder, grønne, skånske asparges med friskost, raps og comté samt masser af gode kartofler som tilbehør.
 

Picture

Café Victor

Selvom Sverige og Malmø blot ligger ’lige ovre på den anden side’, er der flere grunde til at det sydsvenske kan virke eksotisk på den almindelige dansker. En af dem er den veludviklede tradition for at spise ude til frokost. Mange arbejdsgivere giver sine ansatte op til halvanden times pause midt på dagen, hvilket mange udnytter til at smutte hen forbi den lokale favorit. Og så er denne ’madordning’ støttet fra arbejdspladsens side af, så udgifterne i heldige tilfælde bliver dækket af chefen. Et af de steder hvor det for alvor summer af liv omkring frokosttid er på det populære Lilla Torg tæt på strøget og Malmøs Hovedbanegård, hvor også Café Victor ligger. Herinde er stedet delt op i hyggelige miljøer, hvor man igennem de store vinduer kan følge med i virakken udendørs, og naturligvis kan maden også nydes under blå himmel ved de mange borde derude. Café Victor har et spændende a la carte kort, hvor man både finder retter fra havet og markerne. Nypillede rejer på toast med frisk stenbiderrogn er en favorit, men det gode kød har også gode kår her, og serveres med friske grøntsager, kantarelsauce og rodfrugter i sæson. Særligt lokal er kalvekødet, som kommer fra gårde i Malmøs opland.
 

Picture

Interpool

Det er herremåltider, der råder her med møre bøffer en masse og meget høje burgere fyldt med alskens protein og lækkert snask, og kombineret med stedets fokus på spil og sport er der virkelig dømt fristil for store legebørn. Kvinder synes dog også her er hyggeligt, og nærstuderer man menukortet er udvalget faktisk forbløffende varieret - er man ikke til megen protein frister en lækker suppe på friske, grønne ærter nemlig, tilsmagt med cava og pyntet med ærtespirer for det vegetariske valg. Blomkål, som også er ved at være i sæson, findes flere steder, blandt andet både stegt og som puré som tilbehør til Black Aberdeen-bøffen – og fordi vi jo er i Sverige ledsages de fleste kødportioner af tyttebærmarmelade og chutneys. velbekomme!