Guide: Klassisk dansk julefrokost i København

Guide: Klassisk dansk julefrokost i København

Sabina
Spiseliv.dk

Vi har fundet en række steder til jer, hvor man kan komme mange eller bare et par stykker og få god, gammeldags dejlig julemad som vi alle kender, og som vor mormor kunne lide den.

Mange steder skal julefrokost forudbestilles, og flere af stederne har andre julemenuer at vælge imellem end dem, der er nævnt her. Kontakt under alle omstændigheder restauranten, inden I dukker på - det er så ærgerligt at gå forgæves, når det nu skal være så hyggeligt.

Vær opmærksom på, at især fredage i november og december er ekstremt populære, så det vil være nemmere at få bord på andre dage - og måske også hyggeligere.

________________

Picture

Bistro Boheme

Luksusbistroen Bistro Boheme på Esplanaden er det helt rigtige sted til en extravagant julefrokost med højt til loftet. I bistroens lækre lokaler på Esplanaden skrues der i anledning af julen ned for det franske og op for det klassisk danske på den traditionelle julefrokostmenu, som indeholder alt, hvad et julehjerte kan begære.

Nærmere bestemt karrysild, gravet laks, hønsesalat, fiskefrikadeller, andeconfit og valget mellem ost og chokoladeganache til dessert for 498 kr. - 565 kr., hvis man ønsker begge dele.

Der serveres også en mere frankofil menu til dem, der er mere til den slags, samt en “Jule Extravangananza” menu med gravet laks, jordskokkesuppe med trøffel, oksemørbrad - også med trøffel - osteudvalg samt til dessert svesker, som er marineret et helt år i armagnac. Prisen for den ekstravagante omgang er 595 kr.

Endelig er der mulighed for at booke Chef’s Table, hvor man vil blive nusset om af chef Thøstesen og hans crew. Prisen starter ved 1250 kr. per person.

Picture

Amalie

Smørrebrødsrestauranten Amalie ligger nærmest dør om dør med Dronningens slot, og i disse royale omgivelser kan man få ærkeklassisk, dejlig dansk julefrokostsmørrebrød lavet fra bunden og serveret på fade ved bordet. Amalie lukker kl. 16, så læg vejen forbi til frokost.

Menuen står på fire slags sild, gravad laks, rødspættefilet, røget ål, hjemmelavet medister, andesteg, æbleflæsk, kyllingesalat med bacon, to slags ost og ris a la mande til dessert. Prisen er 418 kr.

Picture

Det lille Apotek

Med en historie, der strækker sig helt tilbage til 1720, kan Det Lille Apotek med rette kalde sig Københavns ældste restaurant.

Det nydeligt nostalgiske interiør vidner ligesom menukortet om stedets stolte traditioner. Her kan man få det klassiske danske julemad, med alle de traditionelle danske julefrokost retter. Som følger med til en perfekt julefrokost med firmaet eller privat.

Det Lille Apotek byder også på et fint og alsidigt vinkort, og det vil sikkert interessere ølkendere, at stedet har sin helt egen øl.

Picture

Ravelinen

Traktørstedet Ravelinen ligger idyllisk placeret lige på Christianshavns Vold med indgang fra Torvegade. Fra restauranten kan man udover hjemmelavet julemad af gode råvarer - gerne økologiske - nyde den smukke udsigt over Stadsgraven og Voldene.

Den lille julesult kan stilles med en juletallerken med fire retter til 178 kr., den lidt større sult med det kolde julebord med 6 retter (238 kr.), og en velvoksen mand bliver med garanti tilfredsstillet af det store kolde julebord med 9 ærkeklassiske juleretter til 298 kr. Den fulde version består af  karrysild, æg med rejer, rødspætte, røget laks, leverpostej, julemedister, flæskesteg fra Grambogård, blommeglaseret andebryst og ris a la mande.

Der er desuden endog mere omfattende menuer at vælge for selskaber på mindst 50 personer, ligesom Ravelinen arrangerer julefest med show, livemusik, buffet og fri bar på julefrokostfredage i november og december.

Picture

Tivolihallen

Tivolihallen er en af byens ældste frokostrestauranter, og den dag i dag bliver de gamle dyder holdt i hævd i den hyggelige restaurant, som er indrettet i mormorstil. Maden laves således fra bunden af gode råvarer, og selvom specialiteten er klipfisk, er også julemaden en disciplin, der gøres meget ud af.

Her kan man vælge imellem tre forskellige julepakker. Hvis det skal være helt klassisk og uden, at der er sparet på noget, skal man tage det store julebord med tre slags sild, fire slags fisk og skaldyr, fem varme retter og ost og ris a l’amande til dessert til 375 kr.

En hurtigere og mere mådeholden model er juletallerkenen med julesild, røget ål, æbleflæsk, and og ost til 215 kr.

Picture

Københavnercaféen

Hvis ikke navnet er nok til at overbevise, vil den bordeauxfarvede indretning med mørke træmøbler, kobberstik og billeder af kongelige på væggene kunne cementere det: Københavnercaféen er præcis sådan et sted, man går hen for at få god, gammeldags mad, som man man lavede engang.

Naturligvis er der klassisk dansk julefrokost på menuen i ugerne op til jul. Juleplatten serveres fra fredag den 18. november, og menuen står til frokost på marineret sild, gravad laks, fiskefilet, andesteg, flæskesteg, hønsesalat, ost og ris a la mande til 275 kr.

Hele dagen og om aftenen serveres den udvidede version af juleplatten, hvor der udover ovenstående er æg, rejer og lun leverpostej til 350 kr.

Endelig kan man fra kl. 17 få serveret en nostalgisk omgang bestående af snitte med laks, gammeldags andesteg med det hele samt risalamande til 350 kr.

Picture

Belis Bar

Belis Bar ligger midt på Frederiksberg Rådhusplads, og fra den glasoverdækkede pavillon kan man sidde og kigge ud på den måske sneklædte og i hvert fald smukt julepyntede plads.

I anledning af julen har den italiensk inspirerede menu fået et nøk til den danske side, og her serveres en julemenu bestående af 3 slags sild, gravad laks, røget ål, rejer, ribbensteg, medister og grønlangkål, sylte, camembert frit og ris a l'amande til 375 kr.

Picture

Kanalen

Fra Kanalens vinduer er der en fin udsigt over Christianshavns Kanal, og de elegante rammer er ideelle til en julefrokost med stil. Der er hvide duge på bordene og tjenerne har styr på deres vinkort, men den gode julemad, den er næsten ligeså klassisk, som vi kender den. Næsten, fordi det klassisk danske peppes op med et gourmetagtigt twist til den franske side.

Til frokost serveres der i juletiden en lille, fransk-inspireret julemenu med tre retter til 295 kr. og en større dansk frokostanretning til 375 kr. Desuden byder a la carte kortet på klassisk dansk smørrebrød og dansk/franske retter.

Om aftenen kan man sammensætte sin egen menu fra kortet, hvorfra man kan vælge fra 3 retter til 360 kr. op til max 6 retter til 495 kr. Desuden byder aftenmenuen ligeledes på et juleinspireret a la carte kort, men igen er stilen mere sofistikeret end den gængse flæskesteg med rødkål.

Picture

Skovshoved Hotel

Mange kendte og respekterede køkkenchefer har haft deres gang i restauranten i Skovshoved Hotel, der nu har Frank Sværd Pedersen bag gryderne. Stilen er fransk/dansk med inspiration fra resten af europa, men i den søde juletid er der også ægte dansk julemad på menuen.

Julefrokost serveres på fredage og lørdage i november og december - første gang fredag den 18. november og sidste gang lørdag den 17. december. Her står den på velkomstdrink i form af hvid gløgg anno 2011 kl. 18.30, hvor gæsterne ankommer. Derefter julebuffet med bl.a. sild, laks, kamsteg, andelår, glaseret skinke, lun leverpostej og ris a la mande. Under og efter middagen serveres der øl, vin og vand til maden og frem til kl. 02 er der DJ og fri bar. Det bliver et rigtigt julebal - og prisen er 1095 kr. per mand.

Picture

Charlottenlund Fort

Selv på en november/decemberdag er udsigten over Øresund fra panoramavinduerne i restauranten på Charlottenlund Fort fænomenal, men også maden er en vægtig grund til at lede julefrokosttankerne mod Charlottenlund.

Her serveres nemlig god mad lavet fra bunden - selvfølgelig. Fra den 14. november kan man få en julefrokostplatte med karrysild, gravad laks, rødspætte, vildtpaté med cornichons og andebryst med vadouvan og marineret rødkål til 189 kr.

1. og 2. juledag inviteres der på familiejulefrokost med 3 slags sild, gravad laks, æg og rejer, rødspættefilet, frikadeller, ribbensteg, braiseret svinebryst, svinefilet med crust af sværd og rosmarin, and, leverpostej, ost og ris a l'amande. Prisen er 295 kr.

Næsten samme menu, dog med en sildeservering mindre og uden leverpostejen, kan desuden serveres i november og december mod forudbestilling, hvis man er mindst otte personer. Prisen er 285 kr.