”Hvis folket mangler brød, så giv dem dog kage”, skulle den franske dronning Marie Antoinette engang have sagt. Det var dengang, man - ligesom man gjorde med sine mønter – måtte vende hver en tør brødskive. I hvert fald i tanken. Og hvis man ikke havde råd til brød, havde man da slet ikke råd til at spise kage.

Der er sket meget siden pre-revolutionens Frankrig:

Folket har masser af brød – og kage. Vi har faktisk så meget af det, at vi er blevet kræsne. Rigtig kræsne. Vi krydser halve bydele for at købe brød fra den bager, alle snakker om. Står i kø for at smage den burger, vi har hørt skulle være den bedste i byen. Går op i om vores mad er blevet tilberedt på den ene eller anden side af 42 °C. Eller forbi de snart utallige indbydende butiksvinduer med muffins i pastelfarver, der byder sig til især omkring Indre By.

Tilbage til grøden
Vi har tid og overskud til at blive næsten besatte omkring, hvad vi putter i munden. Overstimuleret og overfodret.

Et modsvar herpå er, at vi søger back to basics.

Vi vil have naturlige, enkle råvarer. Lokale grøntsager (dog gerne kreeret af topkokke). Nordisk korn og krydderurter. Og måske grød?

I Jægersborggade, byens hipstergade No. 1 (den er go’ nok, vi har taget turen op og ned ad den), har GRØD aka 21- og 23-årige Lasse Skjønning Andersen og Martin Daniali slået sig ned i nr. 50, i et lille, hvidmalet lokale – på samme vej og i godt selskab med bl.a. Relæ, Manfreds & Vin, Coffee Collective, Terroiristen

Og der var rift blandt hipstere, børn og nysgerrige voksne om de sammenkogte gryn på åbningsdagen – og så endda på en lørdag. Er havregrød god tømmermandsmad?

Mmm…
Havregrød er i hvert fald noget nær det bedste, du kan starte din morgen med (eller formiddag, middag eller aften). Havre er rig på protein og kostfibre, mætter godt, og har samtidig en smule fedt, som det jo er vigtigt at få lidt af. Især når størstedelen af det består af omega 6 og flerumættede fedtsyrer. Foruden, selvfølgelig, masser af vitaminer og mineraler – se dét slår din kanelsnegl med længder!

I GRØD kommer det (også) til at handle om sæson: Grøden vil blive lavet med sæsonorienterede råvarer, så menukortet skifter løbende. Du kan fx prøve grød med hjemmelavet havtorn/gulerodskompot og hasselnødder, 2-kornsgrød lavet på gulerod, æbler og ingefær toppet med hørfrø eller fra det salte køkken: svampe- eller rødbederisotto. Fra den søde afdeling kan du selvfølgelig få mormorklassikeren æblegrød med vanilleflødeskum.

Åbningstiderne vil være: Mandag: Lukket, Tir-Fre: 7-20, Weekend: 10-20 – og dermed ingen undskyldning for ikke at nå sin grød. Eller være en sund hipster. Så kan du jo altid med god samvittighed købe en kage med lyseblå frosting senere.