Mere info
Opskrifter
Sukkersaltede kammuslinger med skovurter og tyttebærvinaigrette
Karl Johan-carpaccio
Syresuppe
Bagt torsk med hybenchutney og trompetsvampe
Panna cotta med kamille og brombær
Det skal du se efter i disse måneder
Vi nærmer os den lidt kedelige vinter, men november er stadig en god tid for skovture med gastronomisk udbytte. Skovbunden vrimler med gratis lækkerier lige til at tage med hjem, rense for edderkopper og stoppe i gryderne. Vi har her samlet en række forslag til, hvordan du kan bruge eventuelt mentalt og tidsmæssigt overskud på at gøre dine venner glade over en god selvskaffermiddag.
Forslagene er på ting og sager, som er nemme at finde og genkende for de fleste. Men tag gerne floraen med og prøv dig frem – du kan spise meget mere af skoven, end du tror.
Urter
Skovsyre – har det allerbedst om sommeren, men du kan være heldig at finde fine eksemplarer året rundt. Den har en fin, syrlig smag og gør sig godt i suppe, men også blot som den er; rå i salater og som pynt på alt fra forretter til desserter.
Havesyre – er i familie med skovsyren smagsmæssigt, men bladene er meget større. Derfor er den også nemmere at samle nok af til f.eks. en suppe.
Skvalderkål – de blanke, rynkede skud fra skvalderkålen kan bruges som de er i salater og som pynt. De har en kraftig kålagtig, let bitter smag, så pas på med at overdrive mængderne.
Fuglegræs – topskuddene pynter på forretter og i salater. Smagen er mild og ikke så gennemtrængende.
Blomster
Kamilleblomst – den fine, hvide blomst bruges frisk eller tørret i te eller som smagsgiver til desserter og sensommer-frugtsalat. Desuden passer smagen godt sammen med skaldyr.
Rød kløverblomst – med lidt held kan du stadig finde blomstrende kløvere. De fine blomsterblade deles og strøs ud over forretter og salater.
Frugter og bær
Hyben – hybenroserne hører egentlig mere til i strandområder end inde i selve skoven. Deres frugter smager fortrinligt både syltet og tørret i såvel det salte som det søde køkken.
Tyttebær – bærrene samles sidst på efteråret og kan holde sig hele vinteren, hvis de råsyltes. De er syrligt-søde på en lidt bitter måde og passer rigtig godt i det salte køkken.
Enebær – de blåduggede bær plukkes i september og lægges til tørre i et par uger. Herefter knuses de og bruges som krydderi til især vildtretter.
Nødder
Bog – bøgetræets frugter er små, brune nødder, som kan bruges i stedet for mandler i salater, på desserter og i bagværk. Giv dem et opkog i vand, smut dem og rist dem.
Svampe
Her drejer det sig egentlig bare om at skovle alt det op i sin kurv, man genkender og har nerver til. Husk endelig svampebogen, hvis du er den mindste smule i tvivl. Gode, almindelige spisesvampe, som ikke umiddelbart kan forveksles med giftige arter, er:
Kantarel og tragtkantarel – er fremragende til både supper, stuvninger, rå og sauteret.
Sort trompetsvamp
– smager godt og kraftigt og er god at tørre.