Stik modsat betydningen af betegnelsen traktørsted er Traktørstedet Ludvigslyst ingenlunde en ’jævn restauration beliggende ved et udflugtssted’. Godt nok ligger Ludvigslyst i nærheden af turistmålet Himmelbjerget ved Silkeborg, men maden er alt andet end jævn. Den er derimod lavet helt fra bunden med de bedste økologiske råvarer, egnen kan præstere.

Inspirationen til sin nyåbnede restaurant henter Kira blandt andet fra den aarhusianske øko-restaurant, L’Estragon, hvor hun som kok blev bekræftet i, at det kan lade sig gøre at drive en restaurant, der tænker økologisk og bæredygtigt: ”Jeg er meget inspireret af L’Estragon, men jeg har altid haft glæden ved gode råvarer og ved at bruge det, man har tæt på sig. Der er noget nedarvet husmoderagtigt over mig - man får det optimale ud af det, man har, og man smider ikke bare tingene væk. I mangel på tid, flid og fantasi. Jeg er nok lidt snobbet omkring mine råvarer. Derved kan jeg tillade mig at købe nogle ekstremt lækre produkter og lave alt fra bunden af. I stedet for at købe noget billigt frossent kød fra Uruguay, køber jeg en halv kalv og får derigennem brugt en dygtig lokal producent, som laver noget, der giver fornuft”. Kiras fokus på dyrevelfærd og på at undgå at smide råvarer i skraldespanden hænger sammen med bevidstheden om det store ressourcespild, der er uundgåeligt i enhver restaurant: ”Jeg mener, at man har et ansvar, for jeg er udmærket klar over, at vi bruger uendeligt meget vand og strøm. Det glæder også mange mennesker, at vi er her, men alligevel mener jeg, at man har en forpligtelse til at gøre det så hæderligt som overhovedet muligt”. I tråd med den bæredygtige tankegang er en af Kiras målsætninger med Ludvigslyst at bidrage til at holde liv i de lokale økologiske producenter og generelt bidrage med gode oplevelser og glade dage.

De enkle velsmagende retter

Indkøbet af økologiske råvarer kommer også til udtryk i de anretninger, der bæres ud af køkkenet på Ludvigslyst. De velproducerede råvarers smag kan tale for sig selv og behøver derfor mindre forarbejdning: ”Når du får en tallerken, der er ganske enkelt komponeret, f.eks. med en god creme fraiche og nogle nyopgravede kartofler, så er der masser af smag i det. Det er så taknemmeligt at arbejde med smukke råvarer, fordi du ikke behøver at forklæde dem i alle mulige fancy fjer. Selvfølgelig laver vi moderne mad, det skal jo også være sjovt at se på. Der skal opleves og smages mad, man ikke selv kan lave derhjemme. Jeg synes selv, det er sjovt at spise alternativt tilberedt mad, men det skal bare ikke være her på min restaurant”, siger den principfaste restauratør.

(artiklen fortsættes nedenfor)

Det er dejligt, at vi er blevet modtaget så godt herude, altså folk på de her kanter er helt enormt søde og åbne og glade for, at der er kommet liv i den her bygning igen. Jeg tror, at mange ville være irriterede, hvis der skulle ligge et stort wellnesscenter.” - Kira Provst Hansen, restauratør

Spontant køb af restaurant

Men hvordan gik det til, at kokken fra L’Estragon købte et tidligere gæstgiveri i udkanten af landsbyen Svejbæk? En hverdagsaften i Aarhus sad Kira, hendes bedre halvdel og den tidligere ejer af Restaurant Piaf, Anni Danielsen, og delte en flaske god vin, da Anni fortalte, at Silkeborg Kommune søgte efter en ny ejer til Ludvigslyst. Fristen for bud udløb allerede dagen efter kl. 12, og i løbet af natten besluttede Kira sig for at give det en chance. Faderen blev overtalt til at kautionere, og mindste buddet landede på kommunens bord i sidste øjeblik. Senere på dagen ringede Silkeborg Kommune, de havde ombestemt sig. Sagen gik i udbud igen – nu til den ’bedste idé’. Ud af de mange indkomne bud havde Kira den bedste plan for det traditionsrige spisested ved Silkeborgsøerne. Bygningerne havde på det tidspunkt stået tomme i over tre år, men med knofedt, kærlighed og en del arvede møbler fik Kira og hendes team klargjort restauranten til åbning den 5. maj i år på Danmarks befrielsesdag.

Vinterjazz og julehygge

De smukke omgivelser og den megen plads indbyder selvfølgelig til afholdelse af diverse arrangementer, og udover bryllupper og konfirmationer har Ludvigslyst blandt andet Riverboat, vinterjazz, stort julemarked samt brunch og badning i Julsø på programmet. Der er igen kommet liv i den gamle sommerrestaurant, hvilket påskønnes af egnens beboere: ”Det er dejligt, at vi er blevet modtaget så godt herude, altså folk på de her kanter er helt enormt søde og åbne og glade for, at der er kommet liv i den her bygning igen. Jeg tror, at mange ville være irriterede, hvis der skulle ligge et stort wellnesscenter.” Henrykkelsen over det nye liv i den gamle bygning er endda så stor, at holdet bag Ludvigslyst får overrakt Årets Bevarings Pris i Silkeborg søndag den 9. december.

Et par gæster stikker hovedet ind i baglokalet, hvor vi sidder. Takker for en god middag, kører ud af restaurantens parkeringsplads i deres firehjulstrækkere og forsvinder ud af Marguritruten. Optanket med fornyet energi fra traktørstedets rolige omgivelser.