Omkring Klostertorv i det centrale Aarhus finder man et rigt udbud af restauranter og caféer. Der er dog ét sted, som har en tradition for kvalitet og hygge, man ikke bare kan købe sig til som restaurant eller café.

Det kan være svært for danskere at forklare ordet hygge. Hygge er mere en uforklarlig følelse, der ikke kan sættes på formel. Alligevel har Erkan Üsüdür fra Café Gemmestedet formået at ramme en atmosfære, der er helt unik og nærmest indbegrebet af hygge.

Café Gemmestedet har i snart 10 år serveret god mad til rimelige priser, men det er den særlige atmosfære, der får gæsterne til at vende tilbage igen og igen.

Lænestole, klaver og knus

Det er ikke bare de bløde lænestole i midten af caféen og det dæmpede lys, der gør det. Det er derimod den uforklarlige stemning, der møder en, når man træder ind i lokalet.

”Vi ville gerne lave et sted, hvor vi selv ville have lyst til at komme. Det skulle ikke føles fremmed, men derimod få os til at føle os hjemme,” siger Erkan Üsüdür.

”Jeg står ikke op hver dag med en intention om at tjene penge. Det er ikke derfor jeg står op. Jeg står op og glæder mig til en god kop kaffe,” forklarer han.

Erkan Üsüdür har været i Aarhus i 30 år. Han kan ikke gå igennem caféen uden at hilse på flere af gæsterne, og nogle kommer selv hen til den storsmilende indehaver af Café Gemmestedet, der kan fejre 10 års jubilæum med caféen i april 2016.

I midten af lokalet står et stuearrangement med sofa, bord, lænestole og klaver. Sidstnævnte er ikke en tilfældighed. På caféen kan man ofte opleve optrædener, og under jazzfestivalen i Aarhus er der ofte så mange gæster at vejen omkring caféen må tages i brug.

Caféretter med et twist

Uanset hvor god en stemning, der er, så skal en café dog stadig have noget på menukortet, der kan tiltrække gæsterne. Café Gemmestedet er ingen undtagelse. Her tænker man dog lidt ud af boksen i forhold til andre caféer.

”Da vi åbnede caféen for snart 10 år siden, kiggede vi på, hvad de kunne tilbyde kunderne på de andre caféer i Aarhus. Det var meget klassisk cafémad. Vi ville i stedet gøre noget anderledes, og noget vi var gode til. Det blev til caféudgaver af retter, som man kender fra Tyrkiet og andre steder omkring Middelhavet. Alt er frisklavet, og vi fokuserer meget på at undgå madspild. På den måde kan vi også holde priserne lave,” forklarer Erkan Üsüdür.

Café Gemmestedet er en tyrkisk inspireret café, der serverer klassiske caféretter med et tyrkisk twist. Man kan købe brunch, sandwich og simple retter. På caféen siger man selv:
” For os handler det ikke om at være anderledes - men det er vi nok lidt.”

Efter snart 10 år er det er nærmest umuligt at forestille sig Aarhus uden Café Gemmestedet på hjørnet at Gammel Munkegade og Klostergade. Det er for stamgæster, og folk der vil have kvalitet til gode priser. Hygge og isvand får man gratis.