Konceptet var helt nyt og har ikke tidligere været set i Aarhus. Den kendte tapas restaurant CANBlau åbnede den 2. januar i nye lokaler på Frue Kirkeplads, men restauranten åbnede ikke kun dørene for en ny og større tapas restaurant, de åbnede ligeledes dørene for den nye gin- og rom-bar Bar Plata.

Et nyt koncept
Der har ikke tidligere ligget en bar af denne sammensætning i Aarhus, derfor har det også været spændende at se hvordan folk har taget imod konceptet. Helt fra start kom der mange der lige skulle ind og se hvad det her nu var for noget fortæller Vince Nielsen, gæsterne er entusiastiske og er meget interesseret i den viden og læren der er om de forskellige flasker og deres smagsnuancer. Der er virkelig blevet taget godt imod baren. Der kommer mange inden de skal ud og nyde en middag i byen, det kan både være gæster til CANBlau, men det kan også være andre der lige vil nyde en god cocktail inden den videre færden. Oftest bestiller gæsterne et bord til senere på aftenen. Vince anbefaler at man bestiller et bord, så man ikke skal gå forgæves.

Siden starten har vi været et sammentømret team af dygtige bartendere og værtinder, der er løbende kommet nogle nye til, men holdet er eminent og bliver hele tiden bedre og bedre. Alle bartendere skal vide alt om de forskellige flasker der er på hylderne og i øjeblikket drejer det sig om intet mindre end 120 forskellige flasker gin og 100 forskellige flasker rom. Der er en løbende udskiftning mellem de mange flasker, så der altid er noget nyt at finde bag baren. Personale bliver hele tiden videreuddannet og er derfor mere end kompetente til at holde de ginsmagninger som der er blevet afholdt henover sommeren. Personalet på Bar Plata er passioneret og bruger gerne mange timer, også udenfor baren på at lære mere indenfor faget.

Ginsmagning
Det er muligt at få sin helt egen private ginsmagning på Bar Plata. Om man er en gruppe på fire eller seks eller blot ønsker en bredere viden om gin, så kan det lade sig gøre at få en lektion fra en af holdets bartendere, som vil guide én gennem en rejse blandt aftenens udvalg af gin.
Henover efteråret vil der ligeledes være mulighed for at få romsmagninger på samme vis.

Gin og rom er det nye
Hvis man kigger på hvad der allerede findes, så har vi jo vodka, whisky og tequila, hvilket alt sammen smager godt, men gin og rom er blevet de dominerende på markedet, en af grundene fortæller Vince er at gin er blevet utrolig populær i Spanien. Derudover er gin let at producere, da det ikke skal lagre i mange år. Jeg tror der er mange grunde til at det er blevet populært, der er kommet flere producenter og de eksperimentere meget med de forskellige smage og går ned i detaljerne med de små smagsnuancer.

Fordomme
Vores kunder kender ofte til smagen af gin og til de mange forskellige smage man kan møde, men der findes stadig nogen der mener at gin smager af grannåle og det er vores opgave at få dem omvendt og lære dem hvor fantastisk gin smager. Vi har eksempelvis en gin fra Vermont i USA, en kraftig gin med en rund og aromatisk blød eftersmag af honning. Det er jo nok ikke lige det alle ville forbinde med smagen af gin.

Egne favoritter
Vince fortæller at hans egne favoritter inden for både gin og rom skifter efter hans humør, men her er nogle gode bud.
Copperhead som er en blød gin fra Belgien er destilleret på fem forskellige urter, den har fremtrædende noter af appelsin også kan den drikkes ren, men kan også nydes i en gin og tonic. Ellers er det Gin Mare serveret med 1724 tonic, en kvist rosmarin og en oliven. Når det kommet til rom er det Abuelo 15 års Tawny en lækker rom fra Panama, som smager af portvin. Det er en fantastisk kombination mellem rom og portvin, der giver en helt fantastisk smagsoplevelse.

Nyheder
Cocktailkortet skifter løbende, nogle gange kommer der hver uge en ny cocktail på kortet og en anden må vige pladsen. Der er kommet et helt nyt kort her til festugen, så der udvikles hele tiden nye ideer og dermed nye cocktails.
Her i efteråret går vi nok mere væk fra sommerens mange gin og tonic, som er forfriskende i sommervarmen og mere hen til den varmende rom, som passer mere til årstiden. En kold efterårsdag passer en ren rom sig bedre eller en cocktail lavet på samme rigtig godt.

Spiseliv vil anbefale alle at gå en tur indenfor hos Bar Plata og nyde en forfriskende cocktail eller for at få den rene smagsoplevelse det er, at få serveret de bedste råvarer indenfor gin og rom.

Bar Plata holder åbent torsdag, fredag og lørdag, det er muligt at reserverer lokalerne til arrangementer de andre dage. Hvis man vil være sikker på at få et bord, er det en god ide at bestille på forhånd. Send en mail til reservation@barplata.dk, hvis man vil bestille bord til samme aften anbefales man at ringe på telefon 8688 8819.