Et par gange om året er den københavnske restaurationsbranche på den anden ende. Når Michelinguidens inspektører er i byen, er det med at stramme sig an. Og det er de i disse uger.

Det er nu, det skal afgøres, hvem der skal have nye stjerner i den ombejlede franske rejseguide, som udkommer i sin 2010-version til foråret. Stjernerne gives kun til restauranter, som er i en klasse for sig, og en anbefaling i guiden giver både prestige og ekstra gæster. Er man uheldig, kan en restaurant også risikere at miste sin stjerne, og det kan betyde et kraftigt dyk i antallet af gæster.

Når Michelininspektørernes navne står i bogen, er det en uskreven regel, at restauratørerne på byens topsteder begynder at ringe rundt til hinanden for at advare. Rejser bliver aflyst, ekstra mandskab bliver indkaldt og formen bliver i det hele taget pudset godt og grundigt af, så man er klar til de vigtige besøg.

Samtidig bliver der gættet på livet løs og snakken går. Hvilke nye steder har fået besøg? Får byen nogle nye stjerner i år? Er der nogen, som mister deres stjerne?

 

Lidt for meget af det gode

"Det kan godt tage lidt for meget overhånd med hele det hype, der er omkring Michelininspektørernes besøg. Faktisk ville jeg hellere have, at ingen vidste noget. Hvis de ikke bestilte bord i det samme navn alle steder, ville der være større chance for, at de kunne komme på en helt almindelig aften, hvor man gør som man plejer," fortæller Kristian Møller, restauratør på Formel B, og fortsætter: "Vi får at vide af Michelininspektørerne, at det næsten er lige før folk står ude i lufthavnen med flag, når de ankommer, fordi folk snakker så meget sammen i den københavnske restaurationsbranche.”

Men omvendt undervurderer han ikke effekten af, at Michelininspektørerne får et positivt indtryk. Formel B har kandideret til at få to stjerner mod den nuværende ene. "At gå fra en til to stjerner betyder jo, at man er sikret fuldt hus resten af året, og jeg vil da blive glad, hvis vi får to."

"Når Michelininspektørernes navne står i bogen, er det en uskreven regel, at restauratørerne på byens topsteder begynder at ringe rundt til hinanden for at advare. Rejser bliver aflyst, ekstra mandskab bliver indkaldt og formen bliver i det hele taget pudset godt og grundigt af, så man er klar til de vigtige besøg."

Vigtigt for turismen

En anden af grundene til, at besøget er så vigtigt, er, at det lægger mange af de københavnske toprestauratører på sinde, at byen bliver ved med at have mange Michelinstjerner. I 2009-guiden fik byen samlet set hele 14 stjerner, hvilket er mere end storbyer som Madrid, Rom og Amsterdam. Det sikrer København en helt særlig plads på det gastronomiske verdenskort.

”Selvfølgelig skal vi have flere stjerner, nu er vi allerede nede med to i forhold til sidste år (da to af de restauranter, som har Michelinstjerner i 2009-guiden, er lukket i løbet af 2009, red.),” mener Mads Refslund fra MR. ”Det betyder ekstremt meget for turismen, at vi bliver ved med at have mange stjerner.”

Ligesom flere andre adspurgte tør han dog ikke tro – men kun håbe – at det bliver i 2010-guiden, antallet af stjerner bliver udvidet.

”Et år mere, og så er den der,” siger han.

 

Masser af gætteri

Der bliver gættet på højtryk om, hvem der potentielt kan høste nye gourmetstjerner hjem til den danske hovedstad. Mielcke & Hurtigkarl samt AOC er to bud på helt nye stjernerestauranter. For begge restauranters vedkommende gælder det dog, at deres koncepter er relativt nye. Generelt vil Michelins inspektører gerne se et stabilt højt niveau over en forholdsvis lang periode, inden de deler stjerner ud – en regel, der dog er set gjort flere undtagelser fra, senest med Hermans stjerne modtaget i 2009 efter at have været åben i under et år.

Selv siger restauratør Christian Aarø fra AOC til spådommene: ”Jeg har simpelthen ingen anelse, om vi får en stjerne i år, men på et eller andet tidspunkt skal vi nok få en. Jeg synes i hvert fald, vi er på rette spor.”

En ting er sikkert: Vi bliver nødt til at holde spændingen frem til marts 2010, hvor den nye udgave af ’Main Cities of Europe’ bliver frigivet.