”Hallumi-osten er i gang med at marinere derovre, de confiterede tomater får den samme tur her på hylden, og dér står dejene stablet til vores vafler”, fortæller Christian, mens han viser rundt i Fryd & Gammens køkken. På et stort bord står en balje med kogt quinoa, revne grøntsager, havregryn og krydderier. En kok tager fat i den duftende blanding, som snart skal formes til vegetarbøffer, mens kartoffelstave til pommes fritterne begynder at syde i baggrunden.

Vafler til et nyt niveau

Selvom Fryd & Gammen har så simpelt et menukort, at retterne med god plads kan fordeles ud over for-og bagsiden af et A4-ark, ligner selve køkkenet et hvilket som helst andet restaurantkøkken, med travle kokke, der vimser rundt mellem stationerne, og et væld af friske råvarer, som skifter plads iblandt dem. Alt, hvad der kan håndteres af kokkehænder, laves fra bunden, og det stiller krav til både plads og opbevaring. Christian, som er medejer af stedet, peger på en stabel beholdere. De indeholder en flydende væske med forskellige farver.

”Vi ville gerne have, at Fryd og Gammen skulle være sådan et spisehus, hvor man udover at spise en rigtig lækker og sund morgenmad også kunne få sig en ny oplevelse. Nu har vi i snart et år eksperimenteret med at udvikle den perfekte vaffeldej, som ifølge vores egne smagsløg har den perfekte balance mellem det søde, det sprøde og det bløde. Vaflen kan både serveres som dessert og som et salt og mættende indslag til enten morgenmaden eller frokosten, hvor der enten er spinat eller vesterhavsost i selve dejen. Vaflerne bliver toppet med laks, parmaskinke eller burrata-ost, alt efter hvad man har lyst til. De syndige søde serveres med hjemmelavet nutella, hasselnødder og havtorn ”, fortæller Christian.

Fryd & Gammen vil være dit stamsted i 2150 Nordhavn

Morgenmad serveres fra klokken 8-14 i hverdagene og 9-14 i weekenden. Den anrettes på platter med enten udgangspunkt i et godt surdejsbrød med marmelade og ost, eller en ’fryd tallerken’ med pancetta, spejlæg, avocato, ristet rugbrød og confiteret tomat. Maden kan på brunch-manér suppleres med ’smoothie-, spirulina- eller chia-bowls’, og friskpressede juices på frugter og grøntsager. Om eftermiddagen og aftenen fortsætter madhåndværket med burgerne, der både laves som en klassisk cheeseburger, med hallumi, fried chicken og vegetarbøf, og dyppes i hjemmelavet mayo’er med gode salater sprøde fritter til i en burgermenu.

Vejen til den venlige burgerbolle

Hvis der er noget, der karakteriserer burgerens rivende udvikling i de seneste par år, er det ikke kun vegetarbøffens sejr: det er også selve burgerbollen, som i 90’erne og 00’erne ofte var regulære grovboller, der skar i tungen, var svære at bide over, og lå tungt i maven bagefter. I dag har briochebollen for længst vundet indtog, der både smager bedre og gør spiseoplevelsen meget lettere at håndholde.

Fryd & Gammen har fået Andersen Bakery til at udvikle en speciel briochebolle, der har en kende mere fylde, men stadig er blød og føjelig at bide i. Og den vil stadig holde sin saftige friskhed som take away, for de fleste af Fryd & Gammens retter kan tages med hjem.

Fryd & Gammen vil være dit stamsted i 2150 Nordhavn_1

Med en åbningstid indtil klokken 22 hver dag hele ugen er det tydeligt, at Fryd & Gammen vil være mere end blot et spisehus. Man ønsker også at blive et stamsted for det lokale, hvor man tage ned og hygge sig i det store, anderledes lokale, måske med en tur i BIG BIO før eller efter, som ligger lige over spisestedet. På den måde er Fryd & Gammen også en slags moderne ’drive in’, eller en ’walk in’, hvor man kan spise lige indtil filmen begynder:

”Vi har en rigtig god dialog med biografen, som gerne vil samarbejde, for eksempel i forbindelse med baby-bio, premierer og tema-film. Vi syntes det kunne være rigtig hyggeligt, hvis folk på den måde kunne få en ’tur i byen’ ved både at nyde mad og film i samme bygning. Eller afholde børnefødselsdage, konfirmationer eller højtider her”, siger Julie, som er daglig leder.

På grund af corona er der ingen tvivl om, at folk også på den anden side af epidemien vil sætte pris på at kunne holde fester i store lokaler. Fryd & Gammen er på 420m2, og kan under normale forhold rumme 200 gæster. Ved de store ruder ved indgangspartiet er der bygget et bredt bord med bløde puder, som man kan samle sig omkring, og ellers tjener stole runde træborde foran baren som overgang til de ret unikke opdækninger i bunden af lokalet, hvor langborde med overhængte planter skaber en hyggelig atmosfære.

Fryd & Gammen vil være dit stamsted i 2150 Nordhavn_2

Det nye Nordhavn og Fryd & Gammen er en helhedsoplevelse

Men mens Fryd & Gammen er oplagt at benytte som forlængelse af de lokales egen dagligstue, er det også en oplevelse af komme på besøg fra resten af København. Hvad enten man er med tog, på gåben eller på cykel, er overgangen mellem det gamle Nordhavn og 2150 Nordhavn markant: den største forskel er roen og havets nærhed. Biler er forbudt herude i Københavns nyeste kvartér, og hist og her kan man gå på opdagelse og finde flere af Nordhavns gamle industribygninger, som er blevet integreret i den nye arkitektur.

På vej herud kan man prøve metroen, der har fået et spritnyt stoppested på pladsen blot et stenkast fra Fryd & Gammen, eller tage den nyåbnede Nordhavnsvej, hvorfra man kan og trille ind i et af de store parkeringshuse. Og når julen nærmer sig, vil Nordhavn være et roligt sted at opsøge for kvarterets mange restauranter, til en julemiddag i det små.

LÆS MERE OG BOOK BORD HER