Nicolas Sale, Yves Le Lay og à Auguste er i Det japanske Tårn fra d. 6. juli til den 13. august.

I juli måned byder Det japanske Tårn i Tivoli på pop-up restauranten à Auguste, som serverer klassisk fransk gastronomi, når det er allerbedst. Bag à Auguste står Nicolas Sale, som siden 2015 har drevet de to gourmetrestauranter på Ritz Hotel i Paris, som har henholdsvis 2 og 1 Michelinstjerner. Derudover blev han kåret som årets kok i Frankrig i 2017 i det anerkendte magasin; Le magazine le chef, og så er han præsident for den internationale Escoffier-forening; Disciples Escoffier International, som arbejder for at fremme finere fransk kogekunst og mesterkokken Auguste Escoffiers principper.

Dansk/fransk

I Tivoli kommer Nicolas Sale til at stå side om side med af en anden kokkestjerne, hvis hjerte banker i blåt, hvidt og rødt; nemlig danske Yves Le Lay. Han er til daglig køkkenchef og ejer på den anmelderroste à terre i København, hvor han med stor succes laver klassisk fransk cuisine – ofte med et asiatisk twist. Yves Le Lay har med en fortid på klassiske steder som Domaine de Châteauvieux (2 Michelinstjerner), Søllerød Kro og Falsled Kro i den grad også styr på fransk kogekunst

Fra Hotel Ritz til Det Japanske Tårn i Tivoli_1

Moderne og klassiske

Det er altså et par herre med imponerende cv’er, og både ben og smagsløg dybt begravet i de klassiske franske madtraditioner, og Tivolis gæster kan forvente moderne topgastronomi med vægt på de klassiske franske dyder; sublimt håndværk, millimeterpræcise tilberedninger, eksklusive råvarer og rendyrket velsmag. Nicolas Sale og Yves Le Lay bringer klassiske franske teknikker og ingredienser med moderne twists med sig til Det japanske Tårn. Tivolis gæster kan bl.a. opleve havbars med ratatouille, panisse og sauce pistou eller stegt due med timian, krydret majroe og løg med rosa ingefær. Og så kan man prøve en af Escoffiers mest kendte signaturretter nogensinde, Peach Melba, som mesteren skabte i 1893 til ære for den australske sopran Dame Nellie Melba.

Nicolas Sale siger om at komme til Tivoli:

”Da jeg kom til København sidste december for at fejre 100 års jubilæet for den franske ambassade, fandt jeg ud af, at Auguste Escoffier havde besøgt København og Tivoli flere gange, og jeg besluttede mig for, at jeg ville lave et event i Danmark for at hylde Auguste Escoffier og introducere danskere og udenlandske turister for hans unikke ånd. Det fransk køkken er et af de vigtigste og mest udbredte i verden, men Auguste Escoffiers mål var altid at lære af andre og dele sin viden. Som international præsident for Escoffiers Disciple er det mit mål at udvikle gastronomi i al dens diversitet. Så da jeg hørte om Det japanske Tårn og målet om at lave pop-ups med køkkener fra hele verden, forslog jeg med det samme et samarbejde med Tivoli. Sammen kan vi skabe en unik oplevelse i den ikoniske forlystelseshave, i hjertet af København. Livet er bygget op omkring relationer og den viden, vi deler med hinanden, hvilket også afspejles i mit samarbejde med Yves Le Lay – en fransk kok med stor succes i Danmark. Jeg er beæret over at vi sammen kunne skabe restaurant à Auguste og genskabe forbindelsen mellem Frankrig og Danmark.”

Yves Le Lay siger om samarbejdet med den franske mesterkok:

”Det er en kæmpe fornøjelse for mig at kunne vende tilbage til Tivoli for tredje gang i min karriere. I særdeleshed i dette unikke setup, hvor jeg flankerer en stor kokkestjerne som Nicolas Sale. Jeg er sikker på at med den magi som Tivoli tilfører, vil vi have mulighed for at skabe nogle unikke oplevelser for vores gæster, med det gode håndværk, råvarer fra øverste hylde og nærværende service som vores ledestjerner.”

Fra Hotel Ritz til Det Japanske Tårn i Tivoli_2

Den franske forbindelse

Tivoli har en stolt tradition med finere fransk madlavning. Helt fra forlystelseshavens åbning for 180 år siden, var det stedet, hvor det bedre borgerskab kunne opleve nye retter og menukort på fransk, og i 1920’erne havde Tivoli flere besøg af verdens vel nok største kok nogensinde og faderen til a la carte menuen, Auguste Escoffier i forbindelse med kogekunstfestivaller. Nu er det altså en af hans disciple som besøger forlystelseshaven her små 100 år senere. I forbindelse med Nicolas Sales besøg i Tivoli, bliver der også oprettet en dansk afdeling af Disciples Escoffier International, hvilket bliver markeret med en officiel åbning på den franske ambassade. Det bliver Yves Le Lay, som bliver præsident for den danske afdeling. Foreningens formål er udover at hylde Auguste Escoffiers betydning for kogekunsten, at fremme højgastronomi, de gode råvarer og skabe mere sammenhæng og sammenhold i køkkenerne verden over. Foreningen gør også meget ud af talentpleje og af at give unge mennesker viden om- og muligheder inden for gastronomien.

Mikkel Ustrup som er senior director i Tivoli high end siger om den franske gæst:

”Nicolas Sale er en af de helt store profiler på det gastronomiske verdenskort. Han er netop stoppet på Ritz og er ved at skabe et nyt sted, hvor han skal lave sin fantastiske mad, så vi er stolte af, at han vil tilbringe en måned med os her i Danmark og lade Tivolis gæster opleve hans færdigheder. Og så er det en interessant krølle på historien, at vi samtidig kan åbne en dansk gren af Escoffiers Disciple. Tivoli har jo haft besøg af mesteren selv; Auguste Escoffier, og nu kommer en af hans disciple tilbage til Haven og viderefører arven. Derudover har vi en af de mest spændende navne på den danske restaurantscene i form af Yves Le Lay, som laver sublim mad på à terre. Nynordisk mad har fyldt meget de senere år, og nu oplever vi en asiatisk bølge i København, men det er vigtigt at huske, at det franske køkken og de tanker og teknikker, der ligger bag, er hele grundlaget for det meste af den blomstrende madkultur, vi har i Danmark. Det vil vi gerne hylde, og det er to af de bedste eksponenter for det klassisk franske, vi får besøg af”.

Om Nicolas Sale
Der drysser stjernestøv hvorend Nicolas Sale går. Gennem hele sin karriere har han skaffet Michelinstjerner og topanmeldelser til de restauranter, han har arbejdet på. Han har da også stået i lære under nogle af fransk gastronomis største navne som fx : Alain Sederens, Pierre Gagnaire and Philippe Legendre. Han fik sin første Michelinstjerne i 2007 på l’Hotel du Castellet i Monte Cristo, inden han sikrede en stjerne til Les Pecheurs i Cap d’Antibes. Siden skaffede han 4 Michelinstjerne i Courchevel (2 til Kilimandjaro og 2 til Kintessence, inden han i 2015 var ansvarlig for genåbningen af Ritz Paris, og efter kun 8 måneder fik han 3 stjerner (2 til La Table de L’Espadon og 1 til Les Jardins de L'Espadon) – Dette skete for første gang siden Ritz Paris åbnede i 1898. I 2017 blev han kåret som årets kok i Frankrig og for blot nogle måneder siden, prydede han forsiden af Figaro. Han er pt jury i det fransk tv-program Tof Chef og så deler han ud af sin store viden og erfaring til den unge generation af kokke, inden han i den nære fremtid åbner et nyt og innovativt restaurantkoncept i Paris største marked; Marché International de Rungis.