Det er så tåget, at man næsten ikke kan skimte fårene ude på Amager Fælled. De driver rundt i disen foran Café 8tallet, og kun en stor dam adskiller spisestedet fra den røde låge, som leder én ind på det store naturareal. Af og til kommer der dog vindstød, som bryder tågen, og sender den på langfart udover vandet. ”Det med at det altid blæser i Ørestaden, det er lidt en isme, som vi arbejder med herude, og som vi ofte skal høre for. Men så plejer jeg at sige; hvad mon der kom først: blæsten eller Ørestaden?” spørger Timo retorisk, idet jeg møder ham på caféen.

Og efter at have fyldt hed espressokaffe på to to-go-krus begiver vi os ud på en gåtur, der skal gøre os lidt klogere på Ørestaden. Timo har foreslået, at vi spadserer på stykket mellem 8tallet og Rambla, og hvor vi kommer forbi nogle af Ørestadens mest ikoniske bygningsværker. For selvom Vestamager rent geografisk er en del af København, er der vitterligt en verden til forskel herude blandt gigantiske kraner og containere. Af samme grund tog folk sig til hovedet, da Timo i 2010 besluttede sig for at café 8tallet, der stod funklende færdig som en del af Bjarke Ingels arkitektoniske genistreg. Mange mente, at det var økonomisk selvmord, men Timo var tændt på udfordringen:

”8tallet var en fantastisk mulighed, og noget af det fede var den utrolige pionérånd, som prægede atmosfæren herude. Sammen med de første indbyggere, som flyttede ind, var vi bevidst opsatte på at gøre noget anderledes, og noget nyt. Man havde valgt at rykke herud, og derfor var støtten og forståelsen fra de lokale også massiv. Vi ville vise Danmark, at København var noget andet end brokvartererne, og jeg har altid haft et svagt punkt for lidt anarkistiske projekter, hvor man går imod strømmen. Og det må man sige, at vi gjorde.”

Timo Hoffman er i dag blevet kendt som ’restauratøren fra Ørestaden’, og sideløbende med flere projekter i denne nye Amager-bydel, som skød op i nullerne, åbnede han også Rambla, der ligger på Arne Jacobsens Allé, samt gastrogrillen LOFT, som befinder sig på toppen af shoppingcentret Fields.  

På spørgsmålet om hvorvidt 8tallet eller Rambla kunne ligge noget andet sted end her, tøver Timo lidt, før han siger ja: ” 8tallet ville kunne ligge hvor som helst qua sit koncept. Det er en cafe med et højt niveau. Men det villevære synd, for udsigten udover Fælleden er outstanding og et kæmpe aktiv. Rambla – ja, det spisested ville også kunne ligge hvor som helst. Hvis Rambla havde ligget i centrum af København havde den restaurant fået en helt anden virkelighed og eksponering. Det, Rambla diskede op med, da vi åbnede i 2013, var nyt – der var ikke mange, der kiggede på det moderne Spanien, som jeg havde valgt at gøre”, siger han om Ramblas koncept, som er inspireret af utallige ture til Barcalona.

Men hvad med LOFT?

”LOFT er lidt en underlig størrelse – min egen snobbethed var den første og største begrænsning for at LOFT skulle blive til noget. Jeg havde svært ved at se en restaurant inde i et center. Men fordi det gik godt og jeg havde en ambition om at samle mig herude på Ørestaden syntes jeg, at det gav mening til sidst. Det er noget andet at have en restaurant i et center – du er en del af et center, ikke af Ørestaden, på godt og ondt. Det er en udfordring. PÅ den anden side repræsenterer Fields en del af kvarterets historie, og København blev jo heller ikke skabt på 10 år – det tog 850”, fortæller Timo Hoffman, der selv bor i Ørestaden med sin kæreste og 5 år gamle søn.  

Da Timo åbnede 8tallet i 2010 lå boligbyggeriet Stævnen her, og det var det. I dag er der skudt højhuse op overalt, og på den korte strækning mellem 8tallet og Fields tæller vi mere end 10 kæmpekraner, der skyder til vejrs itågen. Fornemmelsen af konstant forandring var noget af det, der tiltrak Timo, og han fascineres stadigvæk af Ørestadens foranderlighed:

” Når man har været væk i blot 14 dage, så er der pludselig poppet et nyt hus op, et hjørne eller en ny etage. Det er fedt. Og jeg har ikke forsøgt at gøre hverken Rambla eller 8tallet pudsenusset, for det ville være imod omgivelsernes præmisser. Men det betyder ikke, at her ikke er hyggeligt”, siger Timo, der dog stadigvæk kan have svært ved at lokke sine venner herud:” jeg har stadigvæk venner som gerne vil komme ud og besøge mig på 8tallet, men som kan finde på at ringe og aflyse, når de står på Kongens Nytorv. Nogle finder afstanden for stor, men come on, det tager ganske få minutter at komme herud. Den afstand, den er mental.”

Timo har med sine 7 år i Ørestaden set, hvordan kvarteret langsomt er vokset og blevet mere modent. Vi går apropos forbi Royal Arena, der stod færdigt i 2016 og kan indeholde omkring 15000 gæster ad gangen. Stedet har allerede holdt adskillige koncerter og sportsarrangementer, og gør at folk, der ellers ikke tog til Ørestaden, kommer herud alligevel.

Og det er er stadigvæk brug for. Især fordi den turisme, der blev drevet af nyhedsværdien og historierne om verdensarkitektur på Fælleden, er begyndt at aftage. Til gengæld er boligmassen steget, og det betyder flere lokale, somTimo godt kunne tænke sig blev i området, når de skal ud og spise:

”Nu kan vi efterhånden begynde på noget af det, som jeg virkelig har glædet mig til, nemlig i meget større grad at satse på de lokale. Det er noget, som jeg taler med mine nærmeste og ledergruppen om hele tiden. Indenfor detområde sker der meget på mine restauranter frem til og lige efter nytår. Jeg har gang i en slags tribute til Ørestaden: Jeg vil gerne have at folk kommer og hænger ud, også familier. Jeg har for eksempel en drøm om, at der sidder 13 mennesker på en torsdag ude foran Rambla og siger goddag, nabo! til hinanden. Jeg har selv en dreng på 5 år, og jeg og hans mor kan se at vi spiser meget mindre ude nu end før. Det handler selvfølgelig om at vi har en dreng med knald på, som hurtigt kan blive træt af at sidde stille ved et bord, og så kan jeg godt synes det er krævende at gå på restaurant, for jeg vil ikke genere de andre gæster. Jeg vil derfor give børnefamilier en god ramme for at gå ud på en hverdag, hvor de kan få et glas vin og en omgang aftensmad, og hvor ungerne spiser til halv pris. Vi vil nok bruge vores private dining room til det på Rambla, så man kan sidde lidt for sig selv.”

Og her til sidst: Hvad anbefaler han folk at opleve, når de kommer til Ørestaden?

”Amager Fælled er naturligvis en stor attraktion, og så synes jeg at Royal Arena er et markant trækplaster, som jeg selv er ret stolt af, og som jeg tror kommer til at være startskuddet til en endnu stærkere forankring herude, og så naturligvis mine dejlige restauranter", slutter Timo Hoffman.