Ferran Adrià: World's 50 Best er restauranternes Oscar

30/4 2012

 

Igen i år blev Noma kåret som verdens bedste restaurant ifølge juryen bag listen The World’s 50 Best Restaurants. Ifølge Ferran Adrià, som med sin nu lukkede restaurant elBulli har haft flere topplaceringer på listen end nogen anden, var det dog ikke så vigtigt, om Noma lige blev nummer ét - så længe, restauranten er med i top 10.

________________

“Hvor betydningsfuld er en topplacering på World’s 50 Best-listen?”

Spørgsmålet blev formuleret lidt anderledes af den franske madjournalist Maria Canabal, som var moderator på en diskussion med Joan Roca (el Cellar de Can Roca) og Ferran Adrià (elBulli Foundation) om gastronomien på Costa Brava og i Girona-regionen i Spanien. Diskussion fandt sted om morgenen inden World’s 50 Best Restaurants-listen blev offentliggjort om aftenen mandag den 30. april, og det var derfor svært at holde fokus ret langt væk fra aftenens udfald. Sådan, som spørgsmålet egentlig blev stillet, var: “Kan man sammenligne The World’s 50 Best Restaurants med Champions League-finalen?”

“Forhåbentlig ikke, for vi har klaret os rigtig dårlig i Champions League i år, og desuden kan man ikke tale om en endegyldig vinder.” Ferran Adrià ville hellere sammeligne listen med filmbranchens Oscar-uddeling.

“The World’s 50 Best er ligesom en filmfestival. Der er Oscar-uddelingen, Sundance Filmefestival, de Gyldne Palmer og andre, som alle er betydningsfulde, men det er sjældent den samme film, der er i toppen af dem alle. Hvis det var det, kunne man måske tale om, at det var verdens bedste film. Det er det samme med World’s 50 Best. Uanset om Noma vinder, er det stadig en god restaurant. Det er ikke så vigtigt, om en Noma lige er nummer et, men det er vigtigt at prøve at være i top 10.”

Ikke den eneste liste
Ifølge Ferran bliver listen i Spanien - ligesom i Danmark - opfattet som meget betydningsfuld, fordi der altid er en god håndfuld spanske restauranter med på listen, heraf gerne mindst to i top ti.

“For os har listen været skøn, fordi vi har mange restauranter på den, og for et land som Danmark har det ændret rigtig meget, for uanset hvordan man ser det, er den meget indflydelsesrig. Men det er ikke den eneste liste. Lad os se, hvad der sker om 5-10 år.”

Ferran Adrià fortalte forøvrigt også, at han og hans bror Albert barsler med en restaurant i London, og at hans nye projekt, elBulli Foundation, i det tidligere elBulli i Rosas vil åbne et kreativt center  i 2014 og et slags kulinarisk museum i 2016.

elBulli Foundation er et kreativt gastronomisk center og museum, som kommer til at ligge i Rosas nær Barcelona - der, hvor restauranten elBulli lå indtil juli 2011.

Læs mere om projektet her

Tekst og foto: Eva Helbæk

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra Spiseliv med inspiration til madoplevelser – ude og hjemme.