Julen er traditionernes tid. Vi mødes med venner og familie om det store julebord i flere timer, mens den ene kalorietunge ret efter den anden bliver skyllet behørigt ned med snaps og øl. Historisk set har det naturligvis givet mening at fylde fedtdepotet op med en lang, kold vinter i sigte.

Men hvorfor ikke udfordre december måneds traditionelle fokus på fede, kaloriemættede retter, og i stedet lave nogle afstikkere til det store Middelhavskøkken, der med sine sundere, alsidige retter er som en tidlig julegave for både sind og krop?

Det spørgsmål stiller Sherif Hamed sig selv igen og igen på denne tid af året. Han er administrerende direktør for de to RizRaz-restauranter i København, som i årtier har forsynet københavnerne med en smag af det store Middelhavsområde og dets utallige regionale køkkener. Han understreger straks, at han ikke er imod den danske julemad – på ingen måder.

”… Men middelhavskøkkenet er rigt på udvalg, sunde råvarer og er en god modpol til den tunge, danske julemad. Bliver man træt af alle julemiddagene med sild, svinekød i forskellige afskygninger, and og tyk, brun sovs, så er RizRaz i hvert et godt alternativ,” fortæller han.

RizRaz præsenterer ny a la carte menu
De to RizRaz-restauranter, som har til huse i St. Kannikestræde og Kompagnistræde i Indre København, har i mange år været kendt for deres vegetariske buffet, som blandt andet byder på falafel, hummus, pizza samt et utal af sunde pasta- og plante-baserede salater.

Men faktisk opererer restauranterne også med en a la carte menu, hvor gæsterne finder saftige kødretter med masser af smag og kraft. Og en ny a la carte menu er netop blevet præsenteret med en masse nye, spændende retter, som både er sunde og velsmagende.

Eksempelvis byder det nye menukort på krabbekager med safran-mayo og syltet grønt samt en klassisk rørt tatar, der begge er at finde blandt forretterne. Hovedretterne byder blandt andet på et saftigt unghanebryst marineret i timian og rosmarin og med lækker garniture på siden. Der er også frisk fisk på det nye menukort, som RizRaz har lanceret for ganske nyligt.

Hvis du er i humør til en god, saftig burger, laver RizRaz også det.

Sherif fortæller, at retterne blandt a la carte menuen vil følge sæsonens råvareudvalg, således at de dygtige kokke ved komfuret kun serverer de friskeste og mest velsmagende retter.

”Så hvis man trænger til anden god mad udover den vante, danske julemad, så er RizRaz både sundt, godt og et gastronomisk Middelhavsfix, som hurtigt vil få tankerne væk fra julestress, den tunge julemad og kalorierne, så har RizRaz det hele.”