”Mange starter med at komme herind med boksehandsker på. Hvad har vi gjort ved deres stamsted? Fornyelse er svær, når folk har kommet et sted i 20 år,” siger Jakob Blom. Han og forretningspartneren Kristian Willumsen har for nylig overtaget den klassiske Frederiksberg-restaurant Sans Souci, som henover vinteren har gennemgået en omfattende renovering. Restauranten har eksisteret i mere end 100 år, og mange af de nuværende stamgæster er kommet her i en generation eller mere. Renoveringen er derfor blevet overvåget med nysgerrighed – og en vis portion skepsis.
 
”Men når først de gamle stamgæster kommer herind, falder skuldrene ned og de kan se, at det meste er som før. At vi ikke bare er sådan nogle smarte typer, der vil lave det hele om. Sans Souci er en institution på Frederiksberg, og vi skal ikke komme her og lære dem noget,” forklarer Jakob Blom.
 
”Det svære er, at alle har en forventning om, hvordan tingene bør være. Den skal indfris, før man kan begynde at påvirke folk i en anden retning. Derfor kunne vi ikke drømme om at droppe smørrebrødet til frokost, og der er også klassiske retter på aftenkortet,” forklarer Jakob Blom.
 
De klassiske retter ankommer dog til bordet portionsanrettet på kongeligt porcelæn, ligesom smørrebrøddet og de franske brasserieretter, som er lavet fra bunden af gode råvarer. Med små justeringer som disse vil Jakob Blom og Kristian Willumsen gerne, at Sans Souci kan forblive en klassiker, men opdateret, så den appellerer bredere og mere nutidigt. 
 
Kostbare vine til fordelagtige priser
Blandt de nye tiltag er vinbaren, som er indrettet til venstre for restaurantens bar. Her kan man droppe forbi til en charcuterietallerken, barsnacks eller smørrebrød helt frem til lukketid, som er omkring midnat i weekenderne. I vinbaren serveres gode, ofte kostbare, vine på glas til rigtig fordelagtige priser.
 
”En god deal for os, er en god deal for dig,” siger Jakob Blom og uddyber: ”Kristian og jeg elsker vin, og når vi finder noget sjovt til en god pris, sætter vi det på tavlekortet. Hvad skal det ligge og samle støv i en vinkælder for? Så er det da sjovere, at det bliver drukket,” siger han.
 
Han forklarer, at Sans Soucis vinkort er meget personligt og kun indeholder vine fra producenter, ejerne selv har et forhold til. Mange af dem nogle, de har handlet med siden 1993, hvor de åbnede deres første restaurant, Konrad. Vinkortet bærer præg af Blom og Willumsens forkærlighed for fransk, italiensk og amerikansk vin – klassiske især, og absolut ingen naturvine.
 
Alle glas skænkes med ”et kontrolleret show,” det vil sige, de serveres korrekt tempereret, dekanteret og i forskellige glas til forskellige vine, og gæsterne får altid lov at smage vinene for, hvis de vil. For selvom stemningen er afslappet og nede på jorden, er det Jakob Bloms holdning, at man som gæst må føle sig forstået og i trygge hænder, før man for alvor kan slappe af.
 
”Maden, vinen, omgivelserne er vigtige. Men det allervigtigste er værtsskabet og historien. Det især de værdier, vi værner om,” forklarer Jakob Blom. 
 
Mens vi taler, fyldes Sans Souci langsomt op af stamgæster og Frederiksbergfruer, der spiser sild med snaps, kærester på frokostdate, unge drenge, der deler en kande øl og et par veninder, der kommer her for at få en hurtig bid og et glas vin. Her er plads til alle, for som Jakob Blom siger: ”Vores største ønske er, at de to stuer summer af liv, og så længe vi møder hver enkelt gæst respektfuldt og med empati, så er her plads til alle.”