Nytårsaften er lig med god mad og bobler i glasset. Men det er en fejl at gemme champagnen til den søde kransekage kl. 24.00. Faktisk passer den tørre champagne slet ikke til det søde køkken. Til gengæld er champagne en af de få vine, man kan drikke til det meste mad i det salte køkken. Også hovedretten.

“Champagne er en meget alsidig vin, man sagtens kan drikke til middagen. Boblevin har en rensende effekt med sine bobler og syre, der påvirker smagsløgene. Det kan være med til at pirre sanserne og tilføje et element til mad-oplevelsen,” siger Frej Helstrand, sommelier på Kødbyens Fiskebar.

Er man vild med bobler, foreslår han, at man tilføjer bobler til nytårsmiddagen - eller ligefrem sammensætter en hel boble-vinmenu, hvis man slet ikke kan få nok af de gyldne dråber.


Huskeregler, når du skal matche bobler og mad
Blanc de Blancs Champagne er lavet udelukkende på grønne druer - typisk Chardonnay eller Pinot Blanc. Her er syren i fokus, og vinen vil for det meste være uden, eller med meget lidt, dosage, hvilket betyder, at der ikke er tilsat sukker for efterjustering.

“Det giver en knastør og mineralsk champagne, som ikke har det godt med for meget modspil fra alt for krydret mad. Så brug den først på aftenen til lettere forretter. Den er god som aperitif eller til østers og andre kolde/rå retter,” siger Fiskebarens sommelier.

Blanc de Noirs, hvid Champagne lavet på blå druer - som for eksempel Pinot Noir eller Pinot Meunier - eller Champagner på Assemblages (blandede druer) har det til gengæld fint med de senere serveringer og kraftigere mad. Vinene har mere struktur og et mere ”vinøst” udtryk.

“De har krop og fylde og muligvis også højere dosage og kan derfor nemt tage imod fedt, sødme, umami og hvad en nytårsmenu ellers kan byde på. De vil for eksempel fungere godt til stegt fisk eller nytårstorsken med forskelligt tilbehør,” siger Frej Helstrand.

En god rettesnor er, at jo mere fylde og kompleksitet i vinen, jo mere komplekse retter kan det serveres til. Mad med smag, kalder på vine med mere smag.

“Årgangschampagner, især hvis de har +10 år på bagen, vil typisk nærmere sig et mere vinøst udtryk og vokse gevaldigt i fylde og bredde. Hvis de er af ordentlig kvalitet, kan de godt bære at blive serveret til en kødservering,” siger Frej Helstrand.


Ren vin - naturligvis
Når der skal drikkes bobler, kan det også være værd at tjekke naturvinene ud.

“På Kødbyens Fiskebar er vores motto “ren vin - naturligvis”. For os er naturvine rene vine uden unødig kemi i mark og kælder. De er rene i smagen med et godt drikkepotentiale. Naturvin behøver ikke at være sure tæer i saftevand, og der findes faktisk efterhånden mange udmærkede natur-bobler,” siger Frej Helstrand.

Man kan lave boble-vin på en simpel måde, hvor man flasker en ufærdig vin og sætter en kapsel på, så gærer den selv videre.

“De er ofte sødmefyldt og har lidt grovere bobler, og det er meget bælle-venligt. Fordi det er en simpel vin uden lange, svære processer, og fordi den ikke skal leve op til områdebestemte fremstillingsregulativer, kan den ofte fås langt billigere end andre bobler,” siger Frej Helstrand.

Han påpeger dog, at det er svært at finde bobler helt uden tilsætningsstoffer, da de typisk vil være tilsat svovl. Kødbyens Fiskebar importerer selv boblevinen Bulles Hit, der er et blend på Chardonnay og Pinot Noir, og som kommer i en svag rosa farve med en snert af sødme.

“Navnet har vi valgt for at understrege på humoristisk vis, at her er drikkeglæden i fokus. Vinen kan ikke købes i butikker, men kom forbi Fiskebaren eller vores søster-restaurant Musling Bistro og smag et glas i det nye år,” opfordrer Frej Helstrand.

 

Champagne
• Champagne er mousserende vin lavet i det franske vindistrikt Champagne
• Kun boblevine fra Champagne må kalde sig Champagne
• Blanc de blancs er hvid champagne lavet udelukkende på grønne druer
• Blanc de noirs er hvid champagne lavet på blå druer
• De fleste champagner er produceret på en blanding af druer - typiske champagnedruer er Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir
• De fleste champagner er NV (Non Vintage) - hvor producenten blender flere årgange for at udtrykke husets stil og skabe en konsistens på tværs af årgange
• Årgangschampagner er champagner kun skabt på druer i særligt gode årgange. De kaldes Millesime og har et årstal på etiketten