Det er ikke mange år siden, at Københavns tagtoppe næppe blev brugt til andet end en hurtig smøg og boligforeningens lynafledere, men i dag er rooftop-trenden ved at blive godt forankret på den danske gå-ud-scene. Det var i 90’erne at vi oplevede de første restauranter og barer åbne under åben himmel på toppen af byens bygninger – nu var det pludselig muligt at drikke, spise og danse i det fri, og byen fik med ét nogle ekstra kvadratmetre at gøre godt med.

Men trenden udvikler sig, og de kreative restauratører i branchen hviler aldrig på laurbærrene over deres sidste succes. De er altid i bevægelse for at skabe nye miljøer for sine gæster, og her er tagterrassen et koncept, der stadigvæk har potentiale til at overraske.

Danmarks længste ølbar

På toppen af Illums Bolighus ligger Bar Jacobsen. Stedet kan med sine 120 siddepladser bryste sig af at være Danmarks største rooftop-bar, og ligger i forlængelse af den globale trend, hvor stormagasiner indretter deres øverste etage som madmekka. Dispositionen giver god mening: efter en shoppetur er de fleste gæster i bygningen sultne, og en velfortjent pause kan tilbringes samme sted, ofte med smuk udsigt udover byens tage, uden at man behøver forlade butikkerne og bevæge sig langt væk.

”Bar Jacobsen har Danmarls længste ølbar og tilbyder samtlige af Jacobsens øller. Jacobsen er Carlsbergs husbryggeri, og udvikler hele tiden nye øl til danskerne, men det er kun en lille del af vores sortiment – heroppe på toppen forkæler vi også vores gæster med superskarpe øl cocktails, drinks og rigtig god mad med fokus på bæredygtigt kød”, siger Søren Haahr, som ejer Bar Jacobsen i Illums Rooftop-kompleks.

 

Søren er et kendt ansigt i den københavnske restaurationsbranche og var en af de første til at se potentialet i Kødbyen. Her grundlagde han sit nose-to-tail-koncept på Nose2Tail Madbodega’en, der nu hedder Meatpacker, og udvidede til også at servere store bøffer og skaldyr. Søren har drevet Bar Jacobsen i et par år nu, og har kunnet se rooftop-trenden få tag i københavnerne: ”Der er ingen tvivl om at folk elsker at hygge højt oppe over gaderne. Om dagen er her en helt utrolig ro, og udsigten er formidabel. Om aftenen bliver her et hyggeligt leben, og vi har et hav af events, blandt andet en dj, der hver fredag og lørdag spiller musik ude på tagterrassen. Folk står bogstaveligt talt i kø for at komme derud, og jeg lover dig for at vores personale har ømme fødder efter sådan en weekend, hvor de skal genne folk ind og ud”, siger Søren Haahr.

Tagterrassen blander generationerne

En af Københavns øvrige, spændende terrasser er den, man finder på Generator Hostel i Adelgade. Her fordeler Generator Hostel sig over en hel etage og har også inddraget udemiljøet ved at møblere hele den omkringliggende terrasse, så den nærmest fremstår som et hævet gårdmiljø mange meter over det københavnske gadeplan. Udover at kunne hygge sig på borde og bænke med sin mad er ’gården’ indrettet med overdækket petanque-bane. Det stærke element af leg går også igen indenfor med spillemaskiner og shuffleboards, men det er især terrassen, der giver stedet et særegent præg, og giver et anderledes kig til Borgergade-kvarteret nedenfor blot et stenkast fra Kongens Nytorv.
 

Men terrassen kan også noget andet: dens uformelle stemning samler nemlig generationerne. ”Det kan godt være at de fleste gæster, som du ser lige nu, er unge i 20’erne og 30’erne”, siger Martin Christensen, som er Operations Manager på Generator. ”Men faktisk har vi en stor bredde, som indbefatter både børnefamilier, der lige er kommet et smut til hovedstaden for at få sig en byferie, far og søn, som skal til fodboldkamp, og modne rejsende, der synes det er meget sjovere at bo på et livligt hostel end et gængst, sterilt hotel. Vi tilbyder en anden ramme end hvad mange er vandt til, for her får folk en god seng at sove i til billige penge, og kan så slappe af i hyggelige loungemiljøer heroppe.”

Hollywood og Ole Henriksen-effekten

Bar Jacobsen har netop fået sig en make over med nye markiser, lydanlæg og varme, og det er ambitionen at stedet endegyldigt skal lære danskerne, at terrasser også kan nydes om vinteren: ”Især københavnerne har forstået at festen sagtens kan foregå udenfor, også ikke-rygerne”, siger Søren Haahr, ”og så udnytter vi rammerne til en masse events, Jeg kan godt afsløre at Ole Henriksen lægger vejen forbi her til efteråret til en begivenhed, for hvis jeg skal være helt ærlig, så er der næppe noget mere Hollywood-agtigt end ham. Han er glad og positiv, og Bar Jacobsen er med sin urbane setting vel et af de mest internationale steder at gå ud lige nu. Ja, et slags mini-Hollywood i lille Danmark”, siger Søren.

Maden er også vigtig på Bar Jacobsen, og her fortsætter man sit fokus på bæredygtigt, dansk kød, ligesom det udspiller sig på teamets øvrige restauranter. Fra at være en gastro pub hører stedet nu rettere ind under ’Beer pub’-kategorien, både med rigtig herremad i form af saftige burgere og brædder med charcuteri, flæskesvær og pølser, og mere feminine indslag med salater og grillet kyllingebryst.

Og det med vinteren, det mener de virkelig: ”Der skal meget dårligt vejr til for at vi lukker terrassen, men hvis det vælter ned med sne reagerer vi selvfølgelig. Men man kan gøre meget for at forlænge udesæsonen med varmelamper, facadesider og overdækning”, forsikrer Søren, der allerede har kørt stedet i stilling til julefrokostsæsonen, som starter den 16 november i Illum.

Det er i hvert fald et faktum er rooftop-konceptet er kommet for at blive i Danmark, og terrassernes muligheder for at skabe anderledes og unikke miljøer er åbenbart ikke udtømte – langtfra, faktisk.