Disse gastro-events skal du ikke gå glip af til Aarhus Kulturby

27/2 2017

 

Spis dig igennem en menu med gastronomiske højdepunkter fra det danske hverdagskøkken siden 1950, aflever dine rester fra køleskabet og få gourmetmad tilbage, eller oplev en aften i selskab med gastronomiske vovehalse fra den aarhusianske kokkeundergrund. Aarhus har i de seneste år markeret sig betydeligt indenfor gastronomien, og mad er da også et af de gennemgående temaer under Kulturby Aarhus 17. Det kommende år bugner af begivenheder i råvarernes tegn, og Spiseliv bringer derfor denne guide til forårets og sommerens sjoveste events, med særlig vægt på markeder, madens historiske betydning og flere kreative invitationer fra kokke-eleverne på Aarhus' tekniske skole, Aarhus TECH.  

Street Food Danmark Karavanen – Øbodernes marked

Street Food Danmark Karavanen – Øbodernes marked

Street Food Denmark Karavanen er et omrejsende, mobilt madmarked, der hylder danske råvarer i sæson, samt det sociale aspekt i det at spise og være sammen. Det er drevet af aktører, der deler en passion for gastronomi, bæredygtighed og gode, smagfulde madoplevelser. Karavanen kommer ikke bare med maden, men også med historien bag, og har indtil videre især huseret i København. Nu rykker karavanen imidlertid til Aarhus i 2017 og vil være at finde ved Øboderne, Aarhus' nye markedsplads, og rundt om i Midtjylland. Hold øje med datoerne på www.streetfooddenmark.com
 

http://www.streetfooddenmark.com

5-7 maj: Kødbyens Mad & marked – Kulbroen

5-7 maj: Kødbyens Mad & marked – Kulbroen

Siden Kødbyens Mad & Marked rullede teltdugene ud i 2015 rundt omkring i Aarhus har dette hyggelige marked været en kæmpe succes hos både lokale og tilrejsende. Siden det år er aktiviteterne for markedet flerdoblet, der popper op flere steder i byen, og til maj vil være at finde ved Kulbroen, hvor man både kan købe råvarer og smage på lækre retter med inspiration fra street food-universet. Gæsterne vil kunne nyde maden ved langborde, der vil være af høj kvalitet og ofte lavet på økologiske råvarer.  

http://www.kulbroen.dk

27 marts: Gastronomisk undergrund – et ukendt sted i Aarhus

27 marts: Gastronomisk undergrund – et ukendt sted i Aarhus

Med udgangspunkt i Aarhus og Midtjylland som Europæisk gastronomiregion afholdes der i foråret helt særlige middag på et endnu ukendt sted i Aarhus, hvor et stort team af unge kokke og konditorer skal eksperimentere og udleve deres legesyghed i en stor menu, hvor de alle får lov at lave en enkelt ret. Kokkene kender ikke få forhånd deres råvarer, ej heller ved gæsterne, hvad de vil få serveret, så der er lagt op til en spændende aften der vil byde på banebrydende ting fra den gastronomiske undergrund i Aarhus.

http://www.danishfoodregion.dk

4 marts: Spis dig gennem et halvt århundrede – Auktionshuset

4 marts: Spis dig gennem et halvt århundrede – Auktionshuset

På bare 60 år har danskernes madkultur ændret sig enormt, og der kommer helt andre ting på bordene derhjemme end dengang i 50'erne, hvor morfar var ung. Hvor meget der er sket kan man på egne smagsløg opleve den 4 marts, hvor Turbinehallens kokke tryller med råvarerne fra dengang og frem til i dag med udgangspunkt i en yderst kreativ menu: her begiver man sig nemlig på en historisk rejse, der begynder i 50'erne, hvor man endnu havde grød på bordet for at mætte de sultne maver, og bevæger sig op igennem 70'ernes og 80'ernes køkken, hvor verden rykker tættere på. Til slut slås der over i det nynordiske, så glæd dig til havregrød, spidsbryst, sprængt gris, hasselback-kartofler og havtorn. Under gildet styrer madhistoriker Dorthe Chakravarty slagets gang. 

http://www.aarhus2017.dk

4 maj: Bunden af dit køleskab – Aarhus TECH

4 maj: Bunden af dit køleskab – Aarhus TECH

Det er efterhånden mange år siden at kokkeprogrammer med fokus på hvordan man kunne spise rub og stub i sit køleskab rullede over skærmene, men de færreste har Henrik Boserup ved hånden derhjemme, og derfor har kokke-eleverne på Aarhus TECH inviteret børnefamilier ind på deres skole for at lave mad af familiernes køleskabsrester. Konceptet er såre enkelt: familierne indleverer alt det fra deres køleskab, som de ikke kan bruge, til kokke-eleverne om morgenen, og om eftermiddagen kan de så efter arbejde komme forbi TECH og nyde en sammenskudsmiddag på alt det, som de ellers ville have smidt ud. Der vil blive vist billeder af de indleverede råvarer og de tilberedte retter, ligesom der bliver udleveret opskrifter til fremtidig inspiration.  

http://www.aarhustech.dk/eugastronomi

30 maj: Middag af naturens råvarer – Café Skovbrynet

30 maj: Middag af naturens råvarer – Café Skovbrynet

Det lyder så let og selvfølgeligt at vi skal benytte alt det, der gror omkring os, men hvordan gør man det rent praktisk? Det vil denne gastronomiske gåtur i skov og ved strand være en øjenåbner for, og gøre de deltagende klogere på spiselige urter og planter og på tilberedning af dem. Nyd en middag, tilberedt over bål af det, der indsamles, og lær hvad du kan samle, og hvad du skal holde dig fra.Turen afsluttes med rabarberkage i Café Skovbrynets have.  

http://www.aarhustech.dk/eugastronomi

21 september: Det skal du smage før du dør – Cafeen i Folkestedet

21 september: Det skal du smage før du dør – Cafeen i Folkestedet

Kom til smagsmesse og smag på en række råvarer og retter, som i dag er ukendte eller glemt af mange. Man vil bevæge sig i smage fra både jord og hav og møde danske egnsretter, nordiske specialiteter, etniske retter m.m. Smag kan udvide horisonter, kan frembringe minder, kan påvirke sindstilstanden og være udgangspunkt for samtale og social kontakt, og under smagningerne vil kokke- og tjenerelever fra Aarhus TECH tilberede, guide og vejlede under smagningerne.

http://www.aarhustech.dk/eugastronomi

Se mere om programmet for kulturbyen samt om de mange madoplevelser på www.aarhus2017.dk, www.aarhustech.dk, www.streetfooddenmark.com, og www.danishfoodregion.dk  

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra Spiseliv med inspiration til madoplevelser – ude og hjemme.