Nu er dine Dining Week billetter købt, og du glæder dig til at komme ud og smage på alle de lækkerier, som festivalens restauranter disker op med i denne uge. Men hvad nu hvis du med blot et par ekstra tips i baghånden kunne få dobbelt så meget ud af din oplevelse?

Spiseliv har allerede tænkt tanken for dig og bedt 2 af de kokke og restauratører, som selv deltager i Dining Week, om deres bedste insider tips til festivalen.

For Uge 7 handler ikke længere (kun) om kælkebakker, familiehygge og ski – i løbet af de sidste 5 år er danskernes vinterferie blevet ligeså meget om gastronomi, og hvem skulle egentlig have troet det? I 2011 startede Dining Week nemlig, hvis koncept handler om at tilbyde en 3 retters menu til den fordelagtige pris af 200kr på hovedstadens kvalitetsrestauranter. Og idéen spredte sig som en steppebrand og blev så populær hos både spisesteder og gæster, at den sidste år fik 92.000 gæster igennem sine tilmeldte 108 restauranter. I år deltager cirka 130 – også flere udenfor hovedstadsområdet – og Dining Week er således blevet Skandinaviens største madfestival.

Det store flow af gæster gør restauranterne til ekstra velsmurte maskiner i uge 7, hvor alt er top-tunet til presset. Mange af stederne kører med flere seatings for at højne indtjeningen, og derfor er det vigtigt, at man udnytter sin tid optimalt.

Gorm Wisweh, pizza-virtuos og grundlægger af Gorm's i Torvehallerne, Magstræde 16 og Nyhavn 14, giver her de 3 første tips til hvordan du får det bedste ud af din Dining Week billet:

1: kom til tiden, så du får mest ud af aftenen. Det er mit bedste råd til Dining Week gæsten. Hvis man kommer 5-10 minutter for sent, ja så så kan det være at du i sidste ende ikke lige kan nå at drikke vinen færdig, eller smage ordentlig på din dessert, og det er synd, for køkkenerne gør sig umage med menuen. Og mange steder har restauranterne kun et kvarters tid til at rydde af og skifte dugene, inden det næste hold gæster kommer, og så er det ærgeligt, hvis man føler, at der skal skyndes på gæsterne. Hellere komme for tidligt: så kan man altid nyde et glas vin imens. Men altså, kom helst præcis til tiden. Det er klart at foretrække, for alle parter. Restauranterne har glædet sig rigtig meget til at forkæle deres gæster med den særlige menu, og hvert minut tæller for både kokke og tjenere, når de vil give deres kunder maks kærlighed.

2: tænk på forhånd lidt over, hvilken aften, du ønsker at opleve. Vil du gerne sidde og se din kæreste i øjnene og helst være lidt i fred, eller skal der være lidt gang i den, så signaler det til tjeneren ved ankomst, som hurtigt vil opfange om han eller hun kan 'gå lidt til dig' med madbeskrivelserne og drikkevarerene. Samlet set er det dette, der gør en god aften i forhold til servicen. Dining week er en travlt uge og tjenerne de forskellige steder er lige så opsat som kokkene på at gæsten skal have den bedst mulige oplevelse. og det kan man hjælpe dem med ved at give udtryk for, hvilken type aften, man er ude på.

3: Brug besøget som inspirationskilde til madlavningen derhjemme. Dining Week har udviklet sig fra at være noget, man opfattede som en rabat-uge, til at være en kreativ festival og en oplagt mulighed for at udvikle på sine retter. Og så er der da et venskabeligt konkurrencemoment, det må jeg da indrømme. Og kokke elsker at sidde og kigge på de andre restauranters menuer og se, hvad de forskellige steder nu har fundet på. Det begrænsede budget får de vildeste ting op i folk, som virkelig higer og søger efter ting, der både er økonomiske, velsmagende og overraskende. Det bliver ofte anderledes grøntsager eller kødudskæringer, som pludselig genfortolkes og bliver til nye favoritter. Så gør det samme: læg mærke til, hvad der ligger på din tallerken, og sug til dig! Du vil finde lækkerier, som helt sikkert vil kunne indgå i hverdagsbudgettet derhjemme.

Alessandro Jacoponi, Indehaver og chefkok på det økologiske Biotrattoria Ché Fè i Borgergade, supplerer med 2 tips mere:

4: Husk drikkevarerne – gerne vinmenuen: på de fleste restauranter har man gjort sig umage for at sammensætte en vinmenu til den pågældende mad, og her er der rig mulighed for at optimere endnu mere på sin oplevelse. Hvis 3 vine er for meget, så spørg blot din tjener om de har en enkelt vin, de vil anbefale. På de restauranter, hvor man går op i vin, har man helt sikkert udset sig de perfekte flasker på forhånd, og voila – så har du enkelt og hurtigt gjort din Dining Week endnu mere velsmagende. Desuden er drikkevarerne også en fin måde at få lidt ekstra indtjening på for spisestederne, da selve Dining Week menuen jo i forvejen er billig. Og vinen skal nok følge prisniveauet, så pengene brugt på drikkevarerne ikke vælter budgettet.

5: informer os i god tid om eventuelle allergier: rigtig mange kokke er specialister i at håndtere særlige allergier, og ser dem som en god og inspirerende udfordring i dagligdagen, der rusker op i rutinen. Og vi går gerne meget langt for at tilfredsstille selv den mest krævende diæt. Derfor er det vigtigt at blive informeret derom i god tid – på den måde får kunden også den bedste kulinariske oplevelse. Jo mere tid, jo bedre forberedelse. Får vi først allergien at vide, når gæsten ankommer, kan vi ikke trylle helt så meget med råvarerne. Så send os en mail eller giv os et ring på forhånd, så vi kan forberede os bedst muligt. For også alle dem med allergier fortjener en perfekt aften, og har ligeså meget ret til at nyde deres mad som andre.