Niko Strangas er en mand, der er glad for mad. Når familieforpligtelserne tillader det, begiver han sig så ofte som muligt ud i det Københavnske restaurationsliv, hvor han generelt synes, at niveauet er højt. Forsøger man at få ham til at anbefale københavnske restauranter, som præsenterer hans hjemlands køkken, er han til gengæld mere lunken.

God græker på Peter Bangsvej

'Generelt er de græske restauranter i København ikke fulgt med det høje niveau, man ser for andre restauranter rundt omkring i byen. Derfor kommer jeg der ikke så meget, for når jeg går ud og spiser er det også for at få inspiration. De græske restauranter præsenterer ofte det, danskerne får, når de tager til turistfælder på Kos og Rhodos. Og vel at mærke det, de også fik, da charterturismen derned begyndte i 60'erne og 70'erne. Det kan være fint nok, men inspirerende er det ikke', forklarer Niko.

Han fremhæver dog Restaurant Artemis på Peter Bangsvej som et godt sted for simpel græsk mad af god kvalitet.

'Hos Artemis har de et godt køkken og friske råvarer, som de kan finde ud af at behandle ordentligt uden at overtilberede. Der er god value for money'.

"De græske restauranter præsenterer ofte det, danskerne får, når de tager til turistfælder på Kos og Rhodos. Og vel at mærke det, de også fik, da charterturismen derned begyndte i 60'erne og 70'erne"

Hvad er græsk mad?

Niko mener, at københavnerne til dels selv er ude om udvalget på de græske restauranter.

'De kender simpelthen ikke til andet end det, de får på ferierne. Græsk mad er meget baseret på grøntsager, hvor folk her tror, det er det grillede kød, som spiller hovedrollen. De kender heller ikke til alle de linser, bønner og kikærter, vi bruger. Vores bedstemødre bager nogle fantastiske tærter med kylling eller løg og alt muligt andet. Men det virkelig veludviklede, opdaterede græske køkken, som man møder i Athen, er danskerne slet ikke parate til at betale for. De gider ikke gå ud og bruge 5-600 kroner på græsk mad'.

En anden vildfarelse sker, når danskerne slæber Ouzo og Retsina med hjem i kufferten og indtager den til alt muligt.

'Sådan noget som Retsina drikker vi med specielle ting. Grillet mad, hvor det passer til og smagen af harpiks ikke bliver for overdøvende. Hvis man drikker Retsina til fisk, går det galt, og det kommer mange jo til, fordi de ikke ved bedre. Ligesådan med Ouzo. Den drikker vi ligesom I drikker snaps, til fiskeanretninger med kammuslinger og blæksprutter og så videre.'

Spis god græsk mad i Grækenland

Niko har masser af anbefalinger på gode græske restauranter i Athen, hvor han er født og opvokset.

'Prøv at gå forbi Mikrolimano nede ved stranden. Det betyder 'Lille havn' og det er sådan set også det, det er. En lille havn. Her ligger der nogle rigtig gode fiskerestauranter, barer og steder, med typisk græsk mad. I den anden ende er der toprestauranter som Spondi og Pilpoul, som absolut er et besøg værd, selvom maden er fransk'.