Cafe GLAD!

Cafe GLAD! som ligger på Frederiks Alle i Aarhus har efterhånden en del år på bagen. Anne Louise Spang Sørensen startede cafeen op for snart 11 år siden og allerede den gang var målet, at cafeen skulle være økologisk, bæredygtig og være med til at mindske madspild.

Jeg elsker bare det jeg laver, hver dag har jeg mulighed for at stå og bage, lave mad og lave netop det jeg allerhelst vil, fortæller Anne Louise.

Der er ikke en eneste detalje i hverken indkøb af varer eller udarbejdelsen af maden der ikke er tænkt over på Cafe GLAD! og selvfølgelig altid med det for øje at der ikke skal gå noget til spilde og at det skal være bæredygtigt for vores miljø. Derfor er det også vigtig at intet går til spilde, hver dag er der et gratis kål-shot, til alle kunder - så længe lager haves. Kål-shottet bliver lavet af resterne fra tilberedningen af de forskellige kålsalater og dermed gøres der alt for, at der ikke skal være madspild og alle dele af en råvarer bliver taget i brug.

Hver dag bliver der leveret friske varer og størstedelen af disse er danske og økologiske. Men hvis valget står mellem en økologisk agurk fra Spanien og en dansk agurk, så falder valget på den danske, det er det mest bæredygtige valg, fortæller Anne Louise.

Den gode stemning man møde på Cafe GLAD! kommer ikke kun fra Anne Louise, men også det meget engageret personale. Her er flere af de ansatte ved at uddanne sig indenfor ernæring og sundhed, og kan både servere maden og vejlede kunden kostmæssigt. Man kan mærke at personalet brænder ligeså meget for det gode budskab, som Anne Louise og det er da også derfor at de bliver hængende eller kommer tilbage efter endt uddannelse for at arbejde videre i cafeen.

Cafe GLAD! er nået rigtig langt og drømmen er ved at være fuldført fortæller Anne Louise, men som hun fortæller vil cafeen fortsætte med at tænke bæredygtigt og økologisk. Fremtiden byder forhåbentlig på flere muligheder ud af huset, som når cafeen deltager i North Side festival, Marselisborg løbet eller Stafetten i Aarhus. Det er altid spændende at komme mere ud og sprede det gode budskab, afslutter Anne Louise.

MadMad Madbodega

På Vesterbro i København ligger MadMad Madbodega, som åbnet her i 2015 af to amerikanske kvinder Heather Thomas og Marian Reed. De to kvinder som begge har taget deres MBA på CBS i København har en helt klar filosofi bag deres spisested:

Råvarerne er sæsonbetonede, økologiske og hentet i radius af 200 kilometer fra Vesterbro. Kødet kommer fra frilandsdyr - bortset fra lam og ko, som er bandlyst p.ga. deres høje CO2-udledning. Madspild er elimineret, og så er restauranten finansieret gennem crowdfounding på Kickstarter. Men dette er kun en mindre del af deres filosofi, mere om denne kan ses på www.madmadmadbodega.com

Men hvordan startede ideen bag MadMad Madbodega? Restauranten åbnede fordi mange forskere fortæller at for at afhjælpe miljøforandringerne her på kloden er det vigtig at vi ændre vores madvaner, fortæller Heather. Mad er så fantastisk og det er noget vi ikke kan undvære, så vi ønskede at gøre det sjovt og fantastisk at spise god og sund mad, som samtidig vil være med til at bevare vores miljø.

Heather fortsætter: Vi blev inspireret til at komme til Danmark, for her i landet er der gode muligheder for denne madstil. Mange mennesker er opmærksomme på vigtigheden i at ændre sine spisevaner og hvad disse har af indflydelse for miljøet. Min første uddannelsesgrad var i historie og det har altid fascineret mig hvilken rolle kroer, pubs, cafeer og ikke mindst mad og drikke har haft for de sociale forandringer. Gennem historien har restaurationer fungeret som neutrale mødesteder for ligesindede mennesker, der mødes for at drømme og skabe i en atmosfære, der inspirerer dem til at gøre det: Bostons værtshuse fødte de amerikanske revolutionære, Salonerne i Paris inspirerede til oplysningstiden og Kaffehusene i London inspirerede til det finansielle system vi har i dag. På en måde er det vores håb, at kombinationen mellem bar, restaurant og events sammen med vores ”nede på jorden” Mad Bodega, kan fungere som et knudepunkt for den bæredygtige spiserevolution.

Det kan være svært at ændre sin livsstil fra den ene dag til den anden, derfor handler det ligeså meget om oplysning og undervisning, fortæller Heather. Derfor vil der fra august løbende være events, som primært afholdes på engelsk, for at tiltrække et internationalt publikum. Her kan nævnes workshops som MorMor Nature’s Cooking Class: Chicken - hvordan man laver hele tre retter af en kylling eller Intro to Nordic Food Dinner Party - om København som centrum for foodies. Som Heather siger handler det jo om at få det ind som en naturlig del af sin hverdag og det skal være det naturlige ønske.

MadMad Madbodega er selvom de er nystartet allerede i gang med en rivende udvikling, udover de kommende events har de ligeledes startet et samarbejde med Københavns Universitet omkring folks købevaner, som Spiseliv glæder sig til at høre mere om. Håbet er på sigt er, at det vil blive muligt at åbne endnu flere restauranter for at få spredt det gode budskab.