Voilà – Endelig!
Endelig er det muligt at købe en ordentlig guide til byernes by, Paris. Den er skrevet af Ane Rørdam Hoffmeyer og Jens Vestergaard Jensen, der også danner par i det virkelige liv, og som, må man sige, er virkelig godt rustet til at udtale sig kvalificeret om Paris' mange gader og stræder, parker og pladser, og alt, hvad de tilsammen indeholder af bistroer, barer, butikker og andre almindelige som ualmindelige kuriositeter.

Det kvalificerede islæt kommer af, at de for det første har boet i Paris og for det andet alt i alt bare har sans for det. Jens er jo ingen ringere end – Jens: Tidl. Jens Luns, nu Mêlée-Jens, og det er i tiden mellem lukningen af førstnævnte og åbningen af sidstnævnte, at Jens og Ane besluttede, at det ikke længere var helt godt nok kun at være turist i Paris og således besluttede også at prøve og bosatte sig i den by, som de begge igen og igen er vendt tilbage til gennem årene.

Les bistros de Paris og co.
Guiden er inddelt efter arrondissementer, og der opereres så med forskellige kategorier af seværdigheder, som hver især er udstyret med et lille ikon. De tungeste kategorier er nok spisesteder, vin/øl/kaffe/te og mode, men der er også stort fokus på specialforretninger, madbutikker og -markeder samt kultur. Og der er ingen tvivl om, at hvis man skal lytte til nogen, hvad gode spise- og drikkesteder i Paris angår, ja, så er Jens og Ane et godt bud på hvem. Gamle klassiske pariserbistroer er repræsenteret – og præsenteret i en respektfuld og beundringsfuld tone, primært af Jens (her fornægter hans egen baggrund sig bestemt ikke), men det er også formidlet med humor, humør og underfundighed. Hør fx her, hvad Jens siger om yndlingsrestauranten Severo i det 14. arrondissement: “Ikke noget med mål på 1 x 1 x 5 cm per pomfrit som det foreskrives i 'Kokkebogen'. Her er det den grove, store kniv og den tykbundede stegegryde, der er i sving.” Og videre: “Man burde i virkeligheden ikke give adresser af denne kaliber videre – man risikerer jo, at man ikke selv kan få plads næste gang. Skulle man være så uheldig, ligger lillebroren 'Le Bis du Severo' gudskelov på næste hjørne.” – Hvis sådan omgang ikke skulle give lyst til at besøge stedet, så ved jeg snart ikke, hvad der så gør?

Pariserfænomener
Indimellem er der små artikler om særlige 'pariserfænomener', fx 'Noget om at drikke kaffe i Paris' (hedder det fx 'café' eller 'express', og hvad er en 'café crème' egentlig?) eller 'Masser af vin i Paris' (med gode nyheder til vindrikkeren: “Aldrig før har det været nemmere at drikke god vin i Paris”) eller artiklen om Rugby, der er i punktform, og som indeholder perler som “Rugby spilles med en oval bold!”, “Man kan ikke holde med begge hold samtidig!” og “Man skal ikke forsøge at sætte sig ind i reglerne, det er stort et umuligt!”. (Selv rugby gøres underholdende i Jens' og Anes pen!!). Og som en ekstra bonus er drysset et par opskrifter ud her og der, som man kan kaste sig over, når man har været en tur på et af de mange fristende markeder, Paris også er beriget med (dette i tilfælde af man har valgt at leje en lejlighed i Paris frem for at bo på hotel).

Bogen er kort sagt smækfuld af insiderfif, tips til hvordan man begår sig som turist uden at falde igennem, der er indtil flere registre inddelt efter hhv. arrondissement, kategori og det obligatoriske alfabetiske. Desuden er der et par ordforklaringer og oversættelser (vidste du fx, at happy hour hedder “appi-our” på fransk, eller at “oeno-gadgets” er 'udstyr til servering af vin med blærerøvseffekt'?).

Paris formidlet lige fra hjertet
Men det, der gør bogen allermest interessant og charmerede, er, at den er skrevet lige fra hjertet. Det er ikke en "eksperterne siger"-guide, det er en "Jens og Ane synes"-guide. At Jens og Ane tilfældigvis synes alle de svedigste ting, det er så bare ganske heldigt for os ydmyge læsere...