Picture

Trattoria Campo de' Fiori

 

Enzo Mercurio kommer fra Rom og på hans lille trattoria kan du fuldstændig glemme, at du faktisk befinder dig i Søborg. Det lille lokale emmer af italiensk stemning med rødternede duge, italiensk fodbold-fan-gear på væggene og klinker på gulvet.

Menuen fastsættes dagligt alt efter hvilke råvarer der har inspireret Enzo den pågældende dag. Køkkenet er som udgangspunkt romersk, men han finder også inspiration fra det simple, krydrede syditalienske køkken. Priserne er lave, også på vinene, som udelukkende er syditalienske. 

Picture

Famo

 

Da den første af de nu tre Famo restauranter åbnede i Saxogade i København, fik vi ligesom styr på, hvad det ægte italienske køkken bestod af. Det er svært at overgå den fornøjelse det er, at sætte sig tilbage og lade køkkenet overvælde en med den ene lækre ret efter den anden. På Famos restauranter er der kun én menu, så alle i restauranten spiser det samme. Det betyder at du får fantastisk mad til meget rimelige penge, og det betyder også, at man kan slappe af fordi man slet ikke skal tænke over, hvad man skal vælge. Køkkenet vælger for dig.

Den linde strøm af skønne antipasti, som måltider på Famo altid starter med, er intet mindre end vidunderligt. Mange mener faktisk, at de aldrig har fået så god italiensk mad i Italien, som de får på Famos restauranter. 

På den nyeste af Famo restauranterne, Famo Metro på Østerbro, er der á la carte til frokost og studenteraften hver første mandag i måneden.

 

Picture

Aperto e vino

 

Og apropos antipasti, så er det lige det, køkkenet er inspireret af hos Aperto & Vino i Aarhus. Her kan du sammensætte din menu af en masse småretter, som deles ved bordet. Udgangspunktet er det landlige italienske køkken og kvaliteten er i top til meget venlige priser. Der bruges sæsonens råvarer, så menuen skifter ofte. Der er afslappet stemning og stedet huser også en vinbar og butik, hvor de vine der serveres i restauranten kan købes med hjem eller drikkes på stedet.

Picture

Il Gambero Rosso

 

Alt er autentisk hos den underspillede Il Gambero Rosso på Amager. De fuldvoksne italienske tjenere, der skærer salami på den store, røde charcuteriskærer midt i rummet, den brændefyrede pizzaovn, den frisklavede pasta.

Her kommer byens italienere og spiser og det er om noget et tegn på autenticitet. 

Picture

L'Altro

 

Det er folkene bag gourmetrestauranten Era Ora, der i sin tid åbnede L’Altro på Christianshavn som en ”antiristorante”, altså et sted hvor du har følelsen af at spise hjemme fremfor ude. Mammas mad.

Køkkenet baserer sig på det toscansk/umbriske hverdagskøkken de to menuer – den lille og den store – skifter dagligt alt efter hvad der er i sæson. På L’Altro har man også et godt udvalg af italienske oste og restauranten sammensætter vinmenuer i forskellige prisklasser og niveauer. 

Picture

Ché Fè

 

Samme gruppe står også bag det økologiske trattoria Ché Fè, der betyder ”Hva’ så”. Restauranten er Danmarks første økologiske italienske køkken og det er igen det oprindelige, gammeldags italienske køkken, fra før verden gik af lave, der dominerer.

Simple, vellavede retter, udført med få ingredienser af høj kvalitet. Menuen skifter efter årstiden, men retter som pølser med linser, stracciatellasuppe og hjemmelavet pasta er noget af det, du kan støde på i den lyse, enkelt indrettede restaurant i Borgergade.

Picture

L’Osteria del Grappolo Blu

 

Dette er den italienske gourmetrestaurant Il Grappolo Blus afslappede lillesøster. Et osteria er et uformelt spisested, hvor man kan komme ofte og hvor man spiser i en afslappet, hyggelig atmosfære.

Her kan du komme forbi til en enkelt ret, eller du kan kaste dig ud i et større måltid med mange små retter. Køkkenet er syditaliensk og der bruges småproducenter fra hjemegnen til levering af pølser og oste. Kokken Alfredo handler friske råvarer hver morgen og pasta og brød er hjemmelavet.

Med filosofien om den afslappede restaurant håber L’Osteria del Grappolo Blu på at få danskerne mere ud at spise – gerne som familie – ligesom man gør det i Italien. Alfredo og hans hustru May-Britt ønsker at gæsterne skal gå derfra med en følelse af at have været hjemme og spise hos dem privat. 

Picture

La Buca

 

I mange år har La Buca i Vanløse haft status af byens mest autentiske italienske restaurant. Selveste Bruce Springsteen har spist der og mange kommer der til langvejs fra pga. stedets rygte som super godt italiensk spisested. Signerede kendisbilleder vidner om et omdømme der rækker langt ud over landets grænser.

Det er familien Lolli, der også importerer vin, som driver La Buca. Sønnen Guido driver i dag restauranten, med støtte fra sin mor, Ellis, der bl.a. hjælper med de hjemmelavede ravioli. Køkkenet arbejder efter mantraet less is more – man lader råvarerne smage igennem, og det stiller høje krav til råvarekvaliteten. La Bucas signaturret er ovnstegt lammeryg, som tilberedes helt enkelt med en smule olivenolie, rosmarin og hvidløg.