Asparges i den fynske muld
Det er delvist pga. det forholdsvist mildere klima på Fyn (ift. Vestjylland fx, hvor aspargesene ikke kan gro), at aspargesene trives i den fynske muld – eller rettere i det fynske sand, for jordbunden på Fyn er meget sandet, ligesom ved Lammefjorden fx. Birgitte fra Skyttegaarden forklarer, at aspargesene gror nemt i den sandede jord; de bliver ikke skæve, og jorden er nem at stikke i. Desuden tager sandet godt imod solens varme og holder længe på den, hvilket aspargesene har brug for for at gro; specielt de hvide, der gror under jordoverfladen. 

Asparagus officinalis
Asparges var faktisk i tidernes morgen end saltvandsplante (måske også derfor den godt kan lide den sandede jord). Den blev tidligere anvendt som lægeplante og kom til Danmark i det 17. århundrede, mens den fx allerede fandtes i Ægypten for 5-6000 år siden. Aspargesplanten kan blive ret gammel, op til 25 år eller mere. Men det er ikke som med vin fx, at man kan smage forskel på asparges fra unge og gamle planter. Man kan frem for alt smage forskel på, om aspargesene er fra starten af sæsonen, hvor de er ret tyndskrællede, eller fra slutningen af sæsonen, hvor de er mere tykskrællede. Der findes mange forskellige sorter. Ud over at nogle er grønne og nogle er hvide, atter andre violette, så skelner man også mellem de tynde og de tykke, de tidlige sorter og de sene.

Fynsk terroir i glas og på tallerken
Men det er ikke kun aspargesdyrkning, fynboerne har tjek på. Som bekendt er Fyn et gastronomisk slaraffenland, og i anledning af at aspargessæsonen er skudt igang, er ikke færre en 20 fynske restauranter, otte fynske mikrobryggerier og tre fynske aspargesavlere igen i år gået sammen om det, de kalder Fynsk Aspargesfrokost 2011. Det finder sted i Odense lørdag d. 14. maj 2011 på Flakhaven lige foran Rådhuset. For 95 kr. for du en anretning, hvor asparges er hovedtemaet, og et glas øl fra et af øens mange gode mikrobryggerier. Desuden har du mulighed for at møde en ægte aspargesavler og spørge hende om, hvad det egentlig er, de kan på Fyn, når det kommer til asparges.

Blandt de tyve deltagende restauranter finder du både Munkebo Kro, Østervemb, Rudolf Mathis, Under Lindetræet, Steensgaarden, Alfred & Kamilla og Falsled Kro, blot for at nævne nogle. De serverer deres fynske delikatesse til øl brygget af bl.a. Refsvindinge, Ørbæk, Vestfyen og Steensbogaard, og på avlersiden er det Skyttegården, Knabegården og Torup Bakkegård, der står for levering af de herlige forårsstængler, som asparges jo er.

Spise asparges og drikke velbrygget øl, det lyder da alt i alt som en meget god måde at tilbringe sin lørdag på, synes Spiseliv!

Husk at købe billetter på forhånd! Det kan du gøre her.