”Wake me up”, ”Whats for lunch”, ”A little something”, ”Dinner at the diner”, ”Sweets for my sweet” – nej, det er ikke sentenser fra en tilrøget jazzklub i Harlem, men derimod overskrifter fra Birthe Lynggaards nye kogebog ’Newyorkerbyheart – Amerikansk homecooking’.

Bladrer man de rigt illustrerede sider igennem, støder man på all time American favorites som Philly cheesesteak sandwhich, pulled pork, coleslaw, mac’n’cheese, buffalo chicken og selvfølgelig burgere og pandekager i forskellige afskygninger – men der er også overraskelser som grillede kammuslinger med mangodressing, Vichyssoise (kold kartoffel-porresuppe) og asiatiske pandekager med forårsløg og dip. Kogebogen er – som overskrifterne antyder – opdelt i dagens forskellige måltider, og så er den ikke mindst præget af amerikanernes glæde ved både nem fingermad og de mere tidskrævende retter.

Skønt der i geografisk såvel som mental forstand er langt fra forfatterens hjemstavn i Vejen i det sydlige Jylland til New York og USA, så er Birthe Lynggaard tankemæssigt på den anden side af Atlanten en stor del af sit vågne liv. Det tilbringes nemlig ofte i køkkenet, hvor hun prøver nye opskrifter af med inspiration fra ’over there’. Og ligesom i sit eget køkken har hun også tilpasset opskrifterne i kogebogen, så det er muligt at forsøge sig ud i amerikansk homecooking, selv om man ikke lige har adgang til de specialvarer, amerikanerne ofte bruger i deres madlavning.

Glæden ved køkkenet

’Newyorkerbyheart – Amerikansk homecooking’ er ikke blot endnu en kogebog på hylden. Bogens personlige udgangspunkt gør, at den i lige så høj grad er fortællingen om en sygdomshistorie, som blev til en succeshistorie. Forfatteren lider nemlig af fibromyalgi, en sygdom der er karakteriseret ved kroniske smerter og træthed.

Diagnosen fik hun i 2003, hvor hun også røg ud af arbejdsmarkedet, henvist til et liv som førtidspensionist i en alder af 32. Efter nogle år, som var gået med at finde sig til rette i sin nye tilværelse, sad en noget desillusioneret Birthe Lynggaard og brugte en del af sin tid på at læse amerikanske madblogs – og da slog det hende, at det kunne hun jo også gøre. Kimen til bloggen newyorkerbyheart.com var lagt, og første indlæg blev skrevet i 2006.

”I dag er det sjovt at se de tidligste blogindlæg, jeg lagde op – jeg glemte faktisk at tage billeder af maden. Der er virkelig sket meget siden, og teksterne er helt anderledes nu end dengang. Men det var altså starten på det, og jeg havde slet ikke tænkt, at det ville blive så stort,” fortæller Birthe Lynggaard om sin blog, som i skrivende stund har omkring 8.500 unikke brugere om dagen. Danskere fra hele verden følger med, når forfatteren fra sit hjem i det sydjyske beretter om dagens madlavning, rejser, hårde perioder med smerter, glæden ved at kunne gå i køkkenet – og om den dybfølte kærlighed til USA.

(Artiklen fortsættes nedenfor)

”Min blog – og dermed også kogebogen - er drevet af kærlighed til de mennesker, jeg mødte i USA. Kærlighed og mad følges tit ad, og for mig er mad ofte forbundet med minder om mennesker. Denne kærlighed er blevet til en stor fascination af USA, af den amerikanske kultur og de mange smagsretninger, der følges ad i deres køkken,” - Birthe Lynggaard, madblogger og kogebogsforfatter

Kærlighed og mad følges ad

Kogebogen er også personlig i en anden forstand. Alle opskrifterne er nemlig akkompagneret af anekdoter fra forfatterens ophold i USA. Her kan man følge med i beskrivelser af livet og madlavningen hos den familie, Birthe Lynggaard var au pair hos i 1995-96. Et ophold, der har betydet så meget for hende, at hun siden er vendt tilbage adskillige gange.

”Min blog – og dermed også kogebogen - er drevet af kærlighed til de mennesker, jeg mødte i USA. Kærlighed og mad følges tit ad, og for mig er mad ofte forbundet med minder om mennesker. Denne kærlighed er blevet til en stor fascination af USA, af den amerikanske kultur og de mange smagsretninger, der følges ad i deres køkken,” fortæller forfatteren. 

Hos sin familie i New Hampshire mødte hun nemlig noget helt særligt. Her blev hvert måltid lavet fra bunden – ikke lige den forestilling, vi danskere generelt har om det amerikanske køkken – og her blev hun introduceret til de forskellige smagssammensætninger, som er så typiske for det køkken, der i høj grad er influeret af den immigrantkultur, USA er skabt af.

”Amerikanerne kan godt lide den røgede smag sammen med det stærke og syrlige – det er nogle andre smagstoner og nuancer, som kogebogen måske kan hjælpe danskerne til af få øjnene op for. Jeg håber på, at den kan udvide den hjemlige horisont omkring, hvad amerikansk mad er, for det er ikke kun dårlige burgere,” siger Birthe Lynggaard.

Forfatteren har bevidst arbejdet med genkendelseselementet, netop fordi det er noget, som betyder meget for hende personligt. ”For nylig snakkede jeg med en mand, som er 60 i dag, og selv om det var mange år siden, han havde været i USA, så huskede han det stadig som noget helt specielt – også maden. Den genkendelsesklang er vigtig, og det er den, jeg har villet skabe med kogebogen,”understreger hun.