Overskriften faldt i mindre god jord hos visse læsere, og det var naturligvis beklageligt. Men det var ingenlunde negativt ladet, tværtimod, vi synes egentlig, det var rigtig fint, at Baghavens Mette Helbæk rykkede ind i betonen på Ørestad. Kontrastfyldt – og fint.

Den dårlige nyhed
Derfor er vi nu kede af at måtte meddele Ørestadens beboere – og Spiselivs læsere i det hele taget – at Mette Helbæk allerede har været nødt til at flytte sit stade fra Ørestaden igen. Der var simpelthen for meget vind på Ørestad Station! Og for meget beton. Den ene dag var der så meget vind, at de slet ikke kunne stille stadet op (hvilket er en ret dårlig deal for en grønthandler med stade). Men det med betonen var måske alligevel det værste: “Jeg troede også selv, det (stadet, red.) kunne være sådan et lidt skævt, positivt indslag i al betonen. Men beton er bare altopslugende og stemningen var helt forkert,” siger Mette til Spiseliv.

Det var den dårlige nyhed. Men heldigvis stopper det ikke her! Der er masser af godt nyt, også selv om noget af det er lidt gammelt.

Den første gode nyhed: Baghaven er rykket om i forhaven
Mette Helbæk har ikke lukket sit Amager-stade som sådan, hun har bare flyttet det. Til Islands Brygge: “Onsdag den 18. maj åbner vi op på Islands Brygge. Ligesom på Østerbro bliver det et stadeudsalg med masser af dejlig torvestemning - og havneudsigt oveni købet. Vi ligger lige skråt over for havnebadet, så kom endelig forbi, når der skal grilles.” Adressen hedder Islands Brygge 29, og åbningstiderne er – næsten – som på Østerbro: mandag-fredag 10-19 og lørdag 10-15.

 

Og alle de andre
De andre gode nyheder er ikke så nye, men de er stadig gode. For heldigvis stopper gastro-livet i Ørestaden, eller på Amager, ikke med lukningen af Din Baghave. Tværtimod. Spiselivs opmærksomhed er af en samvittighedsfuld læser, Kristoffer, blevet ledet hen på indtil flere spændende initiativer, der bestemt fortjener en omtale.

Kender du fx:

Ørestad Urbane Haver
Idéen med Ørestad Urbane Haver er, at interesserede københavnere kan mødes for at dyrke blomster, urter og grøntsager. Foruden muligheden for egen have midt i byen, skal haverne fungere som et sted, hvor byens borgere kan mødes. Man kan enten leje sit eget lille haveareal eller være med til at dyrke en fælleshave. På fællesarealet er der borde, bænke og grillsted som frit kan benyttes. Som medlem kan man få en have på ca. 16 m2, hvor man kan dyrke stort set, hvad man vil, sålænge det er økologisk. Medlemskab koster 200 kr. om året. Det er By & Havn, der har stillet arealet til rådighed, og som har sørget for klargøring (indlæggelse af vand fx) af arealet. Fra i år er haven blevet udvidet med bistader. De Urbane Haver i Ørestaden blev stiftet i 2005. Hvis du er interesseret i at komme på venteliste, skal du sende en mail hertil (urbanehaver@live.dk), og du kan læse mere om Ørestad Urbane Haver her og her og her.

Koklapperne, Sundby Kogræsser Forening
Kort fortalt er Koklapperne 60 familier, der i fællesskab plejer og passer et antal Hereford-kvæg. De græsser på Kalvebod Fælled fra maj til oktober, hvorefter der er kød til kummefryseren til foreningens medlemmer. Lige nu er køerne lige kommet på græs (omkring 1. maj), og fra nu skal de passes og kløes på ryggen af medlemmerne. Det hele foregår så økologisk, forsvarligt og miljøbevist som muligt. Rent praktisk foregår det sådan, at man betaler et depositum, der er i praksis er en andel i en ko. En ottendedel ko koster 1500 kr. og en fjerdedel ko koster 3000 kr. Derudover betaler man et medlemskab på 50 kr. Som udgangspunkt er det for beboerne på Amager, men man kan godt søge om medlemskab alligevel. Det er dog en fordel, at man har en eller anden tilknytning til Amager. Man behøver ikke være vokset op på en gård for at kunne passe dyrene. Man får at vide, hvad man skal samt hvordan og hvornår. Sundby Kogræsser Forening blev også stiftet i 2005.

Amager Bryghus
På en industrigrund i Tårnby holder Amager Bryghus til i et tidligere beskyttelsesrum, hvor der også engang er blevet opbevaret bibler. Så i følge bryggerne er der ikke kun tale om det sikreste sted at brygge øl, men der hersker også en ganske særlig og andægtig stemning, der leder tankerne hen på den stemning, man finder i et belgisk klosterbryggeri (det er ren poesi, og allerede her er det ellers ivrigt og overbeviste vindrikkende Spiseliv blevet overbevist og får helt lyst til et krus skummende øl). Det er to inkarnerede håndbrygger (nu også diplombryggere fra Skandinavisk Bryggerihøjskole!) Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm, der står bag øllet. De benytter sig ikke at kunstige hjælpemidler og hverken filtrerer eller pasteuriserer. Sortimentet er forholdsvist bredt og forhandlerlisten lang og overbevisende. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, men synes, det lyder spændende, så book en rundvisning Amager Bryghus.