Laissez-faire, men ikke helt...
Christian Tschida laver vin i Burgenland i Østrig, sydøst for Wien. Han er fjerde generation på vingården og har efter vinen at vurdere sin helt egen, uafhængige måde at tænke vin på – og at lave vin på. I følge eget udsagn hersker der hos Tschida en delvis Laissez-faire-kultur. Laissez-faire, påpeger han, er ikke nyt og findes i alle af livets aspekter; således taler man fx både om en laissez-faire-agtig pædagogik som modpol til en mere autoritær en af slagsen og om ledelses-laissez-faire, hvor lederen netop dyrker metoden for indirekte at opfordre medarbejderen til selv at tage ansvar. Men Christian Tschida er tydeligvis ikke ekstrem på nogen måde, og han påpeger, at vinstokke er som børn: De vil selv, men man skal også følge dem på vej, opdrage dem. Det egentlige spørgsmål er: Hvornår skal man slippe dem? Hvornår er de modne nok, store nok, stærke nok, til at kunne klare sig selv? I følge Tschida skal man tage sig af druerne på stokkene, pleje dem, nusse dem, men såsnart de er blevet til vin, der ligger og modner på fade i kælderen, skal man lade dem være. Det er den måde, de finder deres egen balance på, og den udvikling skal man ikke pille ved.

Grafisk formgiver af vin
Det er Sebastian Rind Nellemann fra Österreich, der importerer Tschidas vine til Danmark, og det er også ham, der er initiativtager til middagen hos Aamanns. Han fortæller, at Christian faktisk har en fortid som grafisk designer (hvilket kommer hans etiketter til gode, påpeger æsteten Sebastian), og at det helt klart først er, da Christian, med sine markanter holdninger til, hvad sund og god vin er, overtager vingården, at vinene for alvor får den kant og personlighed, som de har nu.

“Christian er en ekstraordinært omhyggelig, konsekvent og modig vinmager, der tør gå egne veje. Fintfølende, sympatisk, humoristisk og pokkers ærlig,” siger Sebastian og fortsætter:

“Hans vine er levende, rustikke og usminkede med syre, struktur og en kølig, men karakterfast frugtintensitet. Drue- og regionstypiske vine med stort lagringspotentiale. Dette i kraft af gamle, hårdtarbejdende vinstokke med naturligt lavt udbytte, sunde, usprøjtede marker med en rig biodiversitet, samt minimal indblanding i vinens naturlige proces i kælderen. Spontangærede, ufiltrerede og minimalt svovlede vine.  Antimoderne vine, som går på tværs af mange traditionelle skel og kræver tålmodighed og åbent sind. De smager umanerligt dejligt!”

Og lidt til maven...
Til middagen på Aamanns disker køkkenchef Ditte Klingenberg op med en femretters sommermenu, der passer til Christian Tschidas vine, og man får smagt både de hvide og de røde: 2010 'Himmel auf Erden' (scheurebe og weissburgunder) serveres som aperitif, 2009 'Laissez faire' ledsager aspargesretten med fjordrejer og pocheret æg, 2008 'Kapitel 1' (zweigelt, cabernet franc) kommer til kalvebrisler og løg, 2009 'Felsenstein' (syrah) serveres til kylling fra Sødam, spidskål og ramsløg, mens dennes bror, 2009 'Felsenstein' (blaufränkisch) er til gedebrien med hyldebær og Tschidas Trockenbeerenauslese lavet på Scheurebe er naturligvis til desserten, der denne aften består af rabarber og rugbrødis.

For tidspunkt, pris og reservation, se i højre spalte på artiklen her!