Hvordan man bliver mæt i Aarhus? Er det ikke noget med Børnenes Kontor på Torvet, en cowboy-toast og et æble, man snitter på en bænk i havnen? Nej, slet ikke, og de lokale har i lang til undret sig over, hvorfor Aarhus' mange gode spisesteder udelukkes og forbigåes, når der i den offentlige debat tales om Danmarks store ledestjerne indenfor gastronomiens udvikling i Europa. Aarhus har nemlig fungeret som lidt af en hemmelighed, hvor man kunne spise rigtig godt – og betjenes forbilledligt – i forhold til i hovedstaden, til markant færre penge.

Noget er der ved at ske

Der har igennem 00'erne og især 10'erne været flere kræfter i det aarhusianske restaurantmiljø, der har arbejdet på at gøre Aarhus' rygte som madby mere kendt, især i udlandet. Men det er som om der har manglet et samlende initiativ og et bedre samarbejde mellem spisestederne. Man gjorde et tilløb med Taste Aarhus, der dog blev lukket ned i 2012, på trods af at byen rummer næsten alle smage indenfor madpaletten med både det nynordiske, franske, spanske og især italienske som etablerede køkkener i byen. Samme år den 6. – 9. September var Aarhus vært for Food Festival 2012. Det var Nordens største madfestival og den foregik ved Tangkrogen i Aarhus og var et håb for mange lokale om, at byens gastronomiske synlighed ville øges.  

Et eller andet er der i hvert fald sket: allerede i 2014 varslede brancheorganisationen HORESTA et kommende boom grundet den store talentmasse af kokke og gode tjenere i byen, der fordelte sig på både gourmet og all inclusive-restauranter, og i 2016 fik byen sit måske mest markante, gastronomiske vartegn til dato, nemlig det længe ventede Street Food Market lige ved hovedbanegården. Desuden har andelen af restauranter med meget højt niveau aldrig været større, vi nævner i flæng Frederikshøj, Substans, Svineriet, hos Palle Enevoldsen på Varna, Brasserie Ferdinand, Restaurant Mellemrum, Canblau, Restaurant ET og Norsminde Kro mod syd i Odder. Frederikshøj, Substans og Gastromé har hver en stjerne i michelinguiden, mens Hærværk og Restaurant Pondus har en bib gourmand hver, og det fik i november 2015 den engelske avis The Daily Telegraph til at udnævne Aarhus til Danmarks nye, kulinariske hovedstad. Den danske pendant til Michelinguiden, Den Danske Spiseguide, har længe har et godt øje til Aarhus, og udnævnte sidste år Restaurant Mefisto som årets fiske-og skaldyrsrestaurant.
 

Hygge og middelhavsstemning i Jægersgårdsgade

Men Aarhus ligger ikke kun langt fremme når det gælder absolut fine dining. De mere finurlige steder til den mere beskedne pengepung blomstrer også op nu, og her er Jægersgårdgade et vigtigt epicenter. Gaden løber på tværs af byen fra havnen, bagom hovedbanegården og helt hen til den centrale Frederiks Allé, og byder på en myriade af hyggelige spisesteder. Her er altid leben og gang i den på den gode måde, og her tæller især den franske brasserie-oase Juliette samt spanskinspirerede Forlæns og Baglæns blandt kultstederne, hvor der også kan hygges ude på fortovet. Japanske restauranter og vinbarer byder gaden også på, men hele Aarhus har generelt haft et boom indenfor hyggelige familierestauranter med både dansk, italiensk og spansk mad, som gør, at andelen af udespisende gæster også kan findes i det segment, der ikke kun går på gourmetrestaurant. Med over 200 spisesteder rundt om i hele byen og en voksende befolkning på over 300.000 kan det næsten kun gå én vej.

Kulturbyen som springbræt og Europas fadebur

Lige nu kan man ikke sige Aarhus uden også at sige Europæisk Kulturby 2017, og måske er den internationale status netop det der skal til for i synergi med de mange gode spisesteder at lancere Aarhus som alt andet end en lillebror til København. Gastroturismen indbringer hvert år millioner til hovedstaden, penge, som nu også er begyndt at flyde i retning af Aarhus. Mange gode takter i programmet for kulturåret tyder på, at det er nu, gennembruddet virkelig sker for Aarhus, også set i lyset af det faktum, at byen og region Midtjylland i 2015 af Det Internationale Institut for Kultur, Kunst og Turisme blev udset til at være Europæisk Gastronomisk Region i 2017 sammen med Riga-regionen i Letland og det østlige Lombardiet i Italien. Derfor har gastronomi også en vægtig plads i dette års kulturprogram, der indeholder masser ad mad-events, hvoraf nogle holdes på Skolen for trends og gastronomi Aarhus Tech, nogle på gårde i oplandet omkring byen og andre på caféer og restauranter rundt om i byen, med hjælp fra Techs kokkeelever.

Idet Kulturbyens overordnede tema er Lets Rethink kan vi se frem til madbegivenheder, der både ser fremad og tilbage, og som vil udforske det forrige århundredes traditioner som afsæt til det nye. Som Kulturby Aarhus selv skriver i deres prospekt om gastronomiens kulturelle plads i byen: ”I 2017 dækker vi vores borde for at fostre samtaler omkring oprindelig snilde og kunnen inden for landbruget. Og for at invitere vores venner til en fejring af ideer og fantastisk mad, dyrket, forarbejdet og sået her i Europas fadebur.”