Hovedprisen for Årets Restaurant gik til Henne Kirkeby Kro, som ligger i Henne ved Jyllands vestkyst. Henne Kirkeby Kro vandt prisen foran Dragsholm Slots gourmetrestaurant, Slotskøkkenet, samt Geranium, Herman og Ti Trin Ned.

Smadderflot! Men hvilke overvejelser ligger egentlig til grund for, at et sted kan kalde sig Årets Restaurant? Bent Christensen fra Den Danske Spiseguide svarer:

“At alle facetter ved et restaurantbesøg er så tæt på 100% i orden, som det kan være, og der lægger vi særlig vægt på præstationen ved vores finalemiddage, hvor restauranter ved, at de er til eksamen. De fleste af de nominerede restauranter er rigtig rigtig gode, så det er små marginaler, der skiller dem ad. Desværre kan vi jo ikke som ved et 800-meter løb ved olympiaden tage et målfoto, som klart viser, hvem der har vundet, men man kan lægge mærke til bittesmå fejl ved finalemiddagen og sammenholde dem med de øvrige vurderinger, vi har lavet i løbet af året.”

Ingen priser til Noma
Årets kokkeprofil blev Rasmus Kofoed fra Geranium. I betragtning af, at han tidligere på året vandt guld ved Bocuse d'Or, er det måske ikke så overraskende, selvom han var oppe imod andre kompetente kokke, nemlig Christian Puglisi fra Relæ, Mette Hvarre Gassner fra Ti Trin Ned, som blev Årets Kok i år og den første kvindelige af slagsen, og ikke mindst René Redzepi, som efterhånden har vundet alt, hvad der findes af hjemlige gastronomipriser, så det er måske ikke så underligt, at han blev forbigået denne gang.

Faktisk var der - meget mod sædvanen - slet ingen priser til hverken René Redzepi eller Noma. René fik dog alligevel lov at komme på podiet i det ærinde at overrække Årets Særpris til sin ven, grøntsagsavler Søren Wiuff, som fik prisen for sine mange holdninger til råvarer.

Men når nu Noma for andet år i træk er kåret til verdens bedste restaurant - hvorfor er den så ikke Danmarks bedste? Bent Christensen svarer:

“Det er den måske også, men vi har taget en beslutning om, at den samme restaurant ikke kan vinde to år i træk, og Noma vandt sidste år, så de har slet ikke været med i betragtning i år. Det har vi vedtaget, fordi vi synes, hele branchen fortjener at komme i betragtning. Det er en politisk beslutning, som man kan lide eller lade være."