Det er så dejligt at få ting skåret ud i pap, og vi, der interesserer os for gastronomi, kan ikke få nok af ranglister. I 2011 fik Norden sin egen pendant til den uofficielle verdensrangliste, The World’s 50 Best Restaurants. 66 Best Restaurants, Nordic Countries - eller bare Nordic 66 Best - er navnet, og bag listen og den tilhørende guide står Bent Christensen, som også er redaktør af Den Danske Spiseguide, som siden 1976 har ratet og bedømt danske restauranter over hele landet. Nordic 66 Best omfatter de bedste restauranter i Danmark, Sverige, Finland, Norge samt på Island, Færøerne og Grønland.

Men helt ærligt - hvad skal Norden med sin egen guide?

“Det er der mange grunde til,” svarer Bent Christensen.

“For det første er der lige nu meget fokus på Norden som gastronomisk destination, og der findes ikke en samlet oversigt over de bedste restauranter. Hvis man rejser til Norden og skal besøge mere end et land, er man på herrens mark.”

“For det andet bliver det sværere for de nordiske restauranter at få en plads på The World’s 50 Best-listen, efterhånden som flere og flere steder i Asien og Sydamerika stormer frem, og 66 Best-guiden dækker også de områder udenfor de største byer, hvor Michelinguiden ikke kommer,” forklarer han.

Et sindrigt matematisk system
Hvilke restauranter, der havner på listen, og hvilken placering, de får, er langtfra tilfældigt, men baseret på et sindrigt matematisk system. I regnskabet vægter michelins stjerner, bib gourmander og bestik samt restauranternes placering på The World’s 50 Best-listen højt. Desuden indgår ratings i Den Danske Spiseguide for de danske restauranter og i The White Guide for de svenske i regnskabet. For de restauranter, som ligger udenfor Michelin-inspektørernes interesseområde, gælder, at lokale juryer vurderer, hvilke ratings michelin ville formodes at give, hvis de havde været forbi.

Alle disse data er kørt igennem et regneark, og ud er kommet en liste over Nordens 66 bedste restauranter samt en bobler-liste med de 67-100 bedste og desuden en liste over “runners-up” - altså “bobler-boblere.”
 

Se listen over de 25 top-placerede restauranter under reklamerne.

Her er listens top 25:

1. Noma, Danmark

2. Frantzen (tidligere Frantzen/Lindeberg), Sverige

3. Geranium. Danmark

4. Maaemo. Norge

5. Frederikshøj, Danmark

6. Søllerød Kro, Danmark

7. Faviken Magasinet, Sverige

8. Esperanto, Sverige

9. Henne Kirkeby Kro, Danmark

10. Mathias Dahlgreen, Sverige

11. Ylajali, Oslo

12. Dragsholm Slot, Danmark

13. Daniel Berlin, Sverige

14. AOC, Danmark

15. Kock & Vin, Sverige

16. Ti Trin Ned, Danmark

17. Lieffroy, Danmark

18. Falsled Kro, Danmark

19. Chez Dominique, Finland

20. Relæ, Danmark

21. Lux, Sverige

22. Mielcke & Hurtigkarl, Danmark

23. Renaa, Norge

24. F12, Sverige

25. Gastrologik, Sverige

Resten af listen kan ses på 66 Best Restaurants - Nordic Countries’ app, som kan købes i til iPhone i App-store. Desuden kan man købe en fysisk version af guiden her.