Vi spørger John Kofoed; ”hvordan har restauranten udviklet sig på de 15 år, du har drevet den? ”

”På åbningsdagen for 15 år siden, var der lige så godt og mildt et forårsvejr, som det vi nyder i disse dage. Men ellers har rigtig meget ændret sig siden dengang. Det kan slet ikke sammenlignes med i dag. Vi startede op mens der var lavvande i pengepungen og vi var meget sparsommelige dengang, mere end vi har behov for at være i dag. Fx var menukortet dengang lavet af genbrugspap vi havde købt billigt hos en trykker og der blev skrevet på begge sider for at spare på papiret. Det var sat sammen med klemmer og var ærligt talt lidt uoverskueligt at finde rundt i.
Der blev sparet på porcelæn og køkkenudstyr, som vi fandt billigt og med øje for genbrug – men maden har dog altid været i fokus og af høj kvalitet. I slutningen af 90´erne var der generel stor fokus på at spare, og vi brugte fx kaffekopper til at servere creme brulee – det var ikke set før.
Dengang skiftede vi menukortet hver dag, og da der var ikke økonomi til de dyreste råvarer, tog køkkenet udgangspunkt i lokale råvarer, hvilket faldt godt i tråd med det spirende nordiske køkken, som startede i Danmark i starten af 2000 og som bestemt også har haft sit præg på Sortebro Kro.
Vores køkken har også udviklet sig en del. I 1999 var vi 3 mand i køkkenet, og i dag er vi 14 – det betyder, at vi kan producere mere og forfine retterne meget mere. Køkkenpersonalet er desuden meget stabilt, har lang anciennitet og er velkendte af gæsterne. Dengang havde vi desuden også kun 3 retters menuer, også det har udviklet sig med tiden, så vi nu taler vi 9 – 15 retter på menuerne."

Sortebro kros flotte hjemmeside og restaurantens brug af en aktiv facebookside, vidner også om, at her følges der med tiden.

”Mange ting er blevet nemmere administrativt, med computerens udvikling”, fortæller John Kofoed og fortsætter: ”Vi bruger både facebook og nettet meget aktivt i dag. Hjemmesiden skal repræsentere restauranten på bedste vis, og menukortet skal altid være opdateret. Når vi har udenlandske gæster, så spørger vi dem hvor i verden de kommer fra, og er det fx en gæst fra Japan, så henter vi iPad´en og oversætter nemt og hurtigt menukortet til japansk.

Danmarksmesterskab i Hjemkundskab
Udover at John Kofoed nu har drevet gourmet restaurant i 15 år med den samme ejer, John Kofoed, som udover at drive restaurant Sortebro Kro, er næstformand i Akademiet Bocuse d´Or Danmark, som afholder europamesterskab og det uofficielle gastronomiske verdensmesterskab, så er John Kofoed også involveret i dysten: Danmarksmester i Hjemkundskab.
En konkurrence, som han selv var med til at starte op for 7 år siden, sammen med 2 hjemkundskabslærere og som er en konkurrence for skolebørn i 6-9 klasse.

John Kofoed fortæller; ” Det er fantastisk hvordan en konkurrence, hvor man tager udgangspunkt i én råvarer, skaber en kreativitet, som vi slet ikke havde forestillet sig – og blev så stor en succes, så det fortsatte år efter år og i dag er en del af madkulturen. I år er der fokus på korn og på finaledagen i dag den 12 marts, kommer undervisningsministeren og fødevareministeren og er med til kåringen af Danmarks bedste hjemkundskabsklasse.

John Kofoed fortæller afslutningsvis, at det er maden der driver ham. Det er hans passion og så synes han at det er vigtigt, at man sætter fokus på hjemkundskab, så fremtidens voksne ikke kun kommer til at spise ude, men også lærer at lave god mad derhjemme. For man kan jo trods alt ikke spise ude altid, som han siger.

Den 15 retters jubilæumsmenu vil være at finde på Sortebro Kro året ud, retterne skiftes dog efter sæsonen og den 15 retters menu koster 895 kr. pr kuvert.