Restaurant No 1 i Aarhusgade fylder femten år i april. En præstation i sig selv – at drive og holde momentum i en branche præget af modeluner og stribevis af nyåbnede og lukkede restauranter. No 1 syner umiddelbart ikke af meget i den gamle krostue på Århusgade, der er hverken fancy design-indretning, Michelinstjerner på døren eller opsigtsvækkende myrer, der kribler på tataren. Alligevel har No 1 trukket fulde huse år efter år siden 2000. Opskriften på succesen er enkel: ”Robin Hood-gourmet for alle” serveret i afslappede omgivelser af Morten Køster, kok, stifter og indehaver af No 1 siden 2000.

Det er klassisk, det er frankofilt – og det er de retter, som Morten Køster selv har lyst til at spise. Ikke bare en gang imellem, men ofte.
”Da jeg var yngre troede jeg, at jeg skulle sprænge rammerne på hver tallerken. At det hele tiden skulle være udfordrende og overraskende. Sådan har jeg det ikke længere. Nu vil jeg ’bare’ gerne have en perfekt madoplevelse. Det skal være behageligt og velsmagende. Måske er jeg blevet lidt tilbagelænet med årene,” smiler 45-årige Morten Køster.

Morten var da heller ikke ret gammel, da han som blot 30-årig lagde nøglepengene til den gamle kroejer, og overtog det snuskede værtshus Århuskroen på adressen Århusgade 1 på Østerbro. Køster skurede selv de nikotinfyldte vægge ned, brækkede pissoiret op og fik omdannet beverdingen til det No1, som vi kender den i dag.

Robin Hood-gourmet på ydre Østerbro ”Dengang var Aarhusgade ydre Østerbro, og den danske madscene var endnu uberørt af de stribesvis af casual gourmetsteder, som i dag er skudt op på hvert et hjørne i København. No 1 var noget nyt, da vi dengang lancerede Robin Hood-gourmet, altså en 4 eller 5 retters ’gourmet’-menu, som var til at betale,” forklarer Morten.

Meget er sket siden 2000. Blandt andet har der været en række forskellige køkken- og souschefer forbi No 1 – også en del, som i dag er kendte for egne steder ude i byen. Kortet har både båret inspiration fra Marcus Samuelsson i New York, fra Noma, Alain Passard fra Arpege & Jean-Georges Vongerichten . Men Køsters rødder i det klassisk-franske og det gode håndværk er aldrig blevet kappet.

”Det skal være rart at gå ud at spise…” I dag er mantraet, at No 1 serverer de retter, som Morten Køster selv har lyst til at spise. Ikke bare en gang imellem, men flere gange om ugen. Maden skal sidde i skabet (kokkesprog for perfekt) – men det skal også være rart at gå ud. ”Jeg serverer helt bevidst hverken myrer, tang eller poppers. Men derimod helt klassisk hummerclubsandwich, der fremkalder duften og den dunkle stemning fra Hotel Costes. Eller fede, lune briocher med massere af smør. Superklassisk Tournedos Roussini, hvor trøflen og foie gras’en borer sig helt ind i fibrene af den møre oksemørbrad. Eller klassisk Hummer Tiger Lee, som Daniel Letz og jeg serverede den på Kong Hans i tidernes morgen. Nogle ville nok kalde det old school – for mig handler det om, at det skal være rart, mageligt og afslappet at gå ud og spise,” siger Morten Køster.