Diva-Vivi
Restaurationsscenen i Danmark er og bliver domineret af forholdsvist nye restauranter med unge talenter bag gryderne, og både på tjener- og kokkesiden er mændene er i overtal. Det er et faktum. (Som man naturligvis kan diskutere, det gjorde fx Camilla Plum på et tidspunkt. Ikke desto mindre er det et faktum). Og derfor er da også endnu mere spektakulært, at en af de få gourmetrestauranter, der rent faktisk ikke længere er en vårunge, men som har formået at holde den gående med et stadigt og stabilt top kvalitetsniveau, er styret af en kvinde: Vivi Schou.

Søren, Roy, Erwin ... og Vivi
Men det er selvfølgelig ikke kun det, der er spektakulært. Vivi Schou har ikke været ene om at drive Babette i alle de år; hendes mand Henrik Pedersen er i lige så høj grad en del af festen dernede, men det er nu engang sådan, at det ofte er kokkene, der løber med hæderen. Forståeligt nok, det er jo dem, der laver maden. Og hos Babette er det således Vivi Schou, der igennem de sidste 20 år har lavet maden. Før det var hun i køkkenet hos Søren Gericke, Erwin Lauterbach og Roy Hurtigkarl.

Om at drive gourmetrestaurant i provinsen under Netto-regimet
Igennem de sidste 20 år – det betyder helt konkret siden 1991. 1991, det er starten af 1990'erne, og det svarer nogenlunde til det tidspunkt, hvor Kokkenes Torvehaller i København lukkede (inde i Bernikows Gård) og Netto-kulturen for alvor brød igennem i Danmark, og hvor befolkningen langsomt, men sikkert gik bort fra at ville betale for kvalitet. Og det er nok det, der først og fremmest er den egentlig største bedrift for Babette: At have drevet gourmetrestaurant i Danmark siden starten af 1990'erne og Netto-æraen og frem til nu, tilmed i provinsen. Det siger ikke så lidt. Om Vivi Schous mad, om hendes og ægtemandens sans for at ramme tidsånden, om deres evne til at møde folk, der hvor de er. Anerkendelsen ligger først og fremmest i, at de stadig ligger der og stadig gør det, rammer plet altså, men den offentlige bevågenhed har da bestemt også forstået at værdsætte anstrengelserne.

Anerkendelse fra højre og venstre
Således fik Vivi Schou fx sidste år den prestigefyldte Champagnepris, som Horesta uddeler, som den første kvindelige kok nogensinde, mens hendes mand i 2007 blev kåret som Årets restaurantchef, samme år som Politikens Adam Price tildelte stedet med fem fulde huer i en anmeldelse, der opsummerer det hele så præcist, så præcist:

Det ville nok være en overdrivelse ligefrem at kalde Sydsjælland for et gastronomisk kraftcenter. Landevejene er lange og afstandene mellem de berømte snapse ligeså. Så meget desto mere er det beundringsværdigt, når nogen holder fast og insisterer på kvalitet i et hjørne af landet, hvor den omdelte sang mere handler om slagtilbud, plankebøffer og citronryttere. Det er tilfældet med to markante skikkelser i den danske gastronomi – når vi lige kigger lidt længere end den københavnske andegård af vilde, unge kokke og Michelin-stjerner – Vivi Schou og Henrik Pedersen.”

Jubi-jubi-læum!
Lige nu, helt præcist d. 5. juni 2011, fylder Babette så 20 år, og det fejres naturligvis på behørig vis – med en tyveretters jubilæumsmenu, der serveres i både juni og juli frem til d. 16.