Mange unge finder vej til vores branche ved at arbejde i restauranter og cafeer som sommermedhjælpere, eller de tager et studiejob, mens de er under uddannelse. Det er godt for branchen og de unge. Men det kan også give problemer. På Café Slabberas har de tidligere haft mange unge under 18 ansat, men det er slut nu. 

Unge under ordnede forhold

Pernille har i flere år drevet cafeen Slabberas i Ringsted. Hun har i alle årene haft unge på 16-17 år ansat, de hjælper til, vasker op, fejer og fylder op. ”Hos mig arbejder de unge under ordnede forhold”, fortæller Pernille. ”De får en kontrakt, som deres forældre skriver under på, og de får en god løn, ekstra tillæg i weekenden, arbejdstøj mm. Og derudover er jeg ret fleksibel. Det er nemlig vigtigt, at de kan passe deres skole og fritidsinteresser, selvom de har job hos mig”, siger Pernille.

Startede selv som 13-årig

”Jeg startede selv, da jeg var 13 år på en cafe”, fortæller Pernille. ”Det var jo der, jeg fik lyst til denne branche. Jeg blev hængende. Blev senere uddannet kok, fordi jeg bare blev så forelsket i branchen”, siger Pernille. Derfor var det også helt naturligt for hende at ansætte unge medarbejdere i sin egen cafe – både dem over og under 18 år. ”Jeg troede, at de unge under 18 ikke måtte udskænke øl og spiritus, men at de gerne måtte hjælpe til med at rydde af, tørre borde af og så videre. Men den går altså ikke, forstår jeg nu”, forklarer Pernille.

Besøg af Jobpatruljen

I sommerferien dukkede Jobpatruljen op. Det har de gjort før, og Pernille havde intet at skjule. Så hun inviterede dem indenfor og lod dem tale med personalet. Da de går, spørger Pernille om alt er ok. Det er det, ingen problemer, lyder svaret. En måned efter bliver Pernille ringet op af en politibetjent: ”Du er sigtet for at have overtrådt restaurationsloven. Vedkender du dig det?”, spørger politibetjenten. ”Jeg blev fuldstændig paf”, siger Pernille, ”jeg måtte have politibetjenten til at forklare, hvad jeg var sigtet for. Og her kom det så frem, at mine ansatte under 18 år slet ikke må opholde sig i cafeområdet, de må kun være ude bagved”, siger Pernille. ”Så nu venter jeg på en bøde, der efter sigende kan være på mellem 6.000 og 20.000 kr.

Slut med unge under 18 på Slabberas

”Jeg har nu sat mig grundigt ind i restaurationsloven og kan godt se, at jeg har overtrådt den. Men det rokker jo ikke ved, at jeg finder denne del af loven dybt forældet. Unge er i dag langt mere modne, og arbejdsklimaet i restaurationsbranchen et ganske andet, end da man for flere århundreder siden indførte loven for at beskytte de unge. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man ikke kan lempe loven her”, siger Pernille.” Men indtil da, er der ingen unge under 18 år, der kan få job på Slabberas, det har jeg ikke råd til, slutter Pernille Hofmann.