Den lille Nissan bybil er loadet med gummistøvler og højt humør. Vi skal på landet. Ud for at besøge Søren Wiuff, gå en tur i marken, stikke asparges, tale om asparges og spise asparges. Anledningen er Sørens årlige aspargesfest. Det er nu knap et år siden, men minderne genopfriskes ved fremkomsten af nye danske asparges, der netop i disse dage finder plads på restauranternes menukort.


Vi stikker løs

Vi ankommer til Lammefjorden, og den stolte følelse i kroppen, da vi stikker den første asparges - som er på størrelse med et kvart kosteskaft - er eminent. Vi stikker løs.

Tilbage på gården med dagens høst, der er kompetente folk bag gryderne. TV-kokken Nikolaj Kirk og hans makker, Mikkel Maarbjerg, laver mad sammen med Sørens kone, Bualoy. Grønne, hvide og lilla asparges koges, grilles, serveres rå og skylles ned med prototypen på det øl, Herslev Bryghus har lavet på Sørens aspargesrødder. Det er da en fest.

’Nej! Jeg holder sgu en fest.’

Flere af landets kendiskokke er til stede, men de fleste af gæsterne er Sørens naboer, venner fra oplandet og fra gamle dage.

’Jeg vil gerne samle folk omkring mig, som har hjulpet mig og betydet noget for mig i løbet af året. Traditionen med at holde en fest opstod for nogle år siden, da det hele så lidt sort ud. Jeg stod foran at skulle sælge gården, men så tænkte jeg: ’Nej! Jeg holder sgu en fest.’ Det har jeg gjort hvert år siden, og gården har jeg stadig.’

'Jeg lærer meget af at bevæge mig på kanten af, hvad der er muligt. Det er det, der holder mig i gang.’

Nysgerrighed og eksperimenter
Søren dyrker omkring 150 forskellige afgrøder, men han er især kendt for sine asparges, som anses for at være blandt landets bedste. En del af succesen, mener Søren selv, skyldes han nysgerrige natur.

'Jeg eksperimenterer enormt meget med tingene. Der er tusindvis af variationer over den samme plante. Jeg lærer meget af at bevæge mig på kanten af, hvad der er muligt. Det er det, der holder mig i gang.’

Den måde, Søren arbejder på, er i høj grad en videreførelse af den måde, han legede på som barn.

’Da jeg var barn, havde alle her i Lammefjorden en lille mark med asparges. Man kunne lege i aspargesbedene, det var ligesom at have en strandbred til sin rådighed. Jeg har altid været vant til, at man kunne gå ud og hive tingene op af jorden og putte dem ind i munden.'


Aspargeslegenden fra Lammefjorden

Aspargeserne forsvandt næsten fra Lammefjorden i 70’erne, da det bedre kunne betale sig at dyrke kartofler og gulerødder. Men nogle få bønder holdt ved, blandt dem Sørens nabo, Jens Hansen. Det var ham, Søren i starten af 80'erne købte de aspargesplanter af, der senere skulle skaffe ham titler som 'Mr. Asparges' og ’Aspargeslegenden fra Lammefjorden’. Titler, som Søren gerne var fri for.

'Jeg er jo ikke død, vel. Og jeg dyrker så mange andre grøntsager, jeg vil ikke kun associeres med asparges.'

Men aspargesen er hovedinspirator for ham, fordi den er så markant.

'Den rummer som grøntsag enormt mange aspekter. Aspargesen er jo endeløs. Jeg står stadigvæk i et lillebitte hjørne af alt det, man kan lære om den. Jeg kunne ikke drømme om at sige, at jeg er den bedste til det, jeg laver. For det ved jeg jo ikke.'

Søren Wiuff holder aspargesfest igen den 20. maj.

Arrangementet er primært for Sørens venner, men hvis man er interesseret i at deltage, kan man sende en mail til Søren på info@asparges.com og spørge, om der er plads til én til.